Este sitio web utiliza cookies, además de servir para obtener datos estadísticos de la navegación de sus usuarios y mejorar su experiencia de como usuario. Si continúas navegando, consideramos que aceptas su uso. Puedes cambiar la configuración u obtener más información en nuestra política de cookies pulsando aquí.
Entendido
Iniciar búsqueda
Cerrar
ALIMENTACIÓ

L'alcalde de València, Joan Ribó, aposta per la dieta mediterrània per a contrarestar el sobreconsum de carn

REDACCIÓ - 13/02/2018
Joan Ribó durant la seua intervenció.
Joan Ribó durant la seua intervenció.

L'alcalde de València, Joan Ribó ha apostat per la dieta mediterrània com a alternativa per a fer front a l'excessiu consum de carn que és causa de nombrosos problemes ecològics, econòmics i de salut. En la seua intervenció en l'acte d'obertura de la jornada "Alimentació sana i sostenible. Menys proteïna animal i més vegetal", a la qual han assistit les regidores Isabel Lozano i María Angels Ramón-Llin, i el regidor Manuel Camarasa, ha advocat per menjar més verdures i per potenciar l'agricultura i l'alimentació de proximitat.

"En estos moments hi ha un clar excés de consum de carn davant el qual a València tenim molt clara quina és l'aposta: la dieta mediterrània que nosaltres sempre hem defensat. És una aposta per menjar més verdures, per potenciar l'agricultura i l'alimentació de proximitat", ha assenyalat l'alcalde Joan Ribó després de la seua intervenció en la jornada "alimentació sana i sostenible. Menys proteïna animal i més vegetal", que ha tingut lloc al Palau de l'Exposició.

"Per tant, més dieta mediterrània, més consum de verdures i un consum de carn raonable, al voltant de 25 quilos per persona i any, la meitat aproximadament del que es consumeix en estos moments a Espanya. Açò és molt més saludable", ha afegit Ribó abans d'afirmar que "fins ara ens hem ocupat molt poc dels controls sobre els grans temes de l'alimentació, i hem d'abordar-los de debò perquè en definitiva ens juguem la salut. Les grans malalties són degudes a problemes de l'alimentació, de la contaminació ambiental, que hem de resoldre entre tots i fins ara ens hem preocupat poc".

En la seua intervenció, l'alcalde de València ha criticat el consum excessiu de carn i la forma de produir-la "que genera molts problemes que ens obliguen a una serena reflexió. Menjar més carn no suposa més salut, sinó que l'excés ens pot portar al contrari". Ribó ha afegit que "quan s'aposta per les grans granges s'estan creant una sèrie de problemes". S'ha referit seguidament a l'obesitat, l'augment del càncer de colon o la hipertensió, "i vull ressaltar també l'augment de la resistència als antibiòtics que moltes vegades consumim en menjar determinats tipus de carn, provocant una resistència que és causa de 25.000 morts anuals a Espanya"

Ribó s'ha referit igualment als problemes mediambientals que genera la producció de carn i ha advocat per una "ecologia de l'alimentació" que ajude també a pal·liar el fam en el món. "Evidentment consumir carn no és el camí més efectiu per a fer front al problema del fam", ha dit, i ha afegit que "l'objectiu que cal plantejar-se per a la població en general és una reducció de la ingesta de carn fins a situar-la en uns nivells assimilables als d'una dieta mediterrània. Allò que tria una persona per a menjar o deixar de menjar marca la diferència en el camí cap a la sostenibilitat ecològica i social i cap a la millora del nostre estil de vida."

CONSUM INSOSTENIBLE

L'eurodiputat Florent Marcellesi, que també ha intervingut en l'obertura d'esta jornada, ha afirmat que "hui sabem que el nostre sobre consum de carn i la forma de produir-la és absolutament insostenible, no és saludable ni gens respectuosa amb els animals, amb la qual cosa hem de pensar en un altre sistema productiu de consum que permeta ser sostenible, tenir una bona salut i a més ser respectuosos amb els animals"

Igual que Joan Ribó, Marcellesi ha plantejat – en sintonia amb l'OMS- reduir eixe consum actual de 50 quilos a l'any per persona a sols 25 quilos, i ha afirmat que existeixen alternatives per a resoldre el problema. "Hi ha alternatives que passen per augmentar les proteïnes vegetals en la nostra dieta, per tornar a una dieta mediterrània que a més és bona per a la salut i per al clima. Al mateix temps, apostar per un consum responsable i conscient i per una ramaderia extensiva, ecològica i de xicotetes extensions. La producció low cost comporta maltractament, que el 15 per cent de les emissions de gasos d'efecte hivernacle es deguen a la sobreproducció de carn, i és dolenta també per a l'ocupació perquè destrueix llocs de treball."

CÀMERES

A la pregunta d'un periodista sobre la instal·lació de vídeo vigilància en espais públics i edificis de gran valor patrimonial, Ribó ha dit que "em pareix important defensar el patrimoni públic enfront d'actes de vandalisme com els que lamentablement s'han produït, però la vídeo vigilància també pot suposar una ruptura de la intimitat de les persones, i per açò s'ha de controlar bé", ha afirmat. "És imprescindible vigilar la seguretat d'edificis que són béns d'interès cultural o fins i tot patrimoni de la humanitat, però al mateix temps també és important no sentir-se permanentment vigilats. Les dues coses s'han d'equilibrar, i açò exigeix treballs i estudis seriosos i rigorosos que acaben en Delegació del Govern".

L'Ajuntament treballa en estos moments en l'informe que ha d'aprovar la Delegació del Govern per a la vigilància dels edificis patrimonials.

Otras noticias en València

"Memoria-Recuerdo-Olvido. Hipermesia vaga, imprecisa o aleatoria" es la primera instalación, una reflexión sobre los límites de la memoria
Este ha sido uno de los anuncios del alcalde, Joan Ribó, durante el debate del estado de la ciudad
Eventos y digitales valencianos, S.L. Todos los derechos reservados
-


Otros productos de Eventos y digitales valencianos, S.L.