TOPONÍMIA
Acció Cultural del País Valencia (ACPV) demana a l'Ajuntament de Castelló de la Plana que mantinga el topònim 'Castelló'
L’entitat assenyala que la toponímia no pot ser objecte de transacció política, com tampoc no ho és cap altra disciplina científica
REDACCIÓ - 16/02/2018

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha rebut amb malestar i sorpresa la proposta de reconsiderar l'aprovació per part de l'Ajuntament de Castelló de la Plana del topònim de la ciutat en valencià, "Castelló" com a única forma oficial.

Primer, perquè es tracta d'un acord de govern que compta amb l'aprovació de les forces polítiques que donen suport a l'actual majoria municipal, i per tant malament s'entendria que es volguera canviar un acord semblant sense l'aprovació de totes les parts.

Segon, perquè es tracta d'un compromís assumit per les forces polítiques de l'actual majoria parlamentària amb els representants d'associacions, sindicats i partits aplegats en la plataforma unitària Castelló per la Llengua, i per tant no mantenir-lo seria tant com faltar a la paraula donada.

Tercer, perquè la toponímia no pot ser matèria de transacció política, ni estar sotmesa a canvis de governs, o a pactes o ofertes de pactes partidistes. Els noms dels nostres pobles no depenen, ni poden dependre, de la voluntat d'un governant o altre.

I quart, perquè "Castelló" no solament és la denominació socialment i popularment acceptada i reconeguda, sinó que és l'únic nom que ha existit històricament, i per tant és innecessari crear debats inexistents només per motius i interessos estrictament polítics.

ACPV demana per tant al govern municipal de Castelló que mantinga la denominació de "Castelló", per respecte als acords, a la paraula donada, als informes d'acadèmics i experts, i al consens i la tradició populars.

Recollida de signatures a change.org El nom és Castelló La ciutat de Castelló de la Plana es mereix recuperar el seu nom original, Castelló, fent d'aquesta denominació el topònim oficial.