Este sitio web utiliza cookies, además de servir para obtener datos estadísticos de la navegación de sus usuarios y mejorar su experiencia de como usuario. Si continúas navegando, consideramos que aceptas su uso. Puedes cambiar la configuración u obtener más información en nuestra política de cookies pulsando aquí.
Entendido
Iniciar búsqueda
Cerrar
ALGAR DE PALÀNCIA

Algar de Palància organitza les I Jornades d'Història del poble

Són el preludi de les festes i del 800 aniversari de l'ordre de la Mercé
M. MARTÍNEZ - 14/09/2017
Processó dels turquets d Processó dels turquets d"Algar de Palància. EPDA

El municipi d'Algar de Palància ha celebrat les seues primeres Jornades Internacionals d'Història del poble com a preludi a les Festes Majors i com un avanç del 800 aniversari de la fundació de l'Ordre de la Mercé per Sant Pere Nolasc, patró de la localitat, que tindrà lloc el proper any 2018.

Aquestes jornades han tingut lloc els dies 13, 14 i 15 de setembre baix el títol 'Els Turquets d'Algar: la redempció de captius per l'Ordre dels Mercedaris al Camp de Morvedre'.

Cal destacar que els mercedaris van estar presents en Algar de Palància durant sis segles, i la influència de l'Ordre de la Mercè va ser extraordinària en el camp religiós, tal i como afirma el cronista d'Algar, Pepe Cataluña. En aquest punt, explica Cataluña, "sí que es pot afirmar que Algar és cent per cent mercedari ja que, a més de la conservació de moltes tradicions mercedàries, els seus patrons seculars ho són, la Verge de la Mercè, amb la seua típica processó en la qual a la imatge de la Verge l'acompanyen dotze xiquets i vuit portadors, abillats tots ells d'otomans, que simbolitzen els captius cristians fets presoners pels musulmans, i Sant Pere Nolasco i Sant Ramón Nonato, tots dos com sabem mercedaris".

I amb aquestes jornades, l'Ajuntament d'Algar de Palància vol donar el reconeixement que es mereix la processó dels Turquets i donar a conèixer aquest tradicional esdeveniment, un acte festiu i ritual que forma part de les tradicions històriques de la Comunitat Valenciana i que es pot considerar com una part del patrimoni immaterial d'esta. En aquest sentit, el Consistori està des de fa anys seguint els passos per l'obtenció de la declaració de bé immaterial de la Comunitat Valenciana de la processó dels Turquets.

Tres activitats

El Congrés ha constat de tres tipus d'activitats: una part acadèmica i científica que ha comptat amb un comité científic constituït per investigadors i professors de diferents universitats, així com per pares mercedaris especialistes i investigadors de l'Ordre; una exposició en els salons de la biblioteca amb reproduccions dels vestits de turquets, fotografies antigues i modernes de la processó i documentació històrica referent a la redempció de captius per l'ordre mercedària; i altres activitats lúdiques amb un concert de música de càmera i un altre amb una coral.

L'alcalde d'Algar de Palància, Juan Emilio Lostado, convida a tothom a gaudir i participar d'aquestes jornades que "confiem en què contribuixquen al reconeixement que es mereix la processó dels Turquets per part del Govern d'Espanya i de la Generalitat Valenciana".

Per altra banda, la programació de les Festes Majors d'Algar de Palaància s'encetarà el divendres 15 de setembre amb els bous al carrer. A les 24 hores hi ha previst un bou embolat, i el dissabte 16 de setembre hi haurà entrada i prova de bous, exhibició de ramat, desencaixonada d'un bou cerril i embolada d'un altre bou cerril.

El divendres 22 de setembre es celebrarà la festivitat de Sant Pere Nolasc i Sant Ramon Nonat. La jornada religiosa començarà a les 12 hores amb una missa cantada pel Cor Nostra Senyora de la Mercé d'Algar. A les 13:30 hores es dispararà la mascletà i a les 18:30 hores es projectarà l'audiovisual 'Velluti, la ruta de la seda valenciana' patrocinat per la Diputació de València. Per a concloure, a les 23 hores, a la plaça Major, hi haurà un espectacle musical basat en les millors bandes sonores de cinema, i a continuació, Nit d'Albaes pels carrers del poble a càrrec del grup Germans Caballer de Sagunt.

La festivitat de la Mare de Déu de la Mercé es celebrarà el dissabte 23 de setembre. A les 11:30 hores es durà a terme una cercavila a càrrec de l'Agrupació Músic-Cultural d'Algar i recollida de les autoritats i membres de la Junta d'Obres Parroquials. La missa en honor a la patrona es realitzarà a les 12 i a les 14 hores, una mascletà. A continuació, tindrà lloc el repartiment de calderes a la plaça Major i la processó dels Turquets començarà a les 20 hores, i comptarà amb la participació del grup de danses local La Solana. Per la nit es podrà gaudir del Ball del Mantó.

Per últim, el diumenge 24 de setembre hi haurà parc infantil, teatre per als més menuts i un sopar de 'sobaquillo'.

Categorías de la noticia

Otras noticias en Morvedre

El evento deportivo tendrá lugar el próximo domingo 13 de octubre
Los proyectos presentados a la VIII edición de los Premios Ponemos la Primera Piedra podrán optar a dos premios económicos destinados a la ejecución y puesta en marcha de las ideas de negocio

Otras noticias en sucesos

El PSOE elige Paterna por contar su cementerio con más de setenta fosas comunes con los restos de 2.238 represaliados del franquismo
Comparte la noticia
Eventos y digitales valencianos, S.L. Todos los derechos reservados
-


Otros productos de Eventos y digitales valencianos, S.L.