Este sitio web utiliza cookies, además de servir para obtener datos estadísticos de la navegación de sus usuarios y mejorar su experiencia de como usuario. Si continúas navegando, consideramos que aceptas su uso. Puedes cambiar la configuración u obtener más información en nuestra política de cookies pulsando aquí.
Entendido
Iniciar búsqueda
Cerrar
VILAMARXANT

El Dia de la Muntanya Neta reuneix a 54 voluntaris i voluntàries

Els participants van recórrer els senders de les Rodanes per conscienciar sobre la importància de preservar els nostres paratges naturals.
REDACCIÓN - 18/09/2017
Pie de foto Pie de foto

Ahir es va celebrar el Dia de la Muntanya Neta a Vilamarxant. Per segon any consecutiu, la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vilamarxant, amb la col·laboració de la secció de muntanya del Club d'Atletisme Vilamarxant, convocaven a tots els amants dels nostres paratges a participar en una jornada en què es va combinar la pràctica d'esport, la tasca altruista de neteja del nostre entorn i, sobretot, les ganes de transmetre el missatge de la necessitat de no embrutar les zones naturals municipals.

A les 8.00 hores, els 54 participants es van reunir a l'Avinguda Dos de Maig per començar la jornada. Entre els assistents estava el regidor de Medi Ambient, Manolo Bernad, membres de Sederistes – Les Rodanes, del Club d'Atletisme Vilamarxant, del Voluntariat Ambiental i veïns i veïnes en general.

Tots junts van caminar fins al Trinquet, on es van dividir en tres grups per completar la revisió i neteja dels senders de les Rodanes. Un dels grups va pujar fins la Rodana Gran, l'altre va anar per la Rodana del Pic i el tercer grup va actuar per les pistes de terra. Durant el trajecte, els voluntaris i voluntàries van arreplegar els residus i brutícia que trobaven pel camí: plàstics, envasos, vidres o papers. Una actuació simbòlica per recordar la importància de gaudir de la muntanya i la natura amb un comportament cívic i sempre arreplegant el fem que generem quan passegem o ens reunim a l'aire lliure. Amb tot, les pistes i senders estaven prou nets i on es va recollir més brutícia va ser a les zones més amples i planes.

La riquesa floral de les Rodanes.

Cap a les 10.30 hores, els voluntaris i voluntàries es van retrobar a l'Alberg de la Bassa Barreta, on van recuperar forces amb un esmorzar a càrrec de l'Ajuntament de Vilamarxant.

Després, totes i tots van assistir a una xarrada sobre les propietats medicinals de moltes plantes que hi ha a les Rodanes. A esta xarrada va estar també el diputat a les Corts, Juan Ponce. El botànic Aurelio Peña Rivera va ser l'encarregat de donar la informació pertinent, primer amb una sèrie de mostres que va portar i amb les quals va elaborar un te. Durant la xarrada, Aurelio Peña va destacar que, en primer lloc, hem de tindre molta cura quan emprem plantes medicinals perquè si no les coneixem bé, algunes poden provocar problemes digestius o al·lèrgics.

També va recordar les normes a l'hora de recollir-les. Va informar que a les Rodanes hi ha tres microreserves de flora on no es permet la recol·lecció i que al Parc Natural del Túria està prohibit arrancar-les. Si volem recollir en les zones permeses, el biòleg recordava que cal retallar només la part utilitzable de la planta, i mai l'arrel. A més, va recomanar no agafar-les prop de carreteres o zones amb contaminació.

Pel consum o la seua aplicació, ell suggereix que cal assecar-les a l'ombra, en una zona ventilada i boca baix. A més, s'aconsella sempre consultar amb el metge o la metgessa de capçalera si volem emprar les plantes amb una finalitat medicinal.

Després, va fer una selecció de més de 40 espècies que hi ha a les Rodanes i va explicar les propietats de cadascuna d'elles. Hi ha de ben conegudes, com la xicoria, que és un diürètic i hipotensor; la garrofera, que és astringent; el timó, que és antisèptic, anima i augmenta l'apetit; el romaní, que és analgèsic, cicatritzant i ajuda a la memòria, o la regalèssia, que augmenta la tensió i és digestiva (podeu consultar les propietats d'algunes de les plantes que hi ha a les Rodanes en el document adjunt).

Aurelio Peña és un dels autors del llibre 'Flora Vascular del Parc Natural del Túria', que podrà adquirir-se en breu.

El regidor de Medi Ambient va agrair la implicació de tots els participants i va recordar que "este dia és, sobretot, una jornada de conscienciació perquè la gent entenga que mantindre nets i sans els nostres paratges naturals és una tasca que ens compet a tots i totes, i que és fonamental que si gaudim d'ells, ho fem de forma responsable per preservar la riquesa mediambiental que hi ha a Vilamarxant".

Otras noticias en C. Túria

El "Festival de Artes Escénicas en la calle" se celebrará del 21 al 26 de julio
La IV edición del FIM “Castell de Benissanó” arrancó este miércoles 17 de julio

Otras noticias en sucesos

El hombre le había propinado dos patadas en la pierna izquierda y le había amenazado
Los agentes detectaron la plantación “indoor” al acudir al edificio una patrulla por una disputa vecinal e intervinieron 112 plantas de marihuana en fase de crecimiento con un peso total de 20 kilogramos

Comparte la noticia
Eventos y digitales valencianos, S.L. Todos los derechos reservados
-


Otros productos de Eventos y digitales valencianos, S.L.