Imatge d"arxiu del President de la Generalitat / Foto: EPDAEl president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha recalcat l’esforç inversor de 163 milions d’euros de l’executiu autonòmic per segon any consecutiu per a garantir l’educació gratuïta de 0 a 3 anys en la Comunitat Valenciana, “malgrat l’asfíxia econòmica a la qual ens sotmet el Govern”.
El cap del Consell ha indicat que les ajudes per al curs 2025-2026 arriben als 460 euros per a alumnes de 0-1 anys; 350 euros per als escolars d’1-2 anys, i 300 euros per als de 2-3 anys, al mateix temps que ha recordat que en el primer curs de gratuïtat, referent a 2024-2025, les ajudes van beneficiar més de 42.700 menors, i “dupliquen el nombre de beneficiaris respecte del curs anterior”.
La Generalitat ha publicat les ajudes econòmiques destinades a l’escolarització en els centres privats autoritzats d’Educació Infantil i les escoles infantils municipals de primer cicle de la Comunitat Valenciana per al curs escolar 2025-2026.
En concret, l’executiu autonòmic destinarà un total de 162.981.090,00 euros, distribuïts en 65.192.438,45 euros per a l’exercici 2025 i 97.788.651,55 euros amb càrrec a l’exercici pressupostari de 2026.
En este sentit, el cap del Consell ha indicat que la convocatòria d’enguany reduïx la burocràcia i incorpora més facilitats, i ha destacat com a principals novetats l’adequació de les obligacions dels centres i les escoles infantils, per a optimitzar el funcionament de l’ajuda i donar una millor prestació del servici a les famílies.
Així, ha subratllat el compromís del Consell amb esta mesura, “amb la qual l’educació infantil de 0 a 3 anys serà així per segon any, universal i gratuïta, en la Comunitat Valenciana, per a afavorir la conciliació familiar, la corresponsabilitat, el foment de la natalitat i contrarestar les desigualtats socials oferint les mateixes oportunitats als xiquets i xiquetes sense importar el seu entorn socioeconòmic i promovent la inclusió social”, ha apuntat.
En este sentit, ha exigit al Govern d’Espanya un compromís i una proposta real per a finançar esta mesura i ha titlat d’“irrisòria” la quantitat de 175 milions per a totes les regions proposada pel president de l’executiu central en la passada Conferència de Presidents.
Mazón ha remarcat, així mateix, l’aposta del Consell per la recuperació de les llibertats en l’àmbit educatiu amb la posada en marxa del districte escolar únic, la gratuïtat de 0 a 3 i la Llei de llibertat educativa, entre altres mesures, “amb la finalitat de seguir avançat en l’impuls social i educatiu que mereixen els valencians, alacantins i castellonencs”.
Més facilitats
En la convocatòria s’han suprimit tots els motius que es requerien per a sol·licitar un canvi de centre, en funció de les seues circumstàncies personals. D’esta manera, els centres i les escoles infantils podran gestionar les altes i baixes de l’alumnat, per canvi d’escola infantil o per qualsevol altre motiu, d’acord amb el que es determine en la convocatòria, evitant tràmits burocràtics per a agilitzar el procediment.
A més, s’han inclòs noves causes per a poder sol·licitar l’ajuda fora del termini ordinari. Entre estes causes, que l’alumnat es trobe afectat per desnonament familiar o per altres situacions greus d’exclusió social acreditades; que es produïsca un trasllat de residència de la unitat familiar derivat de mobilitat de qualsevol de les persones responsables legals, i situacions d’emergència per a garantir l’atenció socioeducativa de l’alumnat afectat.
També es preveu entre les causes que l’alumnat estiga matriculat en un lloc escolar d’una aula subvencionada en una escola infantil municipal.
Els centres hauran de presentar, a través de l’aplicació informàtica habilitada, una declaració responsable firmada per la persona titular o representant legal del centre. En esta declaració s’haurà de desglossar el cost del lloc escolar corresponent a cada una de les seues aules, especificant de manera diferenciada els gastos imputables al personal docent i els gastos generals de funcionament del centre.
Quant a les escoles municipals, l’import de l’ajuda es determinarà en funció de les unitats que estiguen autoritzades i en funcionament, segons l’alumnat matriculat a la data de fi del termini de presentació de sol·licituds.
Este import per a les escoles infantils es calcularà a partir del certificat de costos firmat per l’interventor o la interventora de la corporació local titular de l’escola infantil, en el qual conste el nombre d’unitats autoritzades i en funcionament, amb detall del seu cost mensual per tram d’edat, calculat en funció del gasto del personal dedicat a la docència en l’aula, així com del gasto de funcionament d’esta, amb els límits mensuals següents: 3.680 euros per a aules de 0 a 1 any; 4.550 euros per a aules d’1 a 2 anys; 6.000 euros per a aules de 2 a 3 anys; 3.850 euros per a aules de 0 a 3 anys; 3.680 per a aules de 0 a 2 anys, i 5.250 euros per a aules d’1 a 3 anys.
Si l’alumnat matriculat en l’aula de 2-3 anys és inferior al 85 % de la ràtio establida en el conveni de creació de l’escola infantil, la quantia global màxima destinada al seu finançament serà de 5.600 euros mensuals, excepte per a les escoles infantils amb menys de 14 alumnes matriculats en total i sempre que no hi haja un altre centre o escola infantil en el municipi, i en este cas l’import global màxim serà de 6.000 euros.
Les persones responsables legals de l’alumnat matriculat en centres autoritzats que no compten amb els mitjans o coneixements necessaris per a comunicar-se electrònicament amb l’Administració podran sol·licitar estes ajudes a través dels mateixos centres. Per a fer-ho, s’ha habilitat un tràmit electrònic específic que permet als centres, en qualitat d’entitats col·laboradores, presentar les sol·licituds en nom de les famílies, i facilitar així el procés.
Així mateix, en els casos degudament justificats en els quals la sol·licitud d’ajuda es presente fora del termini ordinari, esta podrà tramitar-se mitjançant el procediment telemàtic habilitat específicament per a este fi.
Els centres matricularan el seu alumnat i proporcionaran el codi de matrícula a les famílies per a la presentació de la sol·licitud telemàtica. El termini per a la presentació de sol·licituds serà de 15 dies naturals, comptats a partir de l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV). En este cas, el termini serà des del 16 fins al 30 de juliol, els dos inclusivament.
Les persones responsables legals de l’alumnat únicament podran presentar una sol·licitud per alumne. En el cas que per a un alumne o alumna es presente sol·licitud en més d’un centre, es considerarà vàlida l’última sol·licitud presentada segons la data i hora del registre d’entrada.
Comparte la noticia
Categorías de la noticia