El senador territorial de Compromís, Carles Mulet. EPDAEl senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha demanat a la ministra d'Agricultura, Isabel Tejerina, que atenga les peticions valencianes de fons i personal per a la investigació i lluita contra la Xylella fastidiosa des del centre de referència de malalties bacterianes de l'IVIA.
Mulet ha manifestat que "el Govern no pareix tindre clar l'abast i letalitat d'aquest bacteri, que té un camp abonat a seguir avançant sense control fruit de la manca de rendibilitat del sector, absència de relleu generacional i la falta d'aposta per un sector amb notables efectes positius en l'economia, viabilitat i estat del medi rural i en la lluita contra els incendis".
Les Balears i, en menor mesura, el País Valencià sembla que són de moment els ports d'entrada a la Península "i ens preocupa que el Ministeri i els representants polítics del PP no vulguen veure les conseqüències, com va quedar demostrat amb la moció que Compromís va dur a la Comissió d'Agricultura, Pesca i Alimentació del Senat al maig", on el PP en solitari va votar en contra d'una proposta que reclamava definir les quanties i incrementar les partides pressupostades existents fins als 150 milions d'euros, incorporant partides per compensar les persones afectades en els seus cultius. La iniciativa de la coalició també reclamava incrementar les ajudes i control de sortida de tot el material vegetal des de les Balears, a més d'assumir les especials característiques territorials de l'illa a l'hora de garantir l'eradicació en aquesta autonomia.
Així, el senador de Compromís ha recordat "els efectes que va tenir no actuar a temps sobre aquest bacteri a Itàlia, on va ser necessari desforestar 200.000 hectàrees d'olivera, una superfície 10 vegades la de Valladolid, per si els resulta més comprensible, per la qual cosa no poden anar-se'n de vacances sense prendre mesures urgents en aquesta matèria". La coalició a més de fons per tallar el bacteri, reclama informació per als afectats, perquè sàpiguen que l'administració està del seu costat, inspeccionant fronteres, controlant moviments i investigant per acabar amb aquest perill com més aviat millor. "No serveix de res l'autocomplaença que estan demostrant, creient-se líders en la sanitat vegetal europea i de la presència de Plans de Contingència i de prevenció o dictant reials decrets quan la realitat és que cada vegada hi ha més presència de malalties en les nostres fronteres", ha indicat Mulet.
Els senadors de Compromís ja van reclamar al juny la dimissió del secretari general d'Agricultura i Alimentació, Carlos Cabanas, per la manca d'implicació del seu departament a l'hora d'intensificar els controls en fronteres per frenar l'arribada de malalties que puguen afectar greument una economia tan basada en la citricultura i l'olivar com és la valenciana i espanyola. Inspectors de la Comissió Europea també van certificar que, de forma irresponsable, tant Galícia com Portugal es resignen a renunciar a l'eradicació i es limiten a tractar de contenir l'expansió de l'insecte Trioza erytreae, la psila africana, que actua com a vector portador de la més temuda malaltia dels cítrics, coneguda com Huangglongbing(HLB) o Greening.
La coalició també va presentar una esmena als PGE 2017 per valor de 3 milions d'euros destinats a la millora de la sanitat agrària i la competitivitat de la força amb determinades plagues i malalties vegetals com la Xylella fastidiosa, el trip del te, o l'arna gatemalteca de la creïlla, que estan sent causa d'alarma en el sector, que va ser rebutjada pel PP i Ciutadans.
Comparte la noticia
Categorías de la noticia