ALBALAT DELS TARONGERS / ESTIVELLA
La consellera Elena Cebrián assisteix a l'homenatge al pintor Joaquín Michavila d'Albalat dels Tarongers al Parc Natural de la Serra Calderona
L'acte s'ha centrat en donar a conéixer el compromís de Joaquín Michavila amb la conservació de la natura i el seu paper de defensor del territori valencià des de la seua faceta de pintor
REDACCIÓN - 24/10/2017
Acte d
Acte d"homenatge a Joaquín Michavila en el Garbí. EPDA

La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha assistit al descobriment d'una placa en honor al pintor i excursionista castellonenc Joaquín Michavila en el Mirador del Garbí, ubicat al Parc Natural de la Serra Calderona en Estivella. També han acudit a l'homenatge el director general de Medi Ambient i Avaluació Ambiental, Antoni Marzo, l'alcaldessa d'Albalat dels Tarongers, María Teresa Pérez, l'alcalde d'Estivella, Rafael Mateu, la directora del parc natural, Susana Rodrigo, el president de la Junta Rectora, Carles Ferrís, personal del Parc Natural i familiars del pintor.

La consellera ha assegurat que, des de la Generalitat Valenciana i des del Parc Natural de la Serra Calderona, han volgut donar homenatge a Joaquín Michavila perquè ''servirà d'exemple per generacions de ciutadans compromesos amb el territori i el medi ambient valencià''. Aquest homenatge va ser proposat i aprovat en la Junta Rectora del Parc Natural de la Serra Calderona, la qual va tindre lloc el passat 20 de juny en Segart, pel president de la mateixa Junta, Carles Ferrís.

L'acte s'ha centrat en donar a conéixer el compromís de Joaquín Michavila amb la conservació de la natura i el seu paper de defensor del territori valencià des de la seua faceta de pintor. L'estima de l'artista pel medi ambient es va iniciar fa més de 50 anys quan va començar a recórrer les muntanyes de Calderona amb el Centre Excursionista de València.

A més, Michavila va estar present en el procés de gestació del Parc Natural de la Calderona, des de la primera Marxa per la Calderona després de l'incendi de 1993, fins a la Marxa celebrada l'any 2000 a Segorbe, on baix de l'Olivera Morruda va poder escoltar de la Directora General del Medi Natural la promesa de declaració del parc en 2001 després de diversos anys de mobilitzacions i tràmits per part de la Generalitat i ajuntaments.

Durant l'homenatge també s'han explicat algunes de les accions ambientals que Michavila va emprendre com, per exemple, la seua participació amb el Pla de Desenvolupament Soci-econòmic impulsat per un Consorci en Sagunt a finals de la dècada dels 70, on es va proposar augmentar el nombre de miradors, àrees recreatives, refugis i senders per fomentar el descobriment de la Serra Calderona d'una manera més respectuosa amb el medi natural. A més, Joaquín Michavila va donar suport a la creació de premis ambientals i culturals com el Premi Cavanilles, els Premis Margalló de Medi Ambient o la Mostra Artistes per la Natura, entre altres reconeixements de caràcter ambiental.

Joaquín Michavila (l'Alcora 1932- Albalat dels Tarongers 2016) va estudiar magisteri i belles arts en l'Escola Superior de Sant Carles de Valencia i va ser acadèmic de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles. L'any 2001 va rebre la distinció de la Generalitat Valenciana al Mèrit Cultural. El Centre Excursionista de València (CEV) li concedí el Premi Cavanilles 2003 per la seua contribució a la conservació del patrimoni natural i cultural i en 2007 va rebre el premi d'Arts Plàstiques de la Generalitat Valenciana.