Este sitio web utiliza cookies, además de servir para obtener datos estadísticos de la navegación de sus usuarios y mejorar su experiencia de como usuario. Si continúas navegando, consideramos que aceptas su uso. Puedes cambiar la configuración u obtener más información en nuestra política de cookies pulsando aquí.
Entendido
Iniciar búsqueda
Cerrar
ALBORAIA/ALMÀSSERA

Alboraia i Almàssera tanquen més de 660 anys de disputa

Els Ajuntaments d'Alboraia i Almàssera descobreixen 'El Segon Quinqui Libri' on es narra amb detall el Miracle dels Peixos que va tenir lloc l'any 1348.
REDACCIÓ - 29/12/2017
Els alcaldes d
Els alcaldes d"Alboraia i Almàssera.

Els llibres parroquials guarden tot tipus d'informació referent als avantpassats que habitaven en els municipis. Dades com els naixements, matrimonis, defuncions, confirmacions, excomunicats i fets cridaners, formaven part d'aquests registres que el rector, tal vegada un dels pocs homes que sabés llegir i escriure, relatava en manera de cròniques als seus fidels.D'aquesta forma s'ha trobat la narració 'exacta', segons afirmen experts paleògrafs, del que va anar 'El Miracle dels Peixets' al segle XIV.La història del Miracle és, sense cap dubte, el fet que més ha marcat la història medieval d'Alboraia. Explica la tradició que el sacerdot d'Alboraia portava la Comunió a un musulmà convers 'Almàssera, anomenat Hassam-Arda. El rector, en anar a creuar el Carraixet, que venia crescut per una forta pluja, va caure a l'aigua al costat del seu cavall, perdent les sagrades formes que contenia l'arqueta. El religiós va decidir tornar a Alboraia, i més tard van acudir a ell uns pagesos dient que havien vist unes llums brillants en el barranc, allí van acudir i van recuperar les formes en la desembocadura del barranc de boca d'uns peixos. Tres segons la versió d'Alboraia, dues segons la d'Almàssera, i per això el nombre de peixos varia segons la procedència de l'autor de la representació.

Però ara, després del nou descobriment, es coneixen més detalls del succés, com que el cavall va salvar al sacerdot d'ofergar-se i que per a sorpresa de tots dos pobles, van anar cinc peixos els que van recuperar les formes de la famosa arqueta. Les cròniques posteriors de Jaime Bleda, Gaspar Escolano, Marcos Antonio de Orellana, Josep Mariano Ortiz... fins als cronistes i estudiosos del segle XX (Martínez Aloy, Llistar...), perden pes amb aquest gran descobriment amb el 'Segon Quinqui Libri'.

Així doncs tots dos alcaldes dels municipis d'Alboraia i Almàssera van acordar que per a la festivitat de 'Peixets' de 2018 es realitzarà una gran festa en l'ermita del Miracle on es donaran a conéixer els nous escuts de les dues localitats, on el nombre de peixos variarà a cinc, quedant així resolta la gran disputa entre ambdues localitats que porten més 660 anys convivint entre els veïns i veïnes.

Otras noticias en L´Horta Nord

Cuentan con servicios de odontología, podólogo, fisioterapia, nutrición y logopedia
Casaus expresó su “decepción por la actitud de Mónica Oltra que faltó a la verdad"
Eventos y digitales valencianos, S.L. Todos los derechos reservados
-


Otros productos de Eventos y digitales valencianos, S.L.