DANA
Les bombes de desaigüe de l'Albufera han evaquat durant este temporal 16,9 hectòmetres cúbics d'aigua
Sergi Campillo ha valorat la coordinació entre l'Ajuntament i la Junta de Desaigüe per mantindre en condicions òptimes el nivell del llac del parc natural de l'Albufera
REDACCIÓ - 16/09/2019
Desaigüe Albufera
Desaigüe Albufera

L'Albufera ha desaiguat 16,9 hectòmetres cúbics durant l'últim episodi de gota freda mantenint a un nivell òptim el nivell d'aigua, salvant així el cultiu de l'arròs i evitant qualsevol tipus d'incidència en el parc natural. Això gràcies a la posada en funcionament, des de dimarts passat fins este dilluns a primera hora del matí, de les bombes instal·lades per l'Ajuntament de València, 10 a la Gola del Pujol i 5 al Perellonet, donada l'alerta i la quantitat d'aigua que arreplega este parc natural procedent de barrancs i sèquies.

El regidor d'Ecologia Urbana i vicealcalde, Sergi Campillo, ha destacat que el sistema de bombeig ha funcionat i ha valorat la coordinació entre l'Ajuntament i la Junta de Desaigüe per mantindre en condicions òptimes el parc natural, en col·laboració amb la Generalitat Valenciana que va autoritzar la seua posada en marxa donades les condicions metereològiques. "Hem superat amb bona nota este examen meteorològic gràcies a la bona col·laboració de les parts implicades i als treballs de dragat, neteja i conservació que s'han vingut fent durant estos anys, tot i que evidentment queda per fer en este sentit" ha conclòs Campillo fent balanç de l'estat de l'Albufera després del pas de DANA.

El vicealcalde ha explicat que des de 2016 s'han dragat més de 28 quilòmetres i s'han desbrossat prop de 56.000 metres quadrats en canals, motes, vores i sèquies. Sergi Campillo ha recordat que "des del 2011 no s'havia fet cap actuació d'esta entitat al parc natural i és amb el govern de Joan Ribó quan hem intensificat les iniciatives de neteja i conservació de l'Albufera". Entre estes iniciatives ha destacat la posada en marxa l'any 2018 d'una contracta dotada amb 100.000 euros anuals per fer els servicis de dragat, neteja i restauració de motes a la Devesa-Albufera que ha permés fer estos treballs de manera sistematitzada. També ha volgut matissar que es tracta d'una responsabilitat compartida entre les institucions implicades i també de les mateixes comunitats de llauradors, que han de responsabilitzar-se del manteniment de les seues motes.

Durant este 2019, fins al mes de març quan els treballs han de parar perquè comença l'època de nidificació d'aus, s'ha desbrossat una superfície total de 31.700 metres quadrats als diversos canals i sèquies que formen este parc natural, i s'han dragat més d'11 quilòmetres. També s'han anat obrint les goles, en un total de 10 jornades, i s'han reparat canals. A més, s'han transportat un total de 24 tones de vegetació eliminada de les motes i 20 metres cúbics de residus, principalment plàstics, a un abocador autoritzat per al seu tractament.

NETEJA I MANTENIMENT DE PARCS I JARDINS

En conjunt, València no ha patit incidents greus durant este últim episodi de gota freda pel que fa a neteja i manteniment dels parcs. De fet, este cap de setmana, passada l'alerta, els parcs i jardins han reobert. A esta hora l'únic jardí que continua tancat és el de Monforte on s'estan fent treballs de condicionament, arreplegant branques trencades i valorant danys en l'arbrat. "Este és un dels jardins monumentals de la ciutat amb arbres de gran port i d'edat considerable que poden veure's afectats per episodis d'estes característiques".

Pel que fa a neteja destaca la retirada d'arena del passeig de la Malva-rosa, de branques caigudes pel vent i alguns contenidors desplaçats, però en general la situació ha sigut prou tranquil·la. "Agraïm la col·laboració ciutadana durant estos dies de temporal, ja que en general s'ha comprés que la situació era excepcional i per tant, calia prendre decisions excepcionals com tancar els parcs i jardins de la ciutat", ha conclòs Campillo.