Este sitio web utiliza cookies, además de servir para obtener datos estadísticos de la navegación de sus usuarios y mejorar su experiencia de como usuario. Si continúas navegando, consideramos que aceptas su uso. Puedes cambiar la configuración u obtener más información en nuestra política de cookies pulsando aquí.
Entendido
Iniciar búsqueda
Cerrar
PERSONATGES... I D'ACÍ

Vicente Garzando Alandes

Lluís Mesa i Reig (Cronista Oficial d'Estivella)
- 10/10/2013
Lluis Mesa i Reig. Lluis Mesa i Reig.

Entre els personatges que més trans­cendència pública han tingut en la his­tòria de la comarca han destacat els ca­pellans. Han estat promotors d'elements patrimonials, d'investigacions o han sigut autors d'obres pietoses. Alguns n'han des­tacat també per haver promogut la cele­bració d'una festa. En eixe cas es troba Vicente Garzando Alandes qui va crear la festa del "Xiquet de la Bola" a Petrés.

 

Este religiós va nàixer el 1903 al Ca­banyal en una família de pescadors. Va estudiar a Seminari Conciliar de Valèn­cia i al 1929 va ser nomenat rector. Fou destinat a Petrés. Després, a causa de la seua gran vàlua, va passar a Oficial de la Cúria de l'arquebisbat i a capellà de l'Asil Montanyés.

 

A la població de Petrés va començar a realitzar millores en el temple parroquial i a revitalitzar la feligresia amb diferents accions. Era una persona jove de bon caràcter que s'acostava molt als neces­sitats. Els ajudava constantment amb diners i menjar. Però allò més destacat és que va crear en 1934 una festivitat ex­clusivament per als infants dedicada a un xiquet que duia una bola i que es trobava a l'església. Era una talla del segle xviii que havia regalat Vicenta Viñes Morata, neboda de qui va ser rector a principis del xix Gregorio Tomás Morata. Este ca­pellà havia promogut també la realització de la capella de la comunió. Després del conflicte bèl·lic de 1936, en desaparéixer la imatge, se'n va adquirir una de l'escola d'Olot del "Xiquet de Praga", que era el tipus d'advocació més semblant a la que allí estava.

 

La festa tenia l'objectiu de fer que la població s'acostara a l'església en un mo­ment en el qual els actes religiosos esta­ven perseguits. Es va celebrar el primer dilluns després de la Puríssima. Esta era la més destacada i tradicionalment es festejava el primer diumenge de setem­bre. Els xiquets presidien els actes re­ligiosos i les processons. A poc a poc se n'incorporaren actes populars. Sens dub­te el més conegut és el de la cavalcada que travessa els carrers de la població.

 

El final de la seua vida va estar mar­cat, com tantes altres persones, per la vio­lència que generà la Guerra d'Espanya.. En esclatar era a Petrés però marxà cap a Moncofa.

 

El comité de Petrés, segons Zahone­ro, sabedor del seu trasllat va fer que el detingueren en eixe municipi de la Plana Baixa. No obstant, sembla que els veïns de Petrés, i també els membres del Comi­té, l'estimaven.

 

Per tant, tal com apunta l'investigador Natxo Corresa, no foren estos els que pro­mogueren la seua persecució. La realitat és que el rector fou assassinat entre els termes de Nules i Moncofa el 10 de setem­bre de 1936. Tenia tan sols 33 anys i va estar soterrat a Nules.

 

Vicente Garzando era molt estimat a la població per tot el veïnat, independen­tment de la seua ideologia. La consolida­ció de la festivitat, molt anys després de la seua mort, s'explica per l'admiració que se sentia per este jove capellà. El 2008, en fer-se una campana es va dedicar a ell i al rector Victoriano Andrés. A més ac­tualment un carrer del municipi porta el seu nom.

 

Així que Garzanzo va ser una destaca­da personalitat per a Petrés i la comarca. Va integrar-se en pocs anys en la població i es va dedicar als més necessitat. Eixos arguments, a més del fet d'haver creat una festivitat ja tradicional en el calenda­ri comarcal fan que es meresca el títol de "Personatge... i d'ací" .

Otras noticias en Morvedre

La comisión de la Plaza del Sol da la sorpresa y coloca sus dos monumentos en la categoría especial con grandes presupuestos
En la VI edición del concurso promovido por Lafarge

Otras noticias en sucesos

Entre los perros encontraron a un podenco ibicenco atado a un árbol con evidentes síntomas de desnutrición y con la pata trasera en muy mal estado, con una evidente necrosis
El amenazado no pudo diferenciar si el arma era simulada o no y se sintió gravemente intimidado, por lo que llamó a la policía, mientras que el agresor huyo a la carrera

Comparte la noticia
Eventos y digitales valencianos, S.L. Todos los derechos reservados
-


Otros productos de Eventos y digitales valencianos, S.L.