Este sitio web utiliza cookies, además de servir para obtener datos estadísticos de la navegación de sus usuarios y mejorar su experiencia de como usuario. Si continúas navegando, consideramos que aceptas su uso. Puedes cambiar la configuración u obtener más información en nuestra política de cookies pulsando aquí.
Entendido
Iniciar búsqueda
Cerrar
L'ALBUFERA

Finalitzat l'episodi de botulisme al Tancat de la Pipa de València

S'aconsegueix erradicar i contindre el brot gràcies a la ràpida aplicació del protocol
REDACCIÓ - 20/08/2019
Imatge d Imatge d"un ocell al Tancat de Pipa. EPDA
El dimecres 17 de juliol, durant el cens d'aus realitzat per SEO/BirdLife, es van detectar els primers ocells morts en el Tancat de la Pipa. Des d'aquest moment i davant la sospita de què es tractara d'una infecció per botulisme aviari, Acció Ecologista-Agró i SEO/BirdLife hem treballat ininterrompudament en l'aplicació del protocol de secat i de retirada de cadàvers d'ocells i individus malalts. Per a aquesta tasca hem comptat amb el suport de Tragsa i la col·laboració de les brigades de biodiversitat i del Parc Natural de l'Albufera de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i totes les persones voluntàries d'AE-Agró i del programa Life+ Followers de SEO/BirdLife.
Fins al dilluns 19 d'agost, s'han retirat al Tancat de la Pipa 659 aus mortes i s'han traslladat al Centre de Recuperació de Fauna La Granja del Saler altres 91 malaltes, de les quals 35 ja s'han recuperat o estan pendents de ser alliberades. D'aquest total, 547 correspon a collverds (Anas platyrhynchos), espècie amb una població estival d'entre 4.000 i 5.000 exemplars que a l'hivern varia entre els 10.000 i els 20.000 individus, sent l'espècie d'ocell més abundant en l'àmbit del Parc Natural de l'Albufera. En la temporada 2017-2018 es van caçar, segons les estadístiques oficials, 9.686 collverds en els vedats del parc natural.
L'episodi de botulisme ha coincidit amb el moment en què aquests anàtids estan mudant totes les seues plomes de vol i són incapaços de volar i propagar la intoxicació. La muda, però, els fa més propensos a emmalaltir en alimentar-se d'invertebrats portadors de la toxina produïda pel bacteri Clostridium botulinum. La ingesta d'aquesta toxina, recordem, és la causant del botulisme aviari.
Gràcies al fet que el brot ha aparegut amb la temporada de nidificació ja finalitzada, la malaltia no ha afectat les espècies reproductores presents en el Tancat de la Pipa, el qual representa una de les àrees de cria més importants de l'Albufera. Durant els darrers dies el total d'aus mortes i malaltes ha anat en gradual descens, segons ha anat avançant el secat del Tancat de la Pipa. De fet, durant les prospeccions dels últims 7 dies no s'ha trobat cap animal malalt o recentment mort, així que podem afirmar que aquest episodi de botulisme en el Tancat està finalitzat el dia de hui.
Un protocol que funciona
El Clostridium botulinum, el bacteri causant de la malaltia, es troba present en la natura de manera habitual. La combinació de diversos factors com elevades temperatures (per damunt de 20°C) de manera prolongada, descens en els nivells d'oxigen de l'aigua i presència de matèria orgànica facilita l'activació del bacteri i l'alliberament de la toxina que mata als ocells. No obstant, en molts casos el desencadenant del brot és algun ocell, portador del bacteri en el seu tracte digestiu, mort per qualsevol altra raó (xoc amb una línia elèctrica, plaguicides…). Un cadàver en descomposició és un mitjà ideal per a la multiplicació del bacteri i les larves de les mosques que s'alimenten d'aquestes constitueixen un mitjà eficaç de transmissió de la malaltia. Malauradament, resulta molt difícil preveure aquest tipus de brots. Però sí és molt important actuar amb rapidesa una vegada s'ha detectat un brot, especialment retirant els cadàvers i els ocells malalts.
El secat del Tancat de la Pipa es va establir com la mesura més ràpida i eficaç per a controlar i erradicar aquest episodi de botulisme, una vegada consultats tant la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica com el Servei Devesa-Albufera de l'Ajuntament de València. És la mateixa mesura que s'ha aplicat en els episodis de botulisme en el Parc Natural del Fondo, així com de manera preventiva en altres aiguamolls mediterranis com la Marjal dels Moros.
A més a més, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) ha activat el protocol d'emergència i ha realitzat actuacions amb maquinària para facilitar el secat, que s'han unit al reforç de personal. Després d'un mes des de l'aparició dels primers exemplars morts en el Tancat de la Pipa, no es té notícia que s'haja estés a cap altra zona del Parc Natural de l'Albufera. I el total d'aus mortes o malaltes ha anat descendint gradualment a mesura que ha avançat el secat del Tancat de la Pipa.
Durant les tasques de secat s'han retirat 1.260 kg de peixos morts per anòxia. El 99% correspon a carpes (Cyprinus carpio), espècie declarada exòtica i invasora pel Reial Decret 630/2013. La retirada d'espècies exòtiques invasores és una pràctica habitual de les tasques de gestió en el Tancat de la Pipa, així com en altres zones humides pels efectes negatius que tenen sobre la qualitat de l'aigua i les espècies autòctones.
Aigua en constant moviment
El Tancat de la Pipa és una àrea de reserva propietat de la CHX gestionada a través d'acords de custòdia del territori per Acció Ecologista-Agró i SEO/BirdLife. Aquesta àrea de reserva compta amb el seguiment tècnic i científic de les pròpies entitats de custòdia, de l'Institut d'Enginyeria de l'Aigua i Medi Ambient (IIAMA) de la Universitat Politècnica de València (UPV) i de l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (ICBIBE) de la Universitat de València (UV). Des de la seua posada en marxa fa 10 anys, es realitzen periòdicament seguiments de multitud de paràmetres ambientals, hidràulics, de qualitat d'aigües, d'avifauna, de vegetació i biodiversitat en general.
En el Tancat de la Pipa l'aigua fluix els 365 dies de l'any. A partir de la informació dels mesuraments del seguiment dels cabals que hi circulen, treball efectuat per l'IIAMA (UPV), s'ha determinat un cabal d'entrada de 2Hm3 anuals. D'aquest volum anual, 7.350m3 (tres piscines olímpiques) circulen diàriament durant els mesos de primavera i estiu, segons l'acord consensuat entre la CHX, la Conselleria, l'Ajuntament de València, la UPV, la UV, AE-Agró i SEO/BirdLife. Amb aquest cabal el volum que fluix pels filtres verds es renova cada tres dies i mig.
Des d'AE-Agró i SEO/BirdLife volem traslladar la nostra tristesa per la mortaldat d'aus en el Tancat de la Pipa junt amb la consideració de què aquest episodi no ha afectat en mode algú a l'estat de conservació de les poblacions d'aus aquàtiques del Parc Natural i el convenciment de què la ràpida actuació en la detecció i gestió del brot de botulisme ha evitat que les xifres d'ocells morts foren majors. Hem treballat ininterrompudament i incansablement per evitar majors mortaldats i, per descomptat, impedir que s'estenguera a altres zones de l'Albufera. En breu presentarem un informe complet sobre l'episodi, que estarà a la disposició de qui el sol·licite. També s'elaborarà un protocol amb mesures específiques de seguiment i, en la mesura que siga possible, prevenció per als pròxims anys en coordinació amb les administracions competents. Així mateix, recordem que qualsevol pot acostar-se al Tancat de la Pipa per a sol·licitar tota la informació que desitge i que des de el primer moment s'ha informat amb total transparència i puntualitat de l'evolució dels ocells afectats i de la gestió de l'episodi.
Durant els últims 10 anys el Tancat de la Pipa s'ha consolidat com un enclavament de referència en el Parc Natural de l'Albufera i com un projecte referent en la restauració d'aiguamolls a escala internacional, destacat, entre altres ocasions, com a experiència exemplar durant el congrés de Living Lakes d'enguany en València.
D'altra banda, el projecte LIFE+Albufera, desenvolupat en part en el Tancat de la Pipa, ha sigut reconegut per la Comissió Europea com un dels millors projectes d'Europa finalitzats en els anys 2016-2017. Així mateix, AE-Agró i SEO/BirdLife vam rebre el Premi Experiències Inspiradores 2018 impulsat per EUROPARC- Espanya per la nostra experiència com a model de gestió participativa, conservació i integració territorial a través de la custòdia del territori del Tancat de la Pipa.

Categorías de la noticia

Otras noticias en València

La marcha saldrá a las 18.30 horas desde la plaza del Ayuntamiento de València y acabará en Les Corts Valencianes
La pianista actuará el jueves 19 de septiembre en el Centro Cultural Mario Monreal de Sagunto y el 21 de septiembre en el Teatro Martín y Soler del Palau de les Arts

Otras noticias en sucesos

El buscado -de 35 años, alto y de complexión atlética- escapó del cuartel general de la policía de Turín saltando por una ventana situada a cuatro metros de altura
El PSOE elige Paterna por contar su cementerio con más de setenta fosas comunes con los restos de 2.238 represaliados del franquismo

Comparte la noticia
Eventos y digitales valencianos, S.L. Todos los derechos reservados
-


Otros productos de Eventos y digitales valencianos, S.L.