PEPE GIL ALCAMÍ. /EPDALes ciutats són llocs on multitud de persones viuen juntes en un espai de dimensions relativament reduïdes. Això fa que s’acumulen en elles una alta densitat de població la qual cosa pot donar lloc a problemes de convivència que cal resoldre.
Les ciutats sempre han tingut problemes d’aquest tipus i s’han tractat de solucionar de diferents maneres. En l’actualitat es parla d’humanitzar les ciutats per tal de fer més còmoda la convivència. Esta humanització de les ciutats inclou mesures de diferent natura com la peatonalització d’espais, la construcció de places i jardins o la pacificació del transit. La teoria sota estes polítiques és que ajudaran a fer més fàcil la convivència i disminuiran els problemes derivats de que milers persones hi visquen apretades en uns pocs kilòmetres quadrats.
A la nostra ciutat també s’està intentant humanitzar l’espai urbà repensant l’urbanisme per tal de fer dels carrers un entorn més agradable per a les persones. Exemples d’aquesta política són la declaració a Sagunt de zones de baixes emissions (ZBE) amb la intenció de reduir el transit dels vehicles més contaminants, millorant així la qualitat de l’aire o, també, el pla urbà d’actuacions municipals (PUAM) que hi busca crear un municipi més habitable, just, inclusiu, saludable, intel·ligent i sostenible, alineant, de forma tranversal, les actuacions del consistori amb els objectius de desenvolupament sostenible. Esta voluntat de millorar la vida de les persones que hi vivim al municipi de Sagunt hi topa, però, amb un problema: el pas i aparcament de vehicles pesants (camions) per dins del nucli urbà. Aquesta circumstancia és totalment incompatible amb l’objectiu de tenir una ciutat amb rostre humà doncs, tal fet, ocasiona problemes que afecten de forma negativa la convivència com són el soroll, la contaminació o un transit poc fluid que ocasiona situacions d’inseguretat. Camions per dins del nucli urbà i ciutats amb rostre humà hi són termes contradictoris, amb la qual cosa ens toca enfrontat la disjuntiva: o camions o persones als carrers.
A Compromís per Sagunt creiem que les ciutats han de ser espais on les persones hi puguen viure d’una forma digna, per això defensem la humanització de les ciutats, per tant, front la disjuntiva hi triem la segona opció: els carrers han de ser per al veïnat, no per als camions.
Comparte la noticia
Categorías de la noticia