SAGUNT
Sagunt realitza un ple en commemoració pel Dia Internacional de les Persones d'Edat
Durant la sessió plenària, les entitats i associacions presents van posar de manifest una sèrie de reivindicacions
REDACCIÓ - 01/10/2019
Ple per commemorar el Dia Internacional de les Persones d
Ple per commemorar el Dia Internacional de les Persones d"Edat. EPDA
Durant la jornada d'ahir l'Ajuntament de Sagunt va realitzar un ple per commemorar el Dia Internacional de les Persones d'Edat. A l'acte van assistir els portaveus de les diferents associacions de persones majors que formen part del Consell de Persones Majors de Sagunt, així com també l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno i el regidor delegat de Serveis Socials i Majors, Alejandro Sotoca.
L'1 d'octubre es commemora el Dia Internacional de les Persones d'Edat, per destacar el canvi demogràfic que està patint la població mundial i la necessitat de crear noves polítiques i programes que beneficien a les persones de la tercera edat. Esta celebració va ser promoguda per l'Organització de les Nacions Unides (ONU), des de l'any 1991 i té com objectiu promoure polítiques i programes públics centrats en les persones majors perquè estes romanguen molt més temps actives dins de la societat.
Per això, l'Ajuntament de Sagunt va voler celebrar un ple especial per reconéixer les importants aportacions que les persones majors han fet i fan a la societat, així com també per recollir les necessitats i demandes que cadascuna de les entitats que formen part del Consell de Persones Majors de Sagunt van realitzar perquè Sagunt com a ciutat amigable amb la Tercera Edat reconeguda per l'OMS done resposta a les oportunitats i desafiaments que té l'envelliment actiu de la població.
El tema del Dia Internacional de les Persones d'Edat d'enguany 2019 és 'Viatge a la igualtat d'edat' on es pretén conscienciar a la societat que el desenvolupament d'una societat sol es pot aconseguir si es considera la planificació de les polítiques a totes les edats. Apoderar a les persones majors en tots els àmbits del desenvolupament, inclosa la seua participació en la vida social, econòmica i política, ajuda tant a garantir la seua inclusió com a reduir les nombroses desigualtats a les quals s'enfronten estes persones.
Esta temàtica té una sèrie d'objectius que van des de sensibilitzar sobre les desigualtats durant la vellesa i incidir en com estes reflecteixen la suma de desavantatges al llarg de la vida, fins a conscienciar sobre la urgència de fer front tant a les desigualtats, com en la necessitat de treballar per previndre les que sorgiran en el futur i reflexionar sobre les pràctiques i lliçons apreses.
Amb tot això, cal assenyalar que durant el desenvolupament del ple, quasi de forma majoritària per part de totes les entitats presents, es van posar de manifest les següents reivindicacions:
Necessitat de dotar d'espai a les associacions, per atendre els seus associats i associades.
Necessitat de suport per dirigir-se a l'administració electrònica, determinar que un departament de l'ajuntament els realitze les gestions municipals.
Necessitat de formació en les noves tecnologies, que reduïsca i/o elimine la bretxa d'analfabetisme existent en les persones majors.
Major dotació d'espais on s'afavorisca la convivència de les persones majors, qualsevol dia de la setmana, d'esta forma es reduiria l'aïllament i la soledat en la qual es troben un número considerable de les persones majors, creació de més llars del pensionista a Sagunt i al Port de Sagunt.
Necessitat d'uns locals en condicions per al desenvolupament d'activitats com el ball.
Millora de l'asfaltat i manteniment dels carrers, evitant les foradades, i les caigudes que a les persones majors afecten en major grau.
Control de la velocitat dels vehicles en les avingudes principals, pel risc que suposa el creuar-les per tota la població, però especialment per les persones majors, per les dificultats de mobilitat.
Desenvolupar campanyes de sensibilització en la població relacionades amb la neteja dels carrers. Que es respecten les baixants de les voreres, i els llocs d'estacionament per a les persones amb minusvalidesa, així com que s'actualitzen les targetes d'estacionament existents, pel frau que s'està cometent.
Que, en matèria de subvencions municipals a les entitats, es considere el número de socis i sòcies de l'entitat i els programes que realitzen i que la subvenció siga en funció d'estes dades.
Que l'ús dels locals municipals s'autoritze per períodes superiors a tres mesos, facilitant la gestió de les entitats.