Albert Llueca. /EPDAEsta setmana hem tingut un poc de rebombori en quant a les reaccions a la votació del a Junta de la Confraria de la Sang de Sagunt la qual va vetar, una vegada més, l'entrada de dones a la institució.
Una institució que té més de 500 anys d'història i que en els 500 anys d'història ha anat adaptant-se a les diferents circumstancies com la de donar caramels, eliminar la secundaria, creant una processó el dimecres sant fa 60 anys o fa 30 anys creant la processó del dilluns sant. O com ha passat en esta pandèmia que s'han votat els estatuts per tal de que la majoralia de 2020 poguera fer la festa en 2022.
Un 2022 que començàvem amb la recollida de signatures per tal de poder fer una junta extraordinària per tal de poder fer possible la igualtat dins de la Confraria i incorporar una substitució la de "varones" per "persones batejades". Si una dona no pot formar part de la Confraria però un home no batejat si.
La desafecció respecte al catolicisme és màxim i si no per a mostra este botó. La vinculació dels confrares sols és d'una setmana a l'any.
Però continuem amb la votació. Un 65% va dir no a l'entrada de dones en la Sang. Al·legant la tradició. Cosa que dalt ja hem desmuntat. El 35% parlava de modernitat.
Igual el debat no estava equilibrat. Personalment i contestant unes preguntes a la premsa jo valore positivament el fet que s'haja pogut debatre i parlar sobre un tema que sempre ha sigut tabú. El debat no es va centrar en la proposta que hi havia damunt de la taula. Només es va parlar d'una banda de la tradició i per l'altra de qui havia convocat la Junta, amb el que s'ha desvirtuat l'argumentació. Al meu entendre els promotors han tractat d'avançar-se al que l'arquebisbat ens pot imposar en uns anys com ha passat a Navarra, Sevilla i altres llocs d'Espanya. Hem perdut l'oportunitat de passar de ser una Confraria moderna i que s'avança al pas del temps a una que s'estanca en el passat i que espera que se'ls obligue a canviar.
Comparte la noticia
Categorías de la noticia