Més de 1.000 orientadores i orientadors educatius de la Comunitat Valenciana, coordinats a través del col·lectiu Mobilitza't Orientació Educativa, han traslladat a la Conselleria d'Educació una proposta amb una sèrie de reivindicacions professionals de cara a l'elaboració de les instruccions d'inici de curs 2025-2026. L'objectiu d'aquestes demandes és unificar criteris, facilitar l'organització i la convivència als centres i millorar les condicions laborals del personal orientador, amb la finalitat última de contribuir a una educació realment inclusiva i de qualitat per a tot l'alumnat.
Una de les principals peticions del col·lectiu és que es tinga en compte tot l'alumnat del centre -inclòs el de Formació Professional, Batxillerat, persones adultes o altres modalitats- per al cà lcul de la rà tio establida d'un orientador o orientadora per cada 300 alumnes. Aquesta mesura garantiria una atenció més equitativa i ajustada a les necessitats reals dels centres educatius.
A més, reclamen una concreció clara de la jornada laboral, que actualment és de 37 hores i 30 minuts setmanals. Sol·liciten que aquesta cà rrega horà ria es distribuïsca en 30 hores durant els perÃodes lectius, de les quals 25 serien d'obligada permanència en el centre i 5 complementà ries, de carà cter no presencial. Dins de les 25 hores presencials, 18 s'haurien de dedicar a l'atenció directa i les altres 7 a tasques de coordinació o treball intern. Les hores restants fins a completar la jornada setmanal es destinarien a formació o a altres activitats pedagògiques complementà ries, a lliure disposició.
Un altre dels punts de desacord és l'obligatorietat d'acudir al centre almenys dues hores al dia de dilluns a divendres. Els professionals defensen que quan realitzen tasques de coordinació amb serveis externs, com les Agrupacions d'Orientació de Zona o les Coordinacions Territorials, estan desenvolupant funcions pròpies del seu perfil i, per tant, no s'hauria d'exigir la seua presència fÃsica al centre. També reclamen quedar exempts de la permanència obligatòria al mes de juliol, com ocorre amb la resta del claustre docent, ja que no formen part de l'equip directiu ni reben cap tipus d'incentiu per això.
El col·lectiu Mobilitza't també demana el reconeixement econòmic dels cà rrecs de responsabilitat dins dels equips d'orientació educativa i psicopedagògica (EOE i DOEP), aixà com de les comissions col·legiades i la coordinació de les agrupacions zonals d'orientació. A més, reclamen una signatura digital docent pròpia per al personal orientador que evite l'ús de certificats personals en gestions com la signatura de beques o informes oficials.
En el seu comunicat també fan èmfasi en la necessitat de deixar clar que les funcions d'orientació no han d'incloure la realització de guà rdies de pati ni la participació obligatòria en tallers o activitats extraescolars. Argumenten que l'espai del pati és fonamental per a l'observació directa de l'alumnat i que el seu temps ha d'estar destinat a tasques especÃfiques del seu perfil professional. A més, reivindiquen una dotació econòmica suficient per a adquirir proves diagnòstiques originals, imprescindibles per a l'elaboració dels informes dins dels terminis que marca la normativa. També insisteixen que en cap cas el personal d'orientació pot ser substituït per altres perfils professionals per a l'acompliment de les seues funcions.
Finalment, el col·lectiu subratlla que tot el personal d'orientació educativa forma part del cos de professorat de secundà ria i, per tant, hauria de tindre les mateixes condicions laborals i econòmiques, amb independència del tipus de centre on desenvolupen la seua tasca.
Amb aquest document, Mobilitza't Orientació Educativa busca que la Conselleria escolte les necessitats reals del col·lectiu i les incorpore en la resolució oficial d'inici de curs, per a garantir aixà un entorn de treball digne i un sistema educatiu més inclusiu, eficient i compromés amb la diversitat de l'alumnat.