Este sitio web utiliza cookies, además de servir para obtener datos estadísticos de la navegación de sus usuarios y mejorar su experiencia de como usuario. Si continúas navegando, consideramos que aceptas su uso. Puedes cambiar la configuración u obtener más información en nuestra política de cookies pulsando aquí.
Entendido
Iniciar búsqueda
Cerrar
PACO GARCÍA

Ara fa 40 anys, primeres eleccions municipals

Teniente alcalde de Llíria y candidato a las Cortes Valencianas
PACO GARCÍA - 25/04/2019
Paco García./epda Paco García./epda

Segons alguns historiadors, les grans mobilitzacions ciutadanes que es varen produir a principis de l'any 1976 i les posteriors del 1977 van situar al carrer i no en els despatxos una àmplia voluntat social de canvi.Amb accents molt diversos, reivindicacions contingudes i silenciades pel franquisme, amb moltes llengües i pensaments diversos.

El poble valencià havia unit les seues aspiracions en una síntesi clara: Llibertat, Amnistia i Estatut d'Autonomia.

La configuració assimilada al federalisme que tenim actualment, en modus estat de les autonomies, i mes concretament l'Estatut d'Autonomia Valencià, va ser possible a uns grans actors que esdevingueren primordials en poder aconseguir-ho, els ajuntaments. On es promogueren i s'aprovaren les mocions i propostes que reclamaven l'inici d'una democràcia plena i descentralitzada amb la dotació d'un Estatut propi, tal i com va succeir en l'any 1982.Els ajuntaments del 1979 venien de la caverna de la dictadura, sent institucions fosques, clientelars i sense cap vocació de servici públic, tot més el contrari. Però, les ganes de democràcia i de canvi que impregnà les primeres eleccions municipals del 79 varen propiciar una aperturisme exponencial, més voluntariós que real, ja que els recursos que gestionaven eren escassos i els mitjans humans i materials també.En estes deu legislatures, el municipalisme ha anat adquirint més i més protagonisme, sent actualment un element clau de l'estructura de l'Estat i prestador d'un ampla cartera de serveis. S'ha passat de la concepció patriarcal que exercien els seus dirigents durant la dictadura, a ser institucions obertes, transparents, que treballen colze a colze amb les estructures socials dels pobles i les ciutats. On la dona ha passat de ser testimonial en alguna de les primeres corporacions, a ser la protagonista dels canvis que estan produint-se en el municipalisme del segle XXI.

Han esta 4 dècades complicades, amb períodes més o menys de crisis i bonança. El municipalisme ha sigut un espectador directe de la complexitat del canvis en les estructures de l'Estat i en el creixement i desenvolupament de les Comunitats Autònomes, sent un actor essencial en moments de dificultat.Queda molt de treball i assignatures pendents, com ara la del finançament local, l'establiment d'una governança pública municipal, el tindre major quotes d'autonomia per a la gestió i l'apertura a noves fórmules cooperatives, de govern i de conformació territorial.Però, si algo hem de fer en estos moments, és agrair a totes les dones i homes que, ara fa 40 anys, han anat passant legislatura rere legislatura pels nostres ajuntaments, valorant el seu treball, esforç i dedicació envers el seu municipi, ja que sense ells, este camí haguera estat impossible.

Categorías de la noticia

Otras noticias en Opinión

Delegado de Educación del sindicato CSIF

Otras noticias en sucesos

El accidente ha ocurrido entre dos vehículos en la carretera N-332, en el término de Oliva
La Policia Local de Paterna ha abierto diligencias penales contra el conductor del camión, que transportaba una viga de 40 metros de longitud y 35 toneladas de peso, por un presunto delito contra la seguridad vial
Comparte la noticia
Eventos y digitales valencianos, S.L. Todos los derechos reservados
-


Otros productos de Eventos y digitales valencianos, S.L.