Este sitio web utiliza cookies, además de servir para obtener datos estadísticos de la navegación de sus usuarios y mejorar su experiencia de como usuario. Si continúas navegando, consideramos que aceptas su uso. Puedes cambiar la configuración u obtener más información en nuestra política de cookies pulsando aquí.
Entendido
Iniciar búsqueda
Cerrar
#8M

Cent anys de L'Ideal Femení a Sagunt

El col·lectiu Dones amb Compromís de Sagunt homenatja a les dones treballadores dels magatzems de taronges del municipi amb motiu de l'aniversari de la creació de la primera associació de caràcter feminista i progressista del Camp de Morvedre
MARÍA MARTÍNEZ - 10/03/2019
Treballadores d?un magatzem de taronges del municipi de Sagunt. EPDA Treballadores d?un magatzem de taronges del municipi de Sagunt. EPDA

En gener de 1919 es va crear la primera associació de caràcter femenista i progressista de Sagunt i la comarca del Camp de Morvedre. Baix el nom de L'Ideal Femení, les dones treballadores dels magatzem de taronges de la ciutat van constituir aquesta agrupació com a ferramente per a defendre els seus drets. Este any s'han complit cent anys de l'associació i el col·lectiu Dones amb Compromís ha volgut homenatjar-la.

L'acte s'inclou en la progrmació del Dia de la Dona de l'Ajuntament de Sagunt i es durà a terme el dijous 21 de març a les 19 hores, al Consell Agrari, on es desenvoluparà una taula redona i es descobrirà una placa commemorativa en homenatge a les treballadores a la façana del Consell Agrari.

Segons conta Manuel Girona en el seu llibre 'Efemèrides morvedrines', L'Ideal Femení va a agrupar a més de 1.300 sòcies i el seu primer domicili va estar al carrer de Na Marcena, número 10, sent presidenta Dolors Cabedo i secretària Virtudes Nadal.

A més de jornals justos, les dones volien impedir que els amos o els encarregats les maltractaren ofenent la seua dignitat, per la qual cosa estaven obligades a denunciar a la directiva els abusos contra elles. Mantenien estretes relacions amb les organitzacions obreres i tenien la seu al Centre Obrer del carrer de Lluís Álvarez número 11 de Sagunt. Es van mantindre independents fins que el 1936 s'integraren en la UGT.

"Com a veïna del Raval, i a molt d'orgull, he de dir que des de menuda he vist les dones manipuladores i confeccionadores de taronges acudir als magatzems cada dia de la campanya. Este ambient forma part de la meua vida al barri. Dones treballadores, dones sacrificades que combinaven el treball amb els quefers de la casa. Qui no ha tingut una mare, una iaia, una parella, una germana que treballara als magatzems de taronges?", destaca la secretària de Compromís per Sagunt, Assun Moll.

Per toto aixó, Dones amb Compromís ha volgut retre un emotiu i sentit homenatge a les dones treballadores dels magatzems de taronges. "Sobretot ara que el sector citrícola valencià viu una profunda crisi i sembla oblidat per tothom. Sense aquelles dones que en la temporada de cítrics i fruita anaven a treballar als magatzems, este poble no haguera pogut sobreviure en èpoques en les quals tothom vivia de la taronja: propietaris, collidors, treballadores dels magatzems, comerciants. Gràcies a la taronja i a la gent, homes i dones que treballaven en este sector hem pogut progressar. Per totes estes raons hem de retre en este 8 de març de 2019 l'homenatge més sincer i emotiu per a les dones treballadores dels magatzems de taronges", conclou Assun Moll.

Categorías de la noticia

Otras noticias en Morvedre

La formación naranja exige la puesta en marcha de la Comisión de Playas

Otras noticias en sucesos

También se le han imputado los delitos de usurpación de identidad y usurpación de funciones públicas
Los agentes detectaron la plantación “indoor” al acudir al edificio una patrulla por una disputa vecinal e intervinieron 112 plantas de marihuana en fase de crecimiento con un peso total de 20 kilogramos

Comparte la noticia
Eventos y digitales valencianos, S.L. Todos los derechos reservados
-


Otros productos de Eventos y digitales valencianos, S.L.