EXPOSICIÓ
Bombas Gens posa el focus en Anna-Eva Bergman, una de les figures de l'art abstracte més importants de la segona meitat del S-XX
De nord a sud, ritmes s’exhibirà en Bombas Gens Centre d’Art del 14 de novembre de 2018 al 5 de maig de 2019
REDACCIÓ - 14/11/2018
L
L"exposició inaugurada.
Un momento després de la roda de premsa.
Un momento després de la roda de premsa.

Bombas Gens Centre d'Art ha presentat aquest matí als mitjans de comunicació De nord a sud, ritmes, una exposició individual d'Anna-Eva Bergman que pretén donar a conèixer a Espanya l'obra d'aquesta prestigiosa artista noruega. Així ho ha explicat en roda de premsa la directora general de la Fundació Per Amor a l'Art, Susana Lloret."La Col·lecció Per Amor a l'Art, que exhibim a Bombas Gens, té un especialinterésa contribuir a la posada en valor i difusió d'artistes encara no presents en les històries de l'art. Anna-Eva Bergman, juntament ambaltres artistes que també formen part de la col·lecció com IrmaBlankoBarbaraKasten, són exemples de noms femenins majoritàriament desconeguts pel gran públic a Espanya. I des de la nostra fundació farem el possible per donar-los la visibilitat que mereixen".

Encara que a Espanya mai no ha arribat a tindre massa repercussió, Anna-Eva Bergman va ser reconeguda en vida en bona part d'Europa, sibé és cert que després de la seua mort en1987, com passa sovint amb molts artistes, la seua figura va passar a un pla més discret. En l'actualitat la Fundació Hartung Bergman (Antíbol, França),co-organitzadora d'aquesta exposició, treballa per tornar-li el lloc que li corresponi,segonsha manifestat elseu president, DanielMalingre, esta col·laboracióambFPAA potresultar moltenriquidora, en tant quel'entitatcontribueixa ampliar el coneixement de l'obra d'Anna-Eva Bergman i difondre-la.

ANNA-EVA BERGMAN, L'ART DE L'ABSTRACCIÓ

L'obra d'Anna-Eva Bergman constitueix un dels projectes d'art abstracte més rigorosos i importants de la segona meitat del segle XX,i és per això que la seua presència a la col·lecció Per Amor a l'Art resultafonamental."És una obra original, que encara que s'emmarca en la tradició pictòrica paisatgista del romanticisme, ofereix un punt de vista singular i difícilment classificable. A la Col·lecció Per Amora l'Art constitueix unesclavómolt important entre l'abstracció clàssica d'artistes com Esteban Vicente i la post-abstracció d'Uslé oBrandl", ha explicat VicentTodolí, director de l'Àrea d'Art de FPAA.

Segons Christine Lamothe, experta en l'obra de Bergman ico-comissària de l'exposició,"Anna-Eva Bergman s'inicia en la pintura figurativa, però a partir dels anys 50 inventa una abstracció totalment pròpia que més que 'art abstracte' prefereix definir com 'art de l'abstracció', ja que el que fa és captar l'essència de la natura i plasmar-la en les seues obres amb un llenguatge simbòlic de formes simples totalment personal".

Pedres, horitzons, penya-segats, fiords, astres, muntanyes, terra, aigua, foc, aire... La majoria dels motius de la pintura de Bergman estanpresents en aquesta exposició de 85 peces, provinents de la Fundació Hartung Bergman (Antíbol), elHenieOnstadKunstsenter(Oslo), el Museu d'Art Modern de París i la Col·lecció Per Amor a l'Art. En paraules de Núria Enguita, directora de Bombas Gens Centre d'Art ico-comissària de l'exposició,"la mostra no és una retrospectiva clàssica, sinó que recull una selecció d'un període concret, 1962-1971, coincidint amb una sèrie de viatges de l'artista a Espanya i Noruega que traduirà com un diàleg permanent entre el nord i el sud en els seus paisatges, formalment semblants, però amb una representaciódel color ilallum molt diferent".

L'exposició obri les portes al públic general aquesta vespradaa les 20h, després d'una presentació de les comissàries a les 18: 30h, seguida d'una conferència a càrrec del críticd'artRomainMathieu. La pròximaexposició individual de l'artista està programada per al 2021, al Museu d'Art Modern de París.

LA FUNDACIÓ PER AMOR A L'ART

La impulsorad'aquestainiciativaéslaFundacióPer Amor al'Art. Unaentitatdedicada al'art(buscadesenvoluparlasensibilitatartística en lasocietatposantlacol·lecció"Per Amor al'Art" alseuabast), lainvestigació(estudia i divulgaaspectesrelacionatsamblamalaltiade Wilson ialtresmalaltiesrares) i laacciósocial (principalmentdestinada amenorsensituaciódevulnerabilitat). LaFundaciódesenvolupaen Bombas Gens laseuatripleactivitat.

LA FUNDACIÓN HARTUNG BERGMAN

Ésunafundacióprivada francesa dedicada al'estudi,arxiu,conservacióidifusiódel'obradelmatrimonid'artistesHans Hartung (1904-1989) i Anna-Eva Bergman (1909-1987) ivetllarpelseullegat.Dónanoma unmuseud'artcontemporaniambseuaAntíbolqueexhibeixl'obrad'ambdósartistesdissenyatperellsmateixos.Noméses por visitar previapetició.