Este sitio web utiliza cookies, además de servir para obtener datos estadísticos de la navegación de sus usuarios y mejorar su experiencia de como usuario. Si continúas navegando, consideramos que aceptas su uso. Puedes cambiar la configuración u obtener más información en nuestra política de cookies pulsando aquí.
Entendido
Iniciar búsqueda
Cerrar
CASTELLÓN

El Consell torna a justificar a Compromís el nom del CP Serrano Súñer, que incompleix la Llei de la Memòria Històrica

Els Serrano Súñer han estat dels dirigents més sinistres de la dictadura franquista, la part més nazi del franquisme, i Castelló no pot matindre´ls com a personatges estimats i reconeguts de la ciutat
REDACCIÓN - 14/03/2012

La diputada autonòmica de Compromís, Mònica Oltra, a instàncies del col.lectiu d'Iniciativa-Compromís a la ciutat de Castelló, va presentar una extensa pregunta en la qual s'advertia al Consell que la denominació del Col·legi Públic Serrano Suñer de Castelló, estava incomplint la Llei de la Memòria Històrica, i es preguntava quina opinió tenia el Consell sobre el fet que un centre educatiu de la xarxa pública mantinga el nom dels Serrano Súñer, i quines mesures pensava prendre el Consell, dins de les seues competències, per fer complir la legislació referida

Oltra recordava que la Lleide la Memòria Històrica (Llei 52/2007 de 26 de Desembre), diu en el seu article15. Símbols i monuments públics .Diu1. Les Administracions públiques, en l'exercici de les seues competències, prendran les mesures oportunes per a la retirada d'escuts, insígnies, plaques i altres objectes o esments commemoratius d'exaltació, personal o col·lectiva, de la revolta militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura. Entre aquestes mesures podrà incloure's la retirada de subvencions o ajudes públiques. Encara així, la ciutat de Castelló manté un Col·legi Públic amb el nom de Serrano Súñer. Tenint en compte que tot i que els centres existents, el consell escolar podrà proposar la denominació específica a la Conselleria, després de l'informe favorable del Consell Escolar Municipal, o si no, del Ple de l'ajuntament a que pertanyen, el Consell, és una administració pública que davant casos excepcionals com aquest, on es pot estar incomplint la llei, ha de prendre mesures per a fer complir la legislació en vigor.

Cal recordar qui van ser elsSerrano Súñer; persones implicades en la part més fosca del franquisme. Ramon Serrano Súñer, ministre de Franco, i cunyat seu, simpatitzant de la causa nazi,responsable de que els presoners republicans espanyols en mans dels nazis anaren a parara camps d'extermini, admirador del nazisme i amic de Himmler, Hitler i Mussolini, creador de la División Azul, o creador de l'Archivo de Salamanca, on romanen els arxius espoliats pel franquisme o promotor dels assassinats judicials del president de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys i del ministre anarquista Joan Peiró.

Els Serrano Súñer han estat dels dirigents més sinistres de la dictadura franquista, la part més nazi del franquisme, i Castelló no pot matindre´ls com a personatges estimats i reconeguts de la ciutat.

La resposta donada per la Consellera d'Educació, Maria Jose Català, contesta el que ja es deixava clar en la pregunta " el marc legal que determina el procediment sobre la denominació dels centres docent és el Reglament Orgànic i Funcional de les escoltes d'Educació Infantil i dels Col·legis d'Educació Primària aprovat per Decret 233/1997, de 2 de setembre, del Govern Valencià (DOCV de 8.09.1997) En esta norma es regula el procediment pel qual els col·legis públics poden canviar de denominació d'acord amb els interessos de la comunitat educativa. En este marc, han de respectar-se les opcions lliurement adoptades en els àmbits establits per les disposicions legals vigents. No obsnta aixó, s'adoptaran les mesures necessàries perquè es complisquen en la justa mesura la normativa vigent".

Per al secretari d'organització d'Iniciativa-Compromís a la ciutat de Castelló " parlen de mesures en abstracte sense explicar què es pensa fer en concret, que és el que preguntava la nostra diputada, i no contesta tampoc sobre l'opinió que té el Consell de que un centre públic estiga dedicat a un personatge infame. I una cosa és Reglament Orgànic, que òbviament s'ha de complir, i altra atemptar contra la llei de la Memòria Històrica, no es tracta d'un canvi de denominació perquè si, sinó perqué el que té en l'actualitat, és completament il.legal per una llei de rang superior".

Des d'Iniciativa i Compromís es continuarà exigint la retirada d'aquest nom.

Categorías de la noticia

Otras noticias en Comarcas

Gracias a la profesionalidad y determinación con la que actuó el agente se pudo evitar un mal mayor
El vehículo mejorará uno de los servicios básicos de los municipios que integran el ente comarcal

Otras noticias en sucesos

Según ha informado el Consorcio Provincial de Bomberos en un comunicado, este servicio ha iniciado el rescate a las 11.00 horas de hoy
Comparte la noticia
Eventos y digitales valencianos, S.L. Todos los derechos reservados
-


Otros productos de Eventos y digitales valencianos, S.L.