CULTURA
El cant harmònic, protagonista del concert de dijous al Saló de Cristall de València
Amb el títol Orfeón Armónico, el concert està basat en el cant harmònic de Mongòlia i en l'instrument didjeridú
REDACCIÓN - 09/07/2019
Cartell del cocnert Orfeón Armónico. EPDA
Cartell del cocnert Orfeón Armónico. EPDA

Una representació de músics de cant harmònic oferirà el proper dijous, 11 de juliol, a les 12.00 hores, un concert al Saló de Cristall de l'Ajuntament, dins de la iniciativa del consistori de cedir este espai a diferents grups per a oferir actuacions musicals de tota mena.

Enrique Albiach (cant harmònic de Mongòlia i didjeridú), Ulisses Pistolo (cant harmònic, hang i flauta xinesa), Luis Toledo (cant harmònic i gutural i duduk) i Nacho Hijarrubia (cant harmònic i gutural i shruti box) proposen Orfeón Armónico, «un viatge sonor a les arrels de la terra, des de les estepes de Mongòlia i els cants profunds del Tibet fins als harmònics de l'Índia i el so del didjeridú dels aborígens australians». Acompanyats d'instruments tradicionals de diferents parts del món, els artistes «faran vibrar l'espectador, literalment, en un concert ple de paisatges sonors i freqüències harmòniques».

El didjeridú, instrument de vent original dels aborígens australians, és un tronc buidat pels tèrmits, «del qual es diu que és el primer conegut per l'ésser humà, datat de vint mil a quaranta mil anys d'antiguitat». Es toca vibrant els llavis, mitjançant la tècnica denominada respiració circular.

D'altra banda, el cant harmònic és una tècnica vocal en què un únic cantant produïx dos o més sons simultàniament. El primer so és un to anomenat bordó i el segon procedix dels harmònics resultants, el so dels quals és semblant al d'una gaita. L'origen d'este cant es remunta al xamanisme de Sibèria. Actualment la República dels Tuvinians i Mongòlia han donat a conéixer esta tècnica ancestral al món occidental, que ha estat reconeguda i declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco en 2008.

Com cada dijous, l'ajuntament obri les portes del Saló de Cristall per a organitzar diferents concerts musicals. Esta proposta complix la quarta edició en 2019 amb l'objectiu d'acostar la cultura i obrir les portes de les instal·lacions municipals a la ciutadania.