Paco García
Llíria, candidata UNESCO a ser "Ciutat creativa de la Música"
Portaveu Compromís de Camp de Túria
- 26/07/2019
Paco García. EPDA
Paco García. EPDA
La Capital del Camp de Túria sempre s'ha caracteritzat per tindre un fet diferencial, la música. Un element que va en l'ADN dels edetans i que des de l'època íbera ja es mostra visible a diverses representacions i elements arqueològics recuperats a la localitat.
Enguany, el municipi ha volgut donar un pas qualitatiu en el seu reconeixement com a ciutat d'arrels i tradició musical, participant en la tria per ser reconeguda internacionalment i entrar a formar part de la xarxa de "Ciutats creatives de la UNESCO en la modalitat de música".
Al llarg segle XX la localitat va ser el bressol i punt d'encontre de grans orquestres i formacions musicals d'àmbit internacional, així com els seus majestuosos teatres varen acollir grans batutes i representacions musicals. Tot unit als grans èxits que les dues societats, La Unió Musical i La Banda Primitiva, anaven adquirint, tant al CertamenInternacional de Bandes de Música, com en festivals i certàmens d'àmbit nacional i internacional. Incorporant així la localitat al seu nom, el sobrenom de "Ciutat de la Música".
Este 2019, commemorem el bicentenari de la música bandística a la Ciutat, on La Primitiva ha realitzat tot un seguit d'esdeveniments i actes musicals, fins i tot participant com a banda convidada a la cloenda del Certamen Internacional de Bandes de Música que organitza la Ciutat de València. Però, la preparació de la candidatura de Llíria a ser Ciutat Creativa de la UNESCO ha comportat que també Les Corts Valencianes hagen donat un pas més, i fa poc menys d'un any que han declarat a la capital edetana com a "Ciutat Valenciana de la Música". Un fet històric que reaferma les qualitats educatives i formatives que, al llarg de més de dos segles han generat a grans directors, solistes, compositors i professionals de l'ensenyament musical que es distribueixen per tot el territori espanyol i també mundial. Estos dies estem d'enhorabona. Llíria ha estat una de les 4 ciutats espanyoles seleccionades per UNESCO Espanya per entrar a la fase final i ser triada internacionalment com una de les pròximes Ciutats Creatives de la xarxa mundial. Una deliberació que coneixerem al mes de novembre, segons han comunicat el Comitè organitzador. Com a impulsor d'este il•lusionant projecte en la meua anterior competència de regidor de Turisme de Llíria, sols em resta donar les gràcies a totes les persones i entitats, que de manera individual o col•lectiva s'han sumat i han donat suport a esta iniciativa, en especial al personal de Cultura, Música, Turisme i Patrimoni local, a la Universitat de València i la Catedràtica Mª José Viñals i el seu equip de professionals com a personal tècnic del projecte.
Sols el que Llíria estiga seleccionada per a la gran final de UNESCO Paris ens situa a la comarca i a la ciutat en l'esfera internacional, sent un èxit de totes i de tots. Enhorabona!!