PATRIMONI
Sagunt analitza la sol·licitud d'una encomana de gestió dels immobles a la Generalitat Valenciana
L'alcalde, junt al regidor de Patrimoni, es van reunir ahir en la Gerència d'Infraestructures i Equipaments del Ministeri per a determinar les competències de cadascun sobre els immobles i patrimoni del municipi
REDACCIÓ - 20/01/2017
Imatge del Teatre Romà de Sagunt.
Imatge del Teatre Romà de Sagunt.

L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, junt al regidor de Patrimoni, Pablo Abelleira, van assistir ahir a una reunió en la Gerència d'Infraestructures i Equipaments del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport per a tractar la gestió de tots els immobles històrics del municipi titularitat del Ministeri. En la reunió, iniciativa del regidor delegat de Patrimoni, van participar a més el secretari tècnic d'Infraestructures, José María Mediero, el sotssecretari tècnic d'Infraestructures, Ignacio Castillo, i la cap de Servei d'Arquitectura, Olga Roldano, de l'Institut del Patrimoni Cultural d'Espanya.

L'objectiu de la reunió va ser el de dialogar sobre la gestió de les obligacions i competències actuals que té el Ministeri sobre els béns immobles i el patrimoni de Sagunt, així com organitzar-se entre les diferents competències. Actualment, la competència del Ministeri són les obres que eviten la degradació i l'execució de reparacions d'elements estructurals. Per la seua banda, la Generalitat s'encarrega de la gestió i l'organització de les visites, organització en matèria de manteniment, vigilància i arqueologia, entre uns altres. L'Ajuntament actualment no compta amb cap responsabilitat en la gestió de béns immobles històrics del municipi, com el Castell, el Teatre Romano o el Museu Històric, motiu pel qual s'està analitzant sol·licitar una encomana de gestió a la Generalitat Valenciana.

El regidor de Patrimoni, Pablo Abelleira, ha explicat que "amb aquesta iniciativa s'obri una possibilitat al fet que l'Ajuntament de Sagunt guanye més pes en la gestió dels immobles. És molt important dur a terme una encomana de gestió i que Conselleria l'accepte, perquè obriria pas a tenir la possibilitat d'obtenir el 1% cultural per a les millores en el Castell, cosa que en aquest moment el Ministeri no pot fer perquè, en ser titular, no poden demanar una subvenció a ells mateixos. Crec que és una gran notícia i que s'obri així una possibilitat molt gran perquè, d'una vegada per sempre, l'ajuntament guanye el pes que tots els ciutadans ens exigeixen a l'hora d'oferir un producte turístic i patrimonial a tots els nostres visitants".

Per la seua banda, el alcalde Quico Fernández ha afegit que "la iniciativa del regidor de Patrimoni, que tenia com a finalitat aclarir les competències que afecten al patrimoni que està en aquesta ciutat, el Castell especialment, també el teatre i l'ajuntament, ha sigut molt adequada. Evidentment, la titularitat dels immobles per al Ministeri està fora de qualsevol dubte, no tenim cap intenció de traspassar aquesta titularitat ni a l'ajuntament ni a la Generalitat, però sí que es planteja la possibilitat d'establir algun conveni de col·laboració".

En la reunió, a més de determinar quins són les competències assignades a cadascun, es va sol·licitar la creació d'una comissió en la qual l'Ajuntament de Sagunt puga participar, així com l'elaboració d'un pla en el qual es prioritzen les actuacions per a cadascun dels béns immobles o monuments i que cada institució, tant Ministeri, Generalitat com el propi Ajuntament, conega la seua implicació en cadascuna de les accions.

Fernández ha volgut destacar que "és molt important que les regles estiguen clares i cadascun sàpia quin és la seua pròpia funció i les seues competències, perquè des de l'ajuntament, que segurament és el màxim interessat i ara encara més que estem amb els projectes relacionats amb la candidatura de Sagunt a de Patrimoni de la Humanitat, la qual cosa es pretén és, més enllà de les titularitats i de saber qui és el competent en la gestió, és que el monument estiga d'acord amb el que nosaltres desitgem, que és que el monument tinga una dignitat, oferisca tots els serveis, i tot el que ja hem dit en moltes ocasions".