ESCÀNDOL
Compromís demana llevar-li el nom de 'Plácido Domingo' al centre de perfeccionament de Les Arts
Propossa un canvi a través d'un procés participatiu
REDACCIÓN - 25/02/2020
Les Arts. EPDA
Les Arts. EPDA

La portaveu adjunta de Compromís, Mònica Àlvaro, ha registrat una Proposición¡ No de Llei (PNL), a tramitar en la Comissió d'Igualtat de Gènere i del Col·lectiu LGTBI, solicitant que "Les Corts insten el Consell a impulsar un procés participatiu per tal de canviar l'actual nom del Centre de Perfeccionament de les Arts, i que en cas que el posicionament porte cap a la tria d'altre nom haurà de valorar-se la importància de visibilitzar les aportacions de les dones al món de la música, l'art i la cultura".

En la seua exposició de motius, Àlvaro diu que "Els diferents tipus de violències masclistes es poden manifestar a tots i cadascun dels espais de la societat, fins que no hi haja un sistema on la igualtat siga l'eix central sota el qual es construeixen les relacions, aquesta és una realitat que moltes dones continuaran havent d'afrontar en algun moment de la seua vida".

"A l'agost de l'any 2019 van començar a produir-se denúncies públiques d'assetjament sexual cap a un reconegut tenor d'òpera. En pocs dies la xarxa de dones anava ampliant-se, fins que actualment es coneix que 27 dones podrien haver sigut víctimes. El tenor va negar els fets des de les primeres acusacions i no ha sigut fins al darrer 24 de febrer quan va emetre un comunicat assumint "tota la responsabilitat" i demanant disculpes "pel dolor" causat a les víctimes, tot després que la recerca de "American Guild of Music Artists (AGMA)", el sindicat d'òpera dels Estats Units, haja trobat a més de dues dotzenes de persones que van dir ser víctimes d'assetjament o de comportament inapropiat per part del tenor quan estava en la direcció de l'Òpera Nacional de Washington i la de Los Angeles".

"Quan es produeixen agressions o assetjaments sexuals -continua Àlvaro- en persones que ostenten posicions de poder importants als seus àmbits professionals i amb reconegut prestigi social dificulta enormement les possibilitats que les possibles víctimes denuncien, sobre tot si aquestes dones treballen al mateix àmbit professional; la por a no ser cregudes i en ser rebutjades en el seu àmbit laboral té com a conseqüència el silenci.

"Actualment el cantant manté col·laboracions en el Palau de les Arts de València, fins i tot el Centre de perfeccionament de les Arts porta el seu nom, com a reconeixement de la seua trajectòria al món de l'òpera i la música. No obstant això i donat els últims fets ocorreguts cal revisar eixe reconeixement, així com les relacions amb les institucions".

"Al món de la música, com a tots els espais, les dones han sigut històricament invisibilitzades. El patriarcat hi ha mantes ocultes els noms de moltíssimes dones que han fet i fan cada dia de la música grans obres d'art. Aquestes dones hui, estan lluitant per consolidar el seu espai i per recuperar tots eixos noms que caigueren en l'oblit. Però les institucions han d'implicar-se en aquesta lluita, tenen l'obligació de corregir les desigualtats i les injustícies".