FAURA
Junts per Faura critica que el PSOE i el PP "s'alien en una moció sobre les senyes d'identitat"
Els socialistes argumenten que sobre sobre els Bous al Carrer va votar a favor perquè era una moció "de suport a aquesta festa tan arrelada al poble"
REDACCIÓN - 28/07/2016

Al proppassat ple del mes de juliol, la coalició valencianista Junts per Faura va sotmetre a debat tres mocions. La primera d'aquestes demanava la col·locació d'una coberta en la façana del col·legi municipal que fera d'ombratge i que permetera protegir-se en dies de pluja els usuaris de les instal·lacions.

Tant alumnes com mares i pares dels xiquets han vingut reclamant aquesta protecció. Tanmateix, la majoria absoluta del grup socialista va rebutjar la proposta adduint que cal consultar prèviament el Consell Escolar. Al respecte, el portaveu de Junts per Faura, Domènec Garcia, va manifestar: "El PSOE sap que és una proposta interessant i bona per al poble; el grup socialista ha decidit votar en contra perquè la iniciativa ha estat de Junts per Faura. Ens ho han fet en altres ocasions. No admeten cap iniciativa que no isca de les seues files. Eixa és la visió unilateral del poble que practica l'equip de govern".

No obstant això, la polèmica va arribar de la mà d'una moció del grup popular de suport als bous al carrer i a les senyes d'identitat. En aquest punt, el portaveu republicà i valencianista va retraure al grup popular que "les senyes d'identitat del PP sols han servit per a classificar els valencians en 'bons o roïns' i per a enfrontar-nos. Nosaltres no estem en contra de la festa dels bous, però volem matisar la moció, que, amb l'excusa dels bous, pretén portar la discussió al terreny identitari". Domènec Garcia va recordar que ha sigut el PP qui ha menystingut diverses senyes d'identitat del poble valencià durant els anys que ha monopolitzat el govern de la Generalitat i de la majoria d'ajuntaments.

En aquesta línia, fonts de Junts per Faura han reiterat que no acceptaran "lliçons de valenciania dels qui ens han deixat sense ràdios ni televisions en valencià", en clara referència a la supressió de la RTVV practicada per l'últim govern del PP a la Generalitat. Les mateixes fonts han manifestat la seua sorpresa pel suport del PSOE a una moció del PP que, "amb l'excusa dels bous, només pretén reiterar la Llei de senyes d'identitat, aprovada unilateralment i amb presses per la dreta, quan ja sabien que no podrien tornar a governar la Generalitat". Hem de recordar, en aquest sentit, que ha sigut el nou govern del President Puig "qui no ha tingut cap mirament de derogar l'anomenada Llei de senyes d'identitat, perquè només pretenia atiar el vell enfrontament dels anys de la transició democràtica, a propòsit dels símbols històrics i de la llengua dels valencians".

D'altra banda, al finalitzar l'ordre del dia del Ple i arribar al punt de precs i preguntes, Domènec Garcia va voler llegir un text de condemna del cop militar del dictador Franco contra la legalitat republicana, precisament el 18 de juliol, dia del 80 aniversari del colp d'estat feixista que va posar fi a la legalitat republicana l'any 1936. Amb tot, el portaveu republicà va optar per deixar córrer la idea, davant dels problemes merament formals que li va plantejar l'Alcalde per a dur terme aquest gest.

Arran d'aquesta situació, l'executiva de Junts per Faura ha manifestat que "sembla que s'intenta bloquejar qualsevol iniciativa que no partisca del PSOE". En la mateixa línia, els valencianistes no s'han estat de recordar la lectura d'un manifest contrari a la línia política d'Esquerra Republicana que va fer la portaveu del PP, amb el beneplàcit de l'Alcalde, en el ple de març de 2012, arran de l'anomenada Primavera Valenciana, "precisament en el torn de precs i preguntes".

Davant el comunicat de Junts per Faura sobre el Ple, el Grup Municipal Socialista vol aclarir:

"Respecte a la moció per posar una coberta en la façana del col·legi públic, es va votar en contra, perquè totes les millores i inversions que es fan al Col·legi Públic (que no municipal) Sant Vicent Ferrer es fan previ consulta al Consell Escolar. Eixa és la realitat i no hi cap lectura de rerefons. Ha de ser la comunitat educativa la que establisca les prioritats per a fer les inversions i millores del seu centre.

Respecte a la moció sobre Bous al Carrer, el grup socialista va votar a favor perquè era una moció de suport a aquesta festa tan arrelada al poble de Faura. No hi havia cap acord referit a la Llei de senyes d'identitat, amb la qual el grup socialista de Faura estava en contra.
Pel que fa al text de condemna del cop militar, cal dir que l'alcalde es va reiterar dues vegades que el llegiren, i no van voler. Qualsevol ho pot veure al vídeo del Ple. Però des del Grup Municipal Socialista volem deixar clar que el Ple de l'Ajuntament de Faura s'ha pronunciat més d'una vegada en defensa de la República, i cal recordar que va ser gràcies a la proposta del PSOE, que l'any 1983 es van retirar tots els símbols feixistes i franquistes dels espais públics".