PREMIS
AVETID celebra el seu lliurament de premis anuals
Se celebrarà el proper dilluns 10 de desembre a les 19:00h en la Sala Alfons el Magnànim del Centre Cultural La Beneficència de València.
REDACCIÓN - 07/12/2018

La defensa i estímul de les arts escèniques en el panorama actual és necessària per a mantenir un missatge optimista que contribuïsca a impulsar i reconèixer el gran potencial dels nostres professionals, premiant tant actituds com a grans trajectòries professionals.

 Aquesta és la premissa que AVETID ( Associació d'Empreses d'Arts Escèniques del País Valencià) vol enfortir en el seu tradicional lliurament de premis anuals, que se celebrarà el proper dilluns 10 de desembre a les 19:00h en la Sala Alfons el Magnànim del Centre Cultural La Beneficència de València. 

Un acte que pretén posar en valor la labor que professionals i entitats exerceixen a favor de les arts escèniques; destacant i reconeixent l'esforç d'aquells que treballen per a mantenir l'escena valenciana amb dignitat, amb il·lusió i en definitiva, viva.

Amb l'anhel de premiar el bon treball dels nostres professionals, AVETID convoca a tot el sector teatral valencià perquè conjuntament puguem compartir un espai de trobada, diàleg i distensió. 

Una jornada que reunirà a la gran majoria del sector teatral valencià, companyies, actors, directors, gestors... altres agents de diversos sectors empresarials i nombrosos representants de les institucions públiques i partits polítics.

L'acte dirigit per Julio Martí Zahonero, serà present per Juanfran Sáez i Noelia Pérez, amb la intervenció de xicotetes intervencions de A Tempo Dansa, Carles Castillo i la companyia Cashalada; on es farà lliurament dels trofeus confeccionats per l'artista valencià Jesús Martín "Chule" , símbol ja consolidat dels Premis AVETID.

Uns reconeixements que enguany volen valorar la labor de dignificació del teatre per a xiquets i xiquetes que realitza Te Veo ( Asociación de Artes Escénicas para la Infancia y la Juventud ); els 25 anys de trajectòria dedicats a la gestió cultural d' AGCPV (Associació de Gestors i Gestores Culturals del País Valencià); i la labor de difusió i promoció de les arts escèniques valencianes de Valencia Teatros .

L'Associació també ha volgut reconèixer trajectòries professionals com la de Toni Pastor, professional i referent del teatre valencià pel seu treball de vinculació entre l'Escola Superior d'Art Dramàtic de València i la professió valenciana com a gestor, productor i distribuïdor i; o la de Teresa Soria per la seua experiència professional en el món de l'escena valenciana i de l'audiovisual.

Així mateix AVETID també ha volgut premiar amb el Premi AVETID d'Or a les veteranes trajectòries de les companyies Visitants, Teatro de la Resistencia i Circ Gran Fele, referents professionals de les arts de carrer, el circ i l'escena valenciana tots ells amb més de 25 anys de trajectòria. Gran exemple del potencial escènic de la nostra terra.Finalment cal destacar el lliurament del Premi AVETID d'Honor a Núria Espert per la seua extraordinària trajectòria professional, sent una de les personalitats més excel·lents i prolíferes del nostre panorama escènic.PREMIATS AVETID 2018:

• TE VEO (Associación de Artes Escénicas para la Infancia y la Juventud ). Associació creada en 1996 i formada per companyies de tot l'estat, va nàixer amb l'objectiu de crear un marc de referència, en el qual els professionals del teatre per a xiquets/tes i joves, pogueren elaborar preguntes i desenvolupar respostes, que serviren per a engegar projectes orientats al desenvolupament del sector i que permeteren promoure accions de millora en la creació, producció i distribució.

• AGCPV (Associació de Gestors i Gestores Culturals del País Valencià). Entitat cultural constituïda en 1992 i integrada per professionals dedicats a la gestió de la cultura a la Comunitat Valenciana. Té com a principals objectius reivindicar la figura dels professionals de l'àmbit cultural i fomentar la cultura en tots els seus àmbits contribuint a promoure la creació, la difusió i la participació ciutadana en la vida cultural com a estratègia de desenvolupament social, econòmic i cultural.

• VALENCIA TEATROS. Referent digital valencià especialitzat en teatre que realitza una gran labor d'informació en l'actualitat dels teatres del nostre territori. Una eina important de difusió de les arts escèniques valencianes.

• TONI PASTOR. Gestor cultural i productor amb 35 anys d'experiència en el camp de la gestió cultural sota iniciatives pròpies o d'organismes oficials, que ha dissenyat campanyes de Teatre, Dansa i Música per a nombroses institucions públiques i privades. És membre fundador d'ADGAE, vocal de l'Associació de Gestors Culturals del País Valencià i docent Teatral en l'Escola Superior d'Art Dramàtic de València.

• TERESA SORIA , actriu valenciana que porta tota una vida pujada als escenaris de tota Espanya participant en un extensíssim nombre de muntatges. També ha participat en nombroses pel·lícules i sèries de TV com a 'L'Alquería Blanca', 'Negocis de Família' o 'Herència de Sang', i últimament per a A punt "La forastera" pendent d'estrena.

AVETID D'OR

• Visitants. La seua trajectòria es remunta a 1989, però el treball acumulat en tots aquests anys és el fruit de l'esforç de totes aquelles persones que han passat per la companyia i que durant un període de la seua vida han cregut en els seus projectes i han posat els seus coneixements, creativitat i energia al servei de les arts escèniques de carrer. La labor diària de Visitants consisteix a donar-li a aquesta activitat el lloc que li correspon dins de les arts escèniques. Amb major o menor sort ho van aconseguint, van fent-se més visibles fins i tot per a molts dels companys de professió i sobretot, segueixen repartint emocions a aqueix públic que, voluntàriament, es reuneix en el carrer per a gaudir del resultat de l'esforç de tants artistes.

• Circ Gran Fele és un circ mediterrani, passional i vitalista, definit des de la seua creació com un circ sense animals. Circ Gran Fele està íntimament unit al seu creador i director: Rafael Pla. Després de la mort del seu pare, pren el càrrec de l'empresa familiar, el "Festival Gran Fele". Fins a 1991 estrenen 16 espectacles i realitzen gires per Espanya i el nord d'Àfrica. En 1993, en el Festival de Teatre de Sagunt, presenten la companyia Circ Gran Fele. Des de la inauguració de la seua carpa, s'han anat consolidant i desmarcant-se per la seua qualitat. Entre els reconeixements obtinguts, cal destacar el premi Programa Caleidoscopio de la Unió Europea, com a Projecte Cultural de Gran Interès, o l'últim Premio Max de les Arts Escèniques Especial de Circ.

• Teatre de la Resistència va ser creat en 1993 per Hadi i Ana Kurich, des de la seua fundació, han fet quasi tot el que en teatre puga imaginar-se: actuant en recòndits llocs així com a Estocolm, Barcelona o Madrid. Muntant cercaviles en festes de pobles i omplint sales de capitals amb teatre clàssic. Còmics de l'era moderna, contra vent i marea, creen teatre per onsevulla! Milers d'actuacions, vint-i-set produccions, més de cent persones han treballat en la companyia durant aquests anys... Encara que la seua atrafegada història pot semblar aleatòria, sempre ha estat marcada per dues línies principals de creació escènica: una, basada en textos que analitzen la realitat social, i una altra, que tracta d'acostar els clàssics al públic contemporani. Aquests dos vessants, sempre presents, han permès que el Teatro de la Resistencia sobrevisca malgrat els vaivens de la nostra professió, les crisis econòmiques i els dubtes...

• NÚRIA ESPERT. S'inicia en el Teatre amb 16 anys, posteriorment ingressa en la Companyia Lope de Vega a les ordres de José Tamayo i es consolida com una de les figures més destacades de l'escena catalana i espanyola. En 1959 crea la seua pròpia companyia i en la dècada dels 60 forja una sòlida reputació com a actriu teatral en tota Espanya i fora d'ella amb gires internacionals que la portaran a Londres, París i Brussel·les. En 1980 comença la seua marxa en la Direcció teatral i Operística collint grans èxits a nivell nacional i internacional. Ha sigut reconeguda amb quasi mig centenar de premis, entre ells, nombrosos Fotogrames de Plata, Premi Butaca, Premi Ondas, Premi Valle Inclán de Teatre, Premi Nacional de Teatre Pepe Isbert i Premio Princesa de Asturias de las Artes.