Rosella Antolí
Ja és hora de passar a l'acció!
Regidora de Compromís a l’Ajuntament de Bonrepòs i Mirambell - 28/02/2020
Rosella Antolí. EPDA
Rosella Antolí. EPDA
Durant estos últims quatre anys he sigut regidora a l'equip de govern i alcaldessa del meu poble, Bonrepòs i Mirambell. Per primera vegada en 2015 es va crear una regidoria específica d'igualtat, gestionada excel·lentment per Rosabel Bolaños, i això va fer que foren molt comuns les activitats de visibilització del masclisme existent a la societat tant a xicoteta escala, micromasclismes, com al problema més greu que tenim com a societat, la violència de gènere (incloses les agressions sexuals). Durant aquestos anys han sigut habituals actes en dates pròximes al 8 de març o 25 de novembre, xarrades per a alumnat i famílies a l'escola i concentracions de rebuig a la violència de gènere. Així mateix es va aprovar per unanimitat que en totes les comunicacions de l'ajuntament s'utilitzara llenguatge inclusiu, es va eleborar un Pla d'Igualtat i es va contractar personal tècnic específic per a esta àrea.
A nivell social, per sort, el rebuig al masclime hui en dia és molt majoritari i cada vegada se censuren més les conductes masclistes. No obstant queda molt de camí per fer i convé estar alerta per no recular.
Per una banda, l'extrema dreta està escampant missatges negacionistes o inclús criminalitzant el moviment feminista i és preocupant que els mitjans de comunicació i les xarxes socials estiguen fent d'excel·lents altaveus enlloc de preocupar-se per no difondre cap informació no contrastada o denigrant per a les dones.
Per una altra, a nivell institucional, crec que ja és hora de passar de la sensibilització i la pedagogia a accions clares i directes. Per què als pobles segueixen contractant-se orquestres on es cosifica a les dones (cantants homes amb smoking i dones en banyador)? Per què es permeten programes de televisió (solen ser els de màxima audiència) on es promouen relacions tòxiques, per exemple, justificant la violència per gelosia? Per què els jutges segueixen preguntant a la víctima d'una violació com anava vestida o si anava acompanyada en el moment dels fets?
S'ha treballat moltíssim per arribar on estem i hem de mantindre'ns ferms per no recular ni un pam, ara bé, el compromís dels responsables polítics ha d'anar molt més enllà i treballar diàriament i amb accions contundents perquè el masclisme desaparega de totes les institucions i també dels mitjans de comunicació i de les xarxes socials. Soc professora de secundària i sé de què parle perquè ho visc diàriament a les aules.