Maestre artesà palmiter d"AldaiaLa província de València és del segle XVIII el primer centre productor de ventalls a nivell internacional. Entre totes les localitats destaca Aldaia per ser el municipi amb més tallers instal·lats en el seu territori dedicats a aquest complement de moda i obra d’art al mateix temps.
Els artesans de ventalls d’Aldaia s’han dedicat a l’elaboració acurada d’aquestes joies que destaquen per la seua qualitat i creativitat. Tot un nucli central de producció que arrossega diferents oficis com varillajero, calador, gravador, teladora, pintor, pulidor, fondista, envernissador, adornador, muntador i rematador. Aquesta indústria a passat de pares a fills i ha aconseguit mantindre’s per la qualitat artística de centenars d’artesans ja desapareguts.
Decadència del ventall
Els palmiters van tindre el seu major auge en els anys 40 però a la fi del segle XX els ventalls van patir una important reculada econòmica per la competència del mercat Asiàtic, envaint el mercat europeu amb els seus preus de baix cost.
Però els artesans d’Aldaia i d’altres zones de la província de València fan front a aquest agravi en 2003 amb la creació del Gremi de Mestres Artesans Abaniqueros de València amb la creació de la seua pròpia marca “Abanicos Artesanos Españoles-Abanico Español” (AEA).
El President de l’ens, Antoni Pascual Rudilla prové d’una família dedica al món del ventall i ell va decidir seguir el llegat dels seus pares en 2010; des de d’aquell moment s’ha convertit en una de les cares més joves del sector i des de juliol de 2018 comandant el gremi. En arribar a l’entitat, Antoni es va trobar “amb un gremi que havia d’actualitzar-se per a funcionar correctament” per a solucionar els problemes dels artesans abaniqueros.
La Xina i Sud-amèrica són la competència directa del sector, dedicant el 90% de la seua producció a productes publicitaris. No obstant això, Aldaia es caracteritza per la seua artesania i qualitat, reforçant la seua presència en mercats com París, Regne Unit o Alemanya. “El gremi necessita fer publicitat i crear-se un nom, reforçant la seua imatge i marca, perquè alguns dels nostres clients desconeixen que l’origen dels seus productes és espanyol” explica Pascual.
Marca Artesanal
El gremi esta actualment format aproximadament per 30 empreses en tota la regió de València, però no existeix un registre de producció ni de personal dedicat a esta indústria. La marca AEA seria “necessària” segons Pascual per a portar un control exhaustiu i comptabilitzar de tot el varillaje que es produeix des de la província proporcionant transparència i dades oficials del sector, perquè segons el president del gremi “no podem lluitar contra la Xina sense dades. No podem acudir al govern, ni a la Generalitat València a reclamar i parlar sobre els nostres problemes sense ells”.
El gremi pretén reafirmar la indústria amb una marca que desitja renovar la seua imatge i “diferenciar-nos de la Xina amb el nostre producte de qualitat” segons Pascual, ja que el 80% de la producció del sector a Aldaia són artesans autònoms enfront de la cadena de muntatge industrialitzada del gegant asiàtic.
Pascual també explica que la renovació del sector passa per la unió dels fabricants i oficis . Des de fa anys, les empreses treballen de manera segmentada i una de les possibles solucions seria unir-se entre ells, mitjançant el cooperativisme. “s’hauria de fer un estudi de mercat sobre les fases de fabricació i els artesans en actiu, per a protegir i preservar oficis que amb el temps poden perdre’s. Una possible solució als problemes seria la creació d’una cooperativa artesana” conclou el president del gremi.
L’ajuntament d’Aldaia també promociona i salvaguarda la història i el futur de la indústria del palmito, amb la creació del Museu del Palmito d’Aldaia a la Casa de la Llotgeta i a través d’activitats programades durant tot l’any que lluiten per mantindre viva laes seues tradicions i fer-se un lloc destacat en la xarxa artesanal de la localitat, peró també a nivell nacional e internacional.
Comparte la noticia
Categorías de la noticia