PLAÇA DEL AJUNTAMENT
Arranca el procés participatiu 'Pensem la plaça' per a la remodelació i conversió de la plaça de l'Ajuntament de València
L'Ajuntament posa en marxa una web i un calendari d'activitats per a donar veu a la ciutadania en la redefinició de la plaça més important de la ciutat
REDACCIÓ - 09/10/2019

«Tenim un pla per a convertir en zona de vianants la plaça de l'Ajuntament de València, però volem fer-lo de la mà de la ciutadania, de qualsevol persona que vulga integrar-se, dels qui tenen una relació directa o indirecta amb la plaça, i vulguen col·laborar i ajudar-nos a dissenyar, pensar imaginar o somiar la plaça del futur». La regidora de Desenvolupament Urbà Sostenible i vicealcaldessa, Sandra Gómez, ha presentat hui el procés participatiu per a la conversió en zona de vianants de la plaça de l'Ajuntament.

«Comencem ja a pensar entre tots la plaça de l'Ajuntament de volem per a la nostra ciutat», ha anunciat Gómez, acompanyada de la regidora de Participació i Transparència, Elisa Valía. Les dos han presentat el procés denominat «Pensem la plaça» que, tal com han explicat, suposa una invitació als veïns i veïnes perquè s'impliquen i prenguen part activa en el seu disseny.

El procés participatiu arranca ara, una vegada que des de l'Ajuntament s'han assenyalat els límits bàsics del futur projecte, com ara la reserva de l'espai per a la realització de les mascletaes, o la recuperació de l'espai per als vianants. Tal com ha explicat Elisa Valía, s'assenyala una sèrie de valors i criteris compartits per tot el procés «característics del govern municipal i representatius de la societat del 2019: són dos valors fonamentals que actuen com a element estructurant i transversal».

«UNA PLAÇA SOSTENIBLE, INCLUSIVA I FEMINISTA»

El primer d'ells es referix a la sostenibilitat i adaptació al canvi climàtic; i el segon implica la inclusió de la perspectiva de gènere. «És a dir, que la plaça serà sostenible i serà feminista i inclusiva i, per tant, el procés de participació i la reflexió que es duga a terme també tindran com a elements estructurals i transversal la sostenibilitat mediambiental i la sostenibilitat social i perspectiva de gènere», ha subratllat la regidora. Valía ha defensat que la finalitat última del procés «és situar les persones al centre i com a vertaders protagonistes de l'ús d'esta plaça, que es caracteritza per la seua singularitat com a espai emblemàtic de la ciutat, un espai nuclear identitari per a tots els valencians i valencianes».

Des de la Regidoria de Participació s'ha posat en marxa la pàgina web www.pensemlaplaza.es, com a eina per a facilitar el procés de participació. Les persones interessades podran inscriure's en qualsevol dels grups que es definiran en funció de tres àmbits de reflexió: criteris d'accessibilitat i mobilitat (Xarxa), criteris de connectivitat i habitabilitat (Espai Públic); i criteris d'usos i gestió (Activitat).

«En definitiva –ha conclòs Sandra Gómez- este projecte que impulsem que és el de fer de València una ciutat de places: amb les de la Reina, La Llotja, Bruges, Sant Agustín i les places dels barris, la plaça de l'Ajuntament és una icona i referència fonamental per a tota la ciutat, i per això volem transformar-la i millorar-la entre tots i totes, que tota la ciutat se senta partícep».

Elisa Valía ha animat la ciutadania a participar en este procés, que suposa una primera fase d'escolta i transformació conceptual, «i després vindrà el procés de transformació física de la mà de la Regidoria d'Urbanisme». La regidora ha assenyalat que l'objectiu és abordar la plaça «no solament com una realitat física, sinó també com un espai de trobada, emblemàtic i singular, i per a això volem escoltar les persones que passen per la plaça, les que treballen ací, les que viuen a prop, o a qualsevol valencià o valenciana que vulga participar amb idees sobre les activitats, els fluxos, el teixit relacional i productiu, i sobre les funcions que cobrix i les que hauria de cobrir; és a dir, garantir la implicació i participació de tots els actors que poden ser clau en l'ús de la plaça en el futur».

Els debats que es realitzen conclouran en reflexions estructurades que després s'inclouran en el plec de condicions del concurs d'idees que impulsarà l'Ajuntament, i que s'iniciarà quan es tinguen les conclusions del procés. Ja s'està configurant un grup motor amb representació de l'administració, universitats, associacionisme, activitats socials, econòmiques i culturals, i col·lectius concrets com per exemple de discapacitats. De manera paral·lela, hi ha un grup de coordinació municipal integrat per tots els servicis tècnics municipals relacionats amb el futur procés de transformació urbana de la plaça, per a garantir que tot el que s'està reflexionant tinga una viabilitat després. I, finalment, s'ha creat una mesa política en la qual estan representats tots els grups polítics municipals, perquè estiguen informats i també per a integrar els suggeriments que puguen realitzar.

El procés entra ara en la fase de diagnòstic participat, i a partir de la primera setmana de novembre i fins a principis de desembre, es desenvoluparà la fase de propostes de millora.