Acceder como usuario registrado
Recordar contraseña
Crea tu cuenta de usuario
  

Edición PDF Noticias Horta Sud
Edición L´horta sud
Pulse aquí y descargue el pdf de la edición en papel de L´horta edición 10 Agosto 2018
Edición PDF Periodico Horta Nord
Edición L´horta nord
Pulse aquí y descargue el pdf de la edición en papel de L´horta edición 14 Septiembre 2018
Edición PDF Noticias Camp de Morvedre
Edición Camp de Morvedre
Pulse aquí y descargue el pdf de la edición en papel de Camp de Morvedre edición 14 Septiembre 2018
Edición PDF Noticias Camp de Túria
Edición Camp de Túria
Pulse aquí y descargue el pdf de la edición en papel de Camp de Turia edición 10 Agosto 2018
Edición PDF Noticias Alto Palancia - Mijares
Edición Palancia - Mijares
Pulse aquí y descargue el pdf de la edición en papel de Palancia - Mijares edición 10 Agosto 2018

 Ver otras noticias de En Valencià
Última actualización: Hora: 23:28:13

CULTURA

El Museu Etnològic d'Alpuente reobri les seues portes


Xavier Rius con Alicia Pérez durante la reapertura del Museo Etnológico de Alpuente

Xavier Rius con Alicia Pérez durante la reapertura del Museo Etnológico de Alpuente
Pulse en la imagen para ampliar


Xavier Rius: «És un clar exemple de museu construït amb la col·laboració dels veïns i veïnes, els quals han participat en la recuperació del patrimoni local»


Després d'un període de renovació, el Museu Etnològic d'Alpuente torna a les agendes culturals. L'espai és una mostra del treball col·lectiu dels habitants del municipi per a millorar les condicions de vida, i aquest caràcter comunitari impregna la configuració del centre expositiu. Des dels seus orígens, l'espai ha comptat amb una important participació dels veïns d'Alpuente, que no solament han recollit un significatiu nombre d'objectes per al museu, sinó que ha participat en la configuració del missatge del mateix.

En aquesta línia, el Museu Valencià d'Etnologia, dependent de l'Àrea de Cultura de la Diputació de València, ha posat a la disposició del projecte un equip de tècnics, que al costat del personal d'ajuntament han configurat el projecte expositiu.

Durant l'acte d'inauguració, el diputat de Cultura, Xavier Rius, ha subratllat que aquest «és un clar exemple de museu construït amb la col·laboració dels veïns. La participació de la ciutadania en la recuperació del patrimoni local ha estat exemplar», ha valorat el diputat. En aquest sentit, ha assegurat que «una societat que mostra el seu compromís amb el patrimoni i la seua identitat mai retrocedeix».

Per la seua part, el director del Museu Valencià d'Etnologia, Francesc Tamarit, ha recordat que el centre etnològic d'Alpuente «ha comptat amb la participació de molts treballadors del nostre museu, els quals han aportat una nova proposta museogràfica amb un tractament modern i una narrativa actual, amb una forta reinterpretació dels continguts».

En última instància, Alicia Pérez, alcaldessa d'Alpuente, ha destacat que amb la reobertura del Museu Etnològic «culmina un projecte en el que s'ha treballat durant els darrers 15 anys, mitjançant la recollida de fotografies i materials que ha comptat amb la col·laboració dels nostres veïns i veïnes». Així mateix, l'alcaldessa ha indicat que el nou museu «permetrà entendre la societat a través d'objectes ara en desús i disposar d'un vast patrimoni a l'abast de tothom», ha conclòs.

Conservació i difusió del patrimoni

El Museu Etnològic d'Alpuente és un museu local concebut per a la conservació i difusió del patrimoni. Naix a la fi dels anys 70 a través de l'Associació d'Amics d'Alpuente, que promou la donació dels primers objectes, juntament amb la col·laboració del consistori, que compra i rehabilita el forn de pa del segle XIV per a la seua seu.

Quasi quatre dècades després, amb el patrocini del Museu Valencià d'Etnologia de la Diputació de València, ha sigut sotmès a una profunda renovació. La societat canvia i les formes d'exposar també, i per açò el centre ofereix un nou discurs, modern i atractiu, però sense obviar el caràcter evocador i representatiu que aquest tipus de museus representen per a la comunitat local.

L'exposició mostra objectes habituals en els museus etnològics d'una manera diferent, centrada en l'organització col·lectiva de la societat d'Alpuente, nascuda de la necessitat d'explotar un mitjà dur i d'abordar treballs que superaven les capacitats individuals, tot açò en una economia de subsistència. Sobre aquestes bases, s'estructuren els sistemes de transformació dels recursos i de manteniment dels espais comunals. El nou discurs del Museu Etnològic pretén posar en auge tots aquests valors, espais i festes del municipi i els seus llogarets, per a convertir-se en un espai identitari, de dinamització social i cultural de tot el seu territori.

Xarxa de Museus Etnològics Locals

El centre de la localitat de La Serrania reobri les seues portes amb una nova proposta que naix de la col·laboració entre l'Ajuntament del municipi i el Museu Valencià d'Etnologia, dins del marc de la Xarxa de Museus Etnològics Locals.

Aquesta xarxa compta amb més d'una vintena de centres expositius, i té entre els seus objectius establir línies de cooperació i assessorament als diferents projectes etnològics locals.

Imprimir | Enviar0 Comentarios de los lectores
Si quiere opinar introduzca su nombre, email y su opinion, finalmente pulse enviar. TODOS LOS CAMPOS SON OBLIGATORIOS

Nombre

Email

Debe introducir una dirección de correo válida (no aparecerá publicada)

Titulo para el comentario

Introduzca aquí su comentario

Condiciones de uso:
- El usuario se compromete respetar las normas éticas mínimas de convivencia y respeto hacia los demás.
- Todas las opiniones recibidas en El periódico de aquí serán supervisadas antes de la publicación de las mismas.
- Las opiniones podrán ser borradas (pero nunca modificadas) sin previo aviso.
- Cualquier intento de uso fraudulento del presente formulario será registrado y puesto en conocimiento de las autoridades competentes.

Acepto las normas de uso


Buscar en el Periódico de Aquí

Encuestas
¿Crees que Ximo Puig debería adelantar las elecciones autonómicas en la Comunitat Valenciana?

No

Ni idea

VOTAR
VER RESULTADOS

Opinión
VICENTE GARCÍA NEBOT
El chiringuito, canción de la universidad española
El chiringuito, canción de la universidad española
Viñeta publicada en www.ElPeriodicodeAqui.com
BIRRAS DE AQUÍ
Carmen Montón
Carmen Montón
Francisco Adán y Albert Llueca

Noticias radio y televisión
II PREMIOS NACIONALES AQUÍ TV
El periodista Jorge Martínez, reportero en la alfombra roja de los II Premios Nacionales Aquí TV
El periodista Jorge Martínez, reportero en la alfombra roja de los II Premios Nacionales Aquí TV
La gala tendrá lugar en el auditorio de Canet d'En Berenguer el sábado 22 de septiembre
À PUNT
La televisió d’À Punt presenta una vintena de nous continguts dins de la programació de tardor-hivern
La televisió d’À Punt presenta una vintena de nous continguts dins de la programació de tardor-hivern
Es tracta d’una oferta generalista i molt variada amb formats pensats per a tots els públics

Quiénes somos
Tarifas publicidad
elperiodicodeaqui.com es un producto propiedad de Eventos y digitales valencianos S.L: C.I.F.: B40512436.
En virtud del artículo 32.1, párrafo segundo, Ley 23/2006 de la Propiedad intelectual, queda terminantemente prohibida la reproducción total o parcial a través de cualquier medio, canal o dispositivo, de los contenidos ofrecidos a través de este medio, salvo autorización expresa por escrito de la dirección de elperiodicodeaqui.com
Así mismo, queda prohibida toda reproducción a los efectos del artículo 32.1, párrafo segundo, Ley 23/2006 de la Propiedad intelectual.
Los términos y condiciones de uso de este sitio en internet quedan reflejados en el documento de aviso legal accesible desde este enlace.


Sistema de gestión de contenidos y posicionamiento web (SEO / SEM) en Valencia ofrecido por konocer software gestión de contenidos, aplicaciones web, desarrollo de software, estrategia web, posicionamiento web, comunity management, desarrollo filemaker