SEGURETAT CIUTADANA
L'Ajuntament de València impulsa la campanya de prevenció d'accidents 'Al volant, els cinc sentits'
“L’objectiu és generar nous hàbits entre les i els conductors que reduïsquen la sinistralitat per distraccions o ús del mòbil”, ha explicat la regidora Menguzzato
REDACCIÓ - 13/12/2016

La regidoria de Protecció Ciutadana de l'Ajuntament de València posarà en marxa a partir del pròxim dijous, dia 15, la campanya "Al volant, els cinc sentits", una iniciativa dirigida a promoure noves conductes permanents entre els conductors i les conductores d'automòbils que reduïsquen la sinistralitat i el nombre de persones afectades per accidents a la ciutat.

La regidora Anaïs Menguzzato ha presentat hui la campanya, la qual s'impulsa amb l'etiqueta de xarxes #CinsSentitsZeroAccidents i que compta amb el suport de l'associació Stop Accidents, la presidenta de la qual, Ana Novella, ha participat també en la presentació de la iniciativa.

Es tracta d'una acció de llarga durada, precisament perquè el seu objectiu no és la denúncia en si, sinó generar entre la ciutadania una consciència sobre l'impacte que les  distraccions al volant, especialment l'ús indegut de dispositius mòbils, té en la sinistralitat. De fet, ha explicat Menguzzato, malgrat que la reducció generalitzada d'accidents i ferits greus i de morts en els últims anys, sí que s'ha registrat un increment del nombre d'accidents i ferits lleus.

En positiu, les xifres reflectixen un descens dels 133 ferits greus i 16 morts en l'any 2014 als 63 ferits en sinistres de caràcter greu i 9 morts d'este any. Però això contrasta amb l'increment d'accidents lleus: de 6.889 accidents i 2.524 ferits lleus en 2014 als 7.343 accidents i 2.777 ferits lleus en 2016.

Segons ha explicat la regidora de Protecció Ciutadana, la percepció dels agents de la Policia Local és que, en bona mesura, l'increment d'accidents és a causa de distraccions al volant per part de les i els conductors, en la majoria dels casos per l'ús de dispositius mòbils (especialment navegadors, missatgeria, xats,...). Cal recordar que l'ús del mòbil no està permés al volant, ni tan sols quan el vehicle està parat per un semàfor en roig.  

Menció especial mereix el consum d'alcohol. Cada mes es produïxen 21 accidents a la nostra ciutat en què el conductor dóna positiu als controls d'alcoholèmia. És veritat, ha destacat la regidora Anaïs Menguzzato, que les xifres dels últims exercicis reflectixen una tendència a la baixa: en el cas de la denominada alcoholèmia administrativa (entre 0,25 i 0,60 mg/l d'alcohol), 1.173 positius en 2014 enfront dels 793 en 2016. I en el cas de l'alcoholèmia general (a partir de 0,60 mg/l), 739 positius en 2014 i 527 en 2016. "És un descens destacable, però les dades, 21 accidents al mes per causa de l'alcohol, seguix sent una xifra molt elevada", ha afirmat la delegada.  

Control d'alcohol

La campanya "Al volant, els cinc sentits" arrancarà el pròxim dijous, amb informació en mitjans de comunicació (ràdio i xarxes socials) i cartells informatius. Als carrers, es farà visible mitjançant 4 tipus de controls: velocitat, alcohol i drogues, ús de mòbils i aparcaments en zones reservades a l'EMT.

Els dos primers controls d'alcohol i drogues i velocitat, es portaran a càrrec de manera especial en llocs i hores en els que es té constància d'una major sinistralitat per estes causes, especialment els caps de setmana en horaris nocturns. En el cas de la utilització de telèfons i elements mòbils, la campanya preveu una primera fase informativa, en la qual els agents donaran a conéixer als conductors la gravetat i conseqüències que pot comportar la mala utilització dels mòbils al volant. Esta fase es prolongarà fins al 31 de desembre, i a partir de l'1 de gener es procedirà a sancionar als qui posen en perill la seguretat general de la ciutadania per un mal ús dels dispositius.

La intenció de la Regidoria és estendre d'una manera efectiva noves conductes entre la població conductora. Per això, a més de la Unitat de Trànsit de la Policia Local, participen en la campanya tota la resta d'unitats policials: les unitats de cadascun dels set districtes, així com el Grup GOES.

La iniciativa inclourà també una avaluació continuada dels resultats per conéixer l'efecte de la campanya i anar adaptant-la a les necessitats de la seguretat ciutadana.