¿Te está pareciendo interesante la noticia?
¡No olvides compartirla!
Así nos ayudas a que sigamos siendo un medio gratuito
Este sitio web utiliza cookies, además de servir para obtener datos estadísticos de la navegación de sus usuarios y mejorar su experiencia de como usuario. Si continúas navegando, consideramos que aceptas su uso. Puedes cambiar la configuración u obtener más información en nuestra política de cookies pulsando aquí.
Entendido
|
Registro
|
Acceso
| Síguenos en |
Boletín diario
Iniciar búsqueda
Cerrar
Estás en: EPDA
AMPARO SELLÉS - 05/08/2020
Amparo Sellés. EPDA. Amparo Sellés. EPDA.


Són les huit del matí, ja voltegen les campanes, el primer dels tres tocs ha començat, el campanar es sacseja de la fortor amb què ho fa la número 4, eixa batejada com "Crist del Consol" i que tantes ganes tenia de dir-nos, amb el seu repic tronador, que hui és el dia, que ja ha arribat. Hui és el dia gran dels fortalenyers. Fem un poc d´història?

El nostre llogaret és un poble antic, el topònim de Fortaleny ve de l’àrab "bart alayn" degenerat per l`ús derivà en "fartalàyn" que significa dos pardals o, també la Font. El poble, fundat el 26 de gener de 1239, es va constituir l’any 1836 com a municipi amb ajuntament propi.

El patrimoni més gran del qual en tenim referència és ľesglésia de Sant Antoni Abat, construïda en 1951 en lloc de ľanterior destruïda en 1936, i el Pont de Ferro, 1916. Anem al gra…

-"La gent està convençuda que l’ única cosa que identifica a un poble és el patró¨ açò ens diu D. Andrés de Sales Ferri Chulió, investigador d'art, arxiver, documentalista i sacerdot molts anys al nostre poble. I té tota la raó. Encara que el nostre patró siga el pare Sant antoni, el que està penjat a la creu, el Crist, ho és tot, ens unix, ens agermana, ens fa plorar de l’emoció quan estem fora del poble i el recordem. És a qui li demanem ajuda quan ja no podem més, quan les forces desapareixen, i també a qui li donem les gràcies quan aconseguim guanyar a l’ infortuni i diem, mirant-lo als ulls: “GRÀCIES DÉU MEU!”

Una vesprada de 1570 va tenir lloc la processó del Crist que, com ara, posa punt i final a les festes majors del poble.

En 1989 es varen inaugurar les andes del Crist, gràcies al treball realitzat per Vicent Tur, Bruno Sanz i Vicente Lletí , que durant dos anys venent loteria i amb l'ajuda de tot el poble, aconseguiren un anda capaç de suportar els 800 kg que els muscles dels 16 portants suporten en cor i coratge any rere any.

Enguany la processó anirà per dins, tots recordarem els carrers plens de murta, les cases obertes de bat a bat tirant flors pels balcons, com a les primeres notes de l´himne d’ Espanya ix el Crist a passejar-se pel poble al ritme del Mater Mea encapçalat per la fallera major, el president i els comunioners, escoltat per la Corporació Municipal, el Tinent de la Guàrdia Civil i el Policia Local. Tots recordarem eixe moment únic quan el Crist enfila el carrer Major amb ganes de ballar davant l'Ajuntament, quan tots aplaudim emocionats, quan tots mirem eixa cara que ens dona pau i que ens diu: “Ja estic ací, sigueu valents que tot passarà". Tots escoltarem el meu cosí quan diu : “no se sent, no se sent!” I aplaudim més fort encara, són 800 kg que enguany portarem entre tots però al cor i al pensament.

Vull agrair l'ajuda rebuda per poder escriure este article, especialment a vosté, D.Andrés.

Si ets Fortalenyer i dic “VISCA EL CRISTO DEL CONSUELO”, tu què em contestaràs?...


Comparte la noticia

Categorías de la noticia

EPDA Podcast
Especial Mancomunidades Valencianas. Líderes de Aquí 29.03.25
Fecha emisión: 29.03.2025
Con Pere Valenciana
Comentarios en la noticia
Para dejar su comentario debe acceder como usuario registrado
Entrar con mi cuenta
Crear cuenta
Cargando comentarios de los lectores

Más noticias

Encuesta

¿Cree que hay que frenar la proliferación de terrazas de bares y restaurantes en la Comunitat Valenciana?

No. Son un servicio para la población y hacen crecer la economía
No. Aunque si que hay que establecer un tope máximo de terrazas por calle
Sí. Hay que reducirlas ya que hay demasiadas y crean problemas de movilidad y de convivencia con los vecinos
Sí. Hay que eliminarlas. Son un espacio que se roba al público para andar o aparcar y solo favorecen a negocios privados

VOTAR

VER RESULTADOS



Comparte la noticia
compartir en meneame
Eventos y digitales valencianos, S.L. Todos los derechos reservados
-


Amb el finançament de:


Otros productos de Eventos y digitales valencianos, S.L.