Maria Josep Picó. / EPDAMargaret Watts-Hughes es considera la primera persona en visualitzar un so ressonant gràcies a la utilització d’un dispositiu que ella mateixa va inventar: l’eidophone. Aquesta cantant, compositora, científica i filantropa gal·lesa, nascuda a mitjans del segle XIX, va aconseguir la creació de patrons geomètrics i naturals a partir de la veu humana, unes imatges harmòniques i suggeridores anomenades figures o flors de veu.
Recordant Margaret Watts-Hughes, em pregunte quina imatge hauria emanat de música de la banda de la Societat Musical Lira Saguntina durant les seues extraordinàries interpretacions durant els certàmens d’enguany tant en l’àmbit provincial com autonòmic. Perquè la seua elevada qualitat ens ha emocionat, ens ha il·lusionat i ens ha fet somniar. Alhora, escoltant tots els instruments i sabent de la dedicació i tenacitat de totes es persones de la banda, sota la direcció exquisida i artística de Daniel Olmos, ens hem sentir orgulloses d’una societat més culta, més educadora, amb una joventut més implicada pel conreu i progrés de la música com a llenguatge, com a cultura pròpia i també com a eina de creativitat, innovació i progrés.
La Societat Musical Lira Saguntina no es presentava a aquests certàmens des de l’any 1989 i els resultats de tant de treball i de tantes hores d’assajos són senzillament, aclaparadors. Hem de reiterar les felicitacions pels dos primers premis i una menció d’honor a tota la banda i les seues famílies, com també reconèixer al lideratge de la coreografia de Daniel Olmos; del director de l’Escola de Música i vicepresident, Kiko Caballer, i del president de la Societat, José Manuel Tarazona, company a Compromís per Sagunt.
Aquest esforç de la Lira requereix també suport econòmic des de l’Ajuntament de Sagunt –signar i dotar econòmicament el seu conveni, com també el de la Unión Musical Porteña- perquè la música es puga obrir, encara més, a la ciutadania, perquè pugam gaudir al màxim de la seua màgia i del seu poder de generar empatia i bé comú, precisament, en aquests temps convulsos i de destrucció a conseqüència de les guerres. I perquè la música incremente la seua presència en l’educació de xiquetes i xiquets de la nostra ciutat.
En aquests temps d’Intel·ligència Artificial, algoritmes i de ChatGPT, la interpretació musical en directe esdevé en moments de realitat irrepetibles gràcies a la generositat de les persones dedicades a la interpretació. A més, en aquest univers digital, la música és una disciplina de gran futur perquè forma part d’eixa A, que forma STEAM, acrònim en anglès de Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques. Àrees de desenvolupament fonamental i on cal fomentar les vocacions de les xiquetes perquè broten noves flors de veu i de música.
Comparte la noticia
Categorías de la noticia