Este sitio web utiliza cookies, además de servir para obtener datos estadísticos de la navegación de sus usuarios y mejorar su experiencia de como usuario. Si continúas navegando, consideramos que aceptas su uso. Puedes cambiar la configuración u obtener más información en nuestra política de cookies pulsando aquí.
Entendido
Iniciar búsqueda
Cerrar
25 LLÍNIES I UN PAPER

Les Falles: Més que una festa

LLUÍS MESA - 14/03/2019

La festa fallera és una de les més destacades del territori valencià. La seua extensió supera l'espai del Cap i Casal i forma part de destacades comarques i de poblacions que fins i tot se situen al voltant d'Alacant i Castelló.

El nombre de comissions de la ciutat de València s'aproxima a les 400 i també les ubicades en els municipis. El nombre de fallers i falleres i el fenomen econòmic que es mobilitza al voltant de la festivitat és molt extens. Simplement eixos factors són suficients per a dir que les falles signifiquen més que una festa. Però, en dies com hui, quan el programa d'activitats ho diluïx tot i sols hi ha moments per a gaudir-les (o no gaudir-les aquelles persones que no els agrada o no tenen l'oportunitat a fer-ho per raons laborals o d'un altre tipus) és convenient tindre en compte tot el que esta vertebra. 

En primer lloc, caldria destacar el vessant solidari. El món faller és extremadament sensible a les causes solidàries de tot tipus. Al llarg de l'any convoquen múltiples activitats i participen de moltíssimes activitats a favor de nombroses causes. La creació d'una delegació de Solidaritat des de la Junta Central Faller així ho explica. També cal destacar la immediata relació amb les tradicions i altres festivitats. 

En molts casos, sense la seua presència, n'hagueren desaparegut algunes o de segur que no hi serien tan visibles. Les falles, per tant, són part de la societat. Vertebren un teixit social destacat. Així s'entén que les activitats esportives o la programació cultural siguen extenses. 

Hi ha campionats dedicats a nombroses activitats. Existix un concurs de teatre important i fins i tot hi ha nascut un grup estable teatral potenciat des de la màxima entitat. Es premien els microrelats, les declamacions, els betlems, etc.

 Les falles, doncs, no s'acabem amb les borumballes ni amb les cendres que s'apaguen la nit de Sant Josep. Sense elles, una destacada part de la projecció pública de la societat no s'explicaria, per a bé o per a mal. En definitiva, en una setmana com esta, quan toca disfrutar-les, caldria buscar un moment per a tindre en compte que són més que quatre dies lúdics i una destacada tradició. Pensem que les falles són més que una festa.

Categorías de la noticia

Otras noticias en Opinión

Presidenta Comarcal PSPV-PSOE

Otras noticias en sucesos

Otros dos motoristas resultan heridos en sendos siniestros en Forcall y Vilafranca
El PSOE elige Paterna por contar su cementerio con más de setenta fosas comunes con los restos de 2.238 represaliados del franquismo
Quizá te interese...

Comparte la noticia
Eventos y digitales valencianos, S.L. Todos los derechos reservados
-


Otros productos de Eventos y digitales valencianos, S.L.