REGINA LLAVATA
VIVENDA DIGNA I CORRESPONSABILITAT
Portaveu Socialista en l'Ajuntament de la Pobla de Vallbona - 06/08/2020
Regina Llavata. / EPDA
Regina Llavata. / EPDA

Actualment la falta d'habitatge assequible és un greu assumpte per a moltes famílies però també per a les institucions. El sistema econòmic establert fins ara no ha sigut capaç de donar resposta adequada al problema de moltes persones que necessiten un sostre digne. El problema és complex i no té una fàcil solució però, en qualsevol cas, cal la coresponsabilitat de tots i totes.

No es pot viure dignament, disposant de totes les necessitats bàsiques imprescindibles, amb salaris precaris, treballs intermitents, eventuals, lloguers alts, familiars dependents, menuts que criar i subministraments més cars. Les famílies més modestes tenen complicat atendre totes les factures i mantenir un lloguer o hipoteca, que comporta gran part dels seus ingresos.

Per altra banda els propietaris de les vivendes quan hi ha molta demanda d'habitatges volen traure, amb tota legitimitat, la major renda possible de la seua propietat, és el joc de l'oferta i la demanda. Quan major és la demanda més augmenten els preus dels lloguers i això alhora farà impossible en molts casos per als inquilins puguen pagar.

L'onada de desnonament i la crisi econòmica anterior ja ens va fer vore les conseqüències de tots aquests factors: desnonaments, augment de gent sense sostre, hacinaments, insalubritat... L'ocupació il·legal de vivendes buides molt de temps, sobre tot de grans posseïdors com bancs i fons "buitre", es reprovable però socialment entendible.

Les administracions públiques responsables d'aquestes polítiques deuen donar resposta urgent. El ministre Ábalos ja ha anunciat un Llei de Vivenda, la primera de la democràcia, que implementarà mesures contra l'augment abusiu dels lloguers o augmentarà el parc de vivendes en les zones on hi ha més demanda. La Comunitat Valenciana trau regularment ajudes al lloguer però cal recordar que deuen ser demostrables fiscalment per a que puga ser efectiva l'ajuda. Ara amb el Covid s'ha tret una línia especial per a afectats directes.

Des de les Administracions Locals és molt difícil actuar si no se disposa de vivenda pública. Els Ajuntaments busquem formules per participar de la solució en situacions més urgents i en el cas de la Pobla de Vallbona hem començat el procediment per a obtindré pisos de lloguer i sostre com cal a famílies en risc d'exclusió social que necessiten una espenta temporal. Des de Serveis Socials es controlarà tot el procés de concessió i reinserció a la seua autonomia familiar amb garanties, amb un itinerari marcat i multidisciplinar d'actuació consensuat i compromès amb elles. L'atenció social local és el millor mitjà per donar una segona oportunitat a totes les persones. Afortunadament el Ingrés Mínim Vital ajudarà en tota aquesta problemàtica.