FESTIVAL
La Sala L'Horta celebra la desena edició del Festival Som_Riure, una mostra del millor humor valencià
El Festival Som_Riure compleix deu anys adreçat a joves i adults amb una mostra de l'ampli ventall de l'humor que ofereix l'escena valenciana.
REDACCIÓN - 08/04/2019
Festival Som_Riure
Festival Som_Riure

Tot va començar com un regal que l'equip de la Sala L'Horta i L'Horta Teatre es feia a si mateix pel 15é aniversari del centre cultural. Decidiren posar en marxa elFestival Som_Riure, unamostra de la comèdia feta a València i en valencià. Ara, una dècada després, el mateix equip celebra el desé aniversari d'aquesta iniciativa modesta, per la que han passat més de 30 espectacles i que serveix per a testar el pols de l'humor de la terreta als darrers 10 anys.

"Crec que soml'únic festival d'arts escèniques de la Comunitat especialitzat en la comèdia", assenyala el programador i director del teatre, l'actor i productor teatral Alfred Picó. Escollir aquest gènere va ser natural perquè L'Horta Teatre, impulsora de la Sala L'Horta, sempre ha treballat amb l'humor. "Ens agrada despertar als espectadors eixa mirada amb un punt cínic, el somriure irònic i, per descomptat la rialla. Però tractem que els espectacles que fem i els que triem per al festival vagen més enllà, que aporten una lectura sobre el món que faça reflexionar l'espectador, a més de divertir-lo", afirma Picó.

Unespropostes que s'adrecen a joves i adults, a diferència de la resta de la programació de la Sala L'Horta, centrada al públic infantil. Respecte al futur, "la idea és que el festival continue i amb sort, poder eixamplar-lo cap al cinema. Ens agradaria molt poder incorporar alguna projecció, xarrades o encontres amb actors i directors, sempre amb l'humor com a eix central", comenta el programador.

I respecte al passat, al llarg d'estos 10 anys al capdavant del festival i més de 30 de professió, Picó ha vist evolucionar l'escena humorística."La comèdia valenciana ha aconseguit fer-se amb un ventall de professionals molt variat i de molta qualitat", assenyala el director del festival, per a qui en són exemples els autors Carles Alberola o Roberto García, els monologuistes María Juan o Óscar Tramoyeres i còmics com ara Xavi Castillo. També versions valencianes de comèdies internacionals, com araPels PèlsoEl Nom, que obri el festival. Muntatges que demostren que a València es pot adaptar l'humor d'altres parts del món amb excel·lents resultats. 

COMÈDIA SENSE FRONTERES

Joan Peris dirigeix una versiód'aquesta comèdia escrita pels francesosMatthieu Delaporte i Alexandre Patellière,amb nombrosos muntatges arreu del món, que inclús s'ha portat al cinema.Miquel Aparisi ha adaptat el text, acostant-lo a la realitat i referències culturals valencianes. Pilar Almeria, Josep Manel Casany, Ferran Gadea, Cristina Garcia i Ximo Solano donen vida a aquesta reunió d'amics i parents, on l'anunci d'una decisió tan aparentment personal com el nom que un d'ells vol posar-li al seu primer fill, trenca la barrera entre societat i individu, atorgant a tots els personatges el dret d'opinar sobre el futur de la criatura.

La programació del festival continuarà ambNit de comèdia,una vetlada dedicada a la stand-up comedy de la terreta.El 4 de maig a les 20 h., tres destacats referents del gènere faran els seus monòlegs.

ParticipaCarol Tomás, cara coneguda de l'humor televisiu valencià per les seues aparicions als programesAssumptes interns, d'À Punt TV, iMenuda traca, de La 8 Tv. També estaràPatricia Espejo, amant de l'absurd i amb una assentada trajectòria tant al café teatre com a la televisió nacional, amb col•laboracions amb els programesComedy Central,El Club de la ComediaoLate Motiv, de Buenafuente. Completarà la sessió l'humor interdisciplinari deDarío Piera, metal•lista, mag i showman. Tres maneres ben distintes de despertar la rialla amb un gènere que a poc a poc va calant a la Comunitat i a la resta de l'estat.

PREESTRENA DE LA NOVA COMEDIA DE L'HORTA TEATRE,L'ELECTE

Picó també forma part de l'elenc, junt amb Josep Manel Casany, d'estahistòria sobre un polític que reflexiona al voltant de les motivacions que l'han portat a ser president just abans de ser-ne investit."Pot set, els espectadors troben semblances amb situacions o personatges de la política valenciana dels darrers anys. Però serà perquè la coneixen més de prop, no perquè es busque reflectir cap episodi o persona en concret", remarca l'actor i productor, qui se'n riu de la coincidència de què precisament, esta preestrena arribe en període electoral, quan ja s'haja investit o estiguen a punt d'investir-se presidents estatals i autonòmics, nous alcaldes. Carles San Jaime dirigeix aquest text signat per l'actor català Ramon Madaula i adaptat per Juli Disla.Una proposta que s'estrenarà oficialment en juny en laXXIX Mostra de Teatre d'Alcoii que farà temporada alTeatre Talia en setembre.

"Este tipus d'obra és un exemple de què, tot i que pot semblar un gènere innocent, la comèdia està carregada de sentit", comenta Picó, qui ha vist al llarg d'una dècada al capdavant del Festival Som_Riure que "l'humor va en funció de com està la gent".

Als darrers temps sembla que hi ha un poc més d'alleujament. Després de patir una època més fosca, pareix que la gent té ganes d'eixir, de divertir-se, de fer coses, de gaudir un poquet més. Hi ha molta comèdia a les cartelleres, però això no vol dir que siguen espectacles fàcils o vuits", conclou el director d'aquesta mostra que compleix deu anys sembrant somriures entre el pati de butaques i l'horta que envolta el teatre de Castellar-Oliveral.

Monòlegs i espectacles teatrals formen part del cartell d'enguany del Festival Som_Riure, quedel 13 d'abril fins al 18 de maig oferirà tres espectacles, amb un abonament disponible per 30€.La programació comença el proper dissabte a les 20 h. amb la CompanyiaTeatre Micalet, que continua la gira del seu espectacleElNom.

Amb el propòsit de celebrar la dècima edició de Som_Riure,per primera vegada L'Horta Teatre fa una preestrena exclusivad'una de les seues obresal festival. El 18 de maig es podrà veureL'Electe,"un espectacle d'escoltar, però trufat de somriures; una comèdia dramàtica, amb moments divertits i que convida a la reflexió", en paraules del productor de l'espectacle i director del festival.