TORRENT
Col·legi Santo Tomás de Aquino, 75 anys d'història educativa a Torrent
L’escola ha programat tota una serie d’actes per festejar amb les antigues i noves generacions l’aniversari
M. VENTURA - 31/01/2020
Exposició de l?aniversario del centre educatiu. / epda
Exposició de l?aniversario del centre educatiu. / epda
Una de les activitats escolars programades durant l?any al pati interior del Col·legi Santo Tomás de Aquino de la ciutat de Torrent. / epda
Una de les activitats escolars programades durant l?any al pati interior del Col·legi Santo Tomás de Aquino de la ciutat de Torrent. / epda
Per a parlar de la història educativa de la ciutat de Torrent és necessari remuntar-se als anys 40, quan en 1945 els educadors Enrique Miquel i Fernando Furió van fundar en el núm. 12 de l'Avinguda dels Màrtirs el Col·legi Sant Tomàs d'Aquino. En aquella època només existien en el municipi quatre acadèmies que donaren este servei a la ciutadania. En paraules de l'alcalde de la ciutat, Jesús Ros, qui va ser alumne de l'acadèmia recorda amb afecte el centre que el va veure formant-se identificant-lo com un "referent" ja que tots els que volien estudiar es decantava pel centre per a instruir-se. El primer edil parla d'aquella època estudiantil com un temps "on els xiquets sabien el que era estudiar" i lloa el tracte humà i afectuós que es respirava entre les seues parets.
Anys després de la seua fundació, el col·legi Sant Tomàs d'Aquino es va desplaçar fins al núm. 34 del carrer Pare Méndez i va tornar a canviar d'ubicació durant l'aniversari de les seues noces de plata en el 1970. Finalment, el centre tornaria a mudar-se fins al Camí Reial com a lloc definitiu on créixer cap a l'Ensenyament General Bàsic i la Formació Professional Administrativa.
En l'actualitat, el centre forma a 250 docents baix la batuta de setze professors diregidos per Ana Miguel, filla d'un dels fundaderos del col·legi, qui ressalta que l'objectiu és "continuar treballant i mantenint el mateix esperit des del primer dia". L'Aula de professors celebra l'aniversari i destaqua poder reforçar el seu esforç perquè d'ací a uns anys el centre puga celebrar el seu centenari, per això, continuaran oferint una educació individualitzada i centrada segons les característiques i condicions familiars de cadascun d'ells", comenta la professora del centre, Mª Carmen Alós.
PROGRAMACIÓ
El Col·legi Sant Tomàs d'Aquino celebra anualment la festivitat del religiós que dóna nom al centre. Enguany han ampliat els actes que s'han realitzat des del passat 24 de gener i que es prolongaran fins al 31 de gener.
Exposicions fotogràfiques, carreres solidàries, activitats en família, actes relgiosos o jocs tradicionals han sigut un dels punts centrals de la programació que commemora el 75é aniversari de l'escola. Encara que el més emotiu va tindre lloc el dimarts 28 de gener en el Saló de la Casa de la Cultura i que portava per títol: "Records del passat". En este acte es van donar cita diversos alumnes del col·legi que van comptar de primera mà les seues experiències més personals i íntimes sobre el seu pas pel col·legi.
Alguns d'ells van poder ser un dels primers alumnes que van escomençar l'acadèmia en 1945 i que encara hui guarden un bell record d'esta etapa estudiantil. El col·legi Sant Tomàs d'Aquino és "un centre que ha oferit més que un servei educatiu, ha sigut un espai que, durant les dècades dels 40 i 50 que a la nostra ciutat no hi havia tants col·legis com ara, formaven als joves del moment, sent un referent i que, actualment, funciona tan bé", recorda l'alcalde Jesús Ros.
Els actes per l'aniversari conclouran amb un sopar entre antics alumnes on es realitzarà un sentit homenatge a professors i reines del Col·legi.