La veu de dones emprenedores equatorianes ha recorregut 14 municipis de la Comunitat Valenciana (Alfafara, Betxí, Bocairent, Burjassot, Castelló de Rugat, Cocentaina, Gandia, Llocnou d'en Fenollet, l'Olleria, Ontinyent, Orba, Els Poblets, Vallada i Xàtiva) dins del projecte d'educació per al desenvolupament i la ciutadania global "Ser dona al sud" del Fons Valencià per la Solidaritat, el qual en este exercici ha arribat a la seua 20 edició.
La finalitat d'este projecte, realitzat dins del marc del Dia Internacional de la Dona i que ha arribat directament a un total de 445 persones mitjançant 25 activitats, ha sigut donar a conéixer a la població del territori valencià la realitat de les dones emprenedores dels municipis equatorians d'Otavalo i Rumiñahui i la lluita per la igualtat de gènere i contra la violència masclista als països del sud, així com intercanviar experiències i coneixements amb el municipalisme valencià en matèria d'enfortiment socioeconòmic de dones. Així mateix, les dones participants, beneficiàries del projecte de cooperació internacional municipalista al desenvolupament "Empoderament de les dones d'Otavalo i Rumiña hui" del Fons Valencià, han traslladat com ha inciditesteprojecte en la millora de les seues vides ide lesseues famílies.
En els diferents municipis on han participat les dones equatorianes de "Ser dona al sud" s'han mantingut jornades de treball amb personal institucional i tècnic dels respectius ajuntaments, per a compartir experiències, coneixements i realitats en matèria de polítiques locals per aconseguir la igualtat real entre dones i homes, per a erradicar la violència de gènere i per a incrementar l'empoderament socioeconòmic de les dones des de l'emprenedoria, així com s'ha mostrat la incidència i resultats del projecte de cooperació al desenvolupament del Fons. La delegació equatoriana també ha dut a terme conferències -a espais municipals dirigides a la població en general i a centres educatius dirigits a persones joves- on les dones del sud han compartit la seua realitat, han reflexionat sobre la rellevància de l'empoderament socioeconòmic de les dones en totes les parts del món per a l'exercici de la seua autonomia i han dialogat respecte a la importància de la igualtat real entre dones i homes a escala global.
La delegació de l'Equador ha estat formada per Tania Lema Perugachi, emprenedora del municipi d'Otavaloi fundadora de l'empresa "Helados Peguche",Marcela Ochoa Taco, emprenedora de la localitat de Rumiñahui i creadora del negoci "Snacks Kukayo", i Martha Haro Lovato, coordinadora tècnica del Centro Ecuatoriano para la Promoción y Acciónde la Mujer(CEPAM), contrapart local amb la qual el Fons executa el projecte de cooperació internacional.
TaniaLema i Marcela Ochoa són beneficiàries directes del projecte "Empoderament de les dones d'Otavalo i Rumiñahui" del Fons Valencià, executat junt ambCEPAMi els ajuntaments dels dos municipis, mitjançant el qual han creat i expandit els seus negocis de gelats i snacks, respectivament. Tant Tania com Marcela, com també un centenar de dones a les quals ha beneficiat directament el projecte, partien d'una complexa situació personal i familiar, i, per tant, de vulnerabilitat, la qual es va agreujar durant la pandèmia de la COVID-19.
El projecte les va incitar i animar a canviar el rumb de les seues vides. Van rebre, entre altres, una empenta financera i de recursos per a iniciar les seues idees de negoci, així com capacitacions i acompanyament en l'àmbit digital,sociorganitzatiu, legal, econòmic, empresarial, psicològic i personal. Actualment, són dones autònomes i empoderades econòmicament, familiarment, personalment i emocionalment. Han eixit de les diferents situacions de violència que patien en les seues llars i de la vulnerabilitat. Els seus negocis funcionen i tenen una tendència i perspectiva notable de creixement i expansió, la qual cosa provoca que, a més, es creen llocs de treballs als seus municipis i es dinamitzen socioeconòmicament les seues comunitats.
Xelo Angulo, presidenta del Fons Valencià per la Solidaritat i tinenta d'alcalde de Xàtiva ha valorat esta edició "de manera molt positiva, ja que, entre altres, s'ha incidit en la convivència amb els diferents ajuntaments optimitzant l'absorció i compartiment mutu de coneixements i experiències" i, respecte al projecte, ha incidit en la seua consolidació, remarcant que "amb "Ser dona al sud" s'ha aconseguit un múltiple vessant: de sensibilització, d'apropament dels projectes de cooperació internacional municipalista i d'intercanvi".Finalment, Angulo ha assenyalat que "Ser dona al sud", després de 20 edicions, "s'ha posicionat com un projecte d'igualtat referent dins del municipalisme de la Comunitat Valenciana".
"Ser dona al sud", 20 edicions d'una visió global de la lluita per la igualtat
"Ser dona al sud", el projecte d'educació per al desenvolupament i la ciutadania global més vetarà del Fons Valencià per la Solidaritat, està de commemoració: aquest 2025 s'ha realitzat la seua 20a edició. Este projecte té com a objectius que la població dels municipis socis del Fons Valencià conega de primera mà la realitat de les dones dels països empobrits, així com s'han transformat les seues vides i els seus territoris amb els projectes de cooperació internacional municipalista del Fons.
Per a tal fi, cada any des de 2005 (en 2021 no es va dur a terme a causa de la pandèmia de la COVID-19), i al voltant del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, una delegació de dones beneficiàries de projectes que executa el Fons Valencià en localitats del sud, fan una passantia de treball per municipis de la Comunitat Valenciana socis de l'entitat, portant a cap múltiples activitats: conferències, tallers en centres educatius, reunions institucionals i tècniques, trobades amb associacions de dones, entrevistes en mitjans de comunicació, etc.
Els resultats d'estes 20 edicions mostren un fort impacte social, educatiu, comunicatiu, institucional i tècnic lligat al municipalisme, característica base del Fons Valencià. Durant aquestes dues dècades, prop de 200 municipis de la Comunitat han albergat alguna de les 650 activitats de les diferents edicions del projecte, arribant a quasi 20.000 valencians i valencianes.
Durant les 20 edicions, han participat un total de 50 dones de 18 contraparts locals diferents de Bolívia, l'Equador, Guatemala, Haití, Mèxic, República Dominicana i El Salvador. Dones lideresses de moviments socials i associacions, artesanes, edils, indígenes, emprenedores de diferents àmbits, etc. que han portat el relat de les seues vides com a dones a la Comunitat Valenciana, on també han percebut que, malgrat les distàncies territorials, els diferents estils de vida o el distint desenvolupament econòmic, les desigualtats que sofrixen les dones és una xacra que es patix arreu del món.
"Empoderament de les dones d'Otavalo i Rumiñahui", un projecte per millorar les vides de les dones dels municipis equatorians
El Fons Valencià per la Solidaritat, de la mà de la contrapart local Centro Ecuatoriano para la Promoción y Acción de la Mujer (CEPAM) i els ajuntaments d'Otavalo(125.785 habitants) i Rumiñahui (124.099 habitants), ha impulsat i executat -en el marc d'un projecte de cooperació internacional planificat des de l'àmbit municipal i amb perspectiva de gènere- el projecte de cooperació internacional al desenvolupament "Empoderament de les dones dels municipis equatorians d'Otavalo i Rumiñahui" amb l'objectiu de promoure i impulsar emprenedories de dones amb situacions de vulnerabilitat i amb delicada i complexa situació familiar a les seues llars.
En estes poblacions, amb gran part de població indígena i un elevat grau de pobresa, les dones complixen un rol central en la generació d'ingressos per a les seues llars. En este context, el projecte ha tingut com a objectiu capacitar tècnicament a les dones, en l'àmbit digital, soci organitzatiu, legal, econòmic i empresarial, per a impulsar emprenedories regentades per dones (com s'ha dit, amb situacions de vulnerabilitat i amb delicada i complexa situació familiar a les seues llars), així com fomentar el sosteniment i el creixement dels seus negocis.
A més, s'han organitzat altres diferents activitats, com ara fires per a promocionar les emprenedories, o intercanvis entre dones emprenedores d'OtavaloiRumiñahui, per a crear xarxes de dones empresàries. La generació de capacitats per a promoure negocis s'ha treballat amb un centenar de dones dels dos municipis, les quals, també, com a conseqüència, han incrementat el seu empoderament, la seua autoestima i la seua seguretat personal, així com han creat llocs de treball i han dinamitzat econòmicament les seues localitats.
Este projecte del Fons també ha comptat amb una línia de treball de prevenció i atenció a la violència de gènere.
La mateixa creació d'autonomia socioeconòmica en dones ha sigut un element d'empoderament davant situacions de violència masclista, però, a més, s'ha sensibilitzat al voltant d'aquesta qüestió i s'han donat a conéixer els recursos que tenen les institucions equatorianes davant situacions de violència cap a la dona.
El Fons Valencià per la Solidaritat, l'associació per la cooperació internacional municipalista i l'educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana
El Fons Valencià per la Solidaritat és l'associació d'ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana que, des de la pluralitat política, territorial i poblacional, suma esforços i recursos de les entitats locals membres per a executar projectes de cooperació internacional descentralitzada municipalista en poblacions de països empobrits, d'acció humanitària en països en situació d'emergència i d'educació per al desenvolupament i la ciutadania global en les localitats sòcies del Fons a la Comunitat.
Actualment, formen part del Fons Valencià per la Solidaritat 151 entitats locals sòcies (143 ajuntaments i 8 mancomunitats).
El Fons Valencià és un agent únic de cooperació a la Comunitat Valenciana, ja que facilita i complementa la realització de polítiques de cooperació internacional municipalista directa als ajuntaments mitjançant un equip tècnic especialitzat, i amb múltiples beneficis. Els ajuntaments -independentment de la seua mida poblacional- executen mitjançant el Fons Valencià projectes de gran impacte -seguint tot el cicle de vida del projecte i de manera participativa- que de manera individual no seria possible realitzar.
D'altra banda, els ajuntaments i les mancomunitats només tenen possibilitat de portar a cap la modalitat de cooperació tècnica a través del Fons, ja que és l'única entitat que l'executa. Així mateix, les entitats locals membres del Fons tenen a la seua disposició projectes d'educació per al desenvolupament i la ciutadania global, els quals s'adapten a la singularitat de cada localitat.