Coincidint amb les vacances escolars de Nadal, durant l'última setmana de desembre i la primera de gener, el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana ofereix una variada proposta expositiva a les provÃncies de València, Alacant i Castelló, a més de Madrid i Pamplona. Una sèrie d'exposicions que reuneixen obres d'art contemporani de la Comunitat Valenciana, disseny, fotografia i el repà s a la trajectòria d'artistes rellevants de diferents èpoques, com José Aparicio i Ximo Roca.
"Des del Consorci de Museus impulsem una programació completa que s'estén a les tres provÃncies de la Comunitat Valenciana, amb continguts especÃfics per als museus i centres culturals de València, Castelló i Alacant, aixà com amb la itinerà ncia d'exposicions i col·leccions com 'Art Contemporani de la Generalitat Valenciana'. A més, apostem per fer arribar les nostres propostes més enllà de la Comunitat, a ciutats com Madrid, Saragossa i Pamplona, mitjançant la coproducció i altres fórmules de col·laboració", assenyala el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont.
Deu exposicions en cartell a la Comunitat Valenciana
El Museu de Belles Arts de Castelló, el Centre Cultural Las Cigarreras d'Alacant, el Museu del Mar a Santa Pola (Alacant), el Palau de Malferit a Aielo de Malferit i el Centre del Carme Cultura Contemporà nia de València són els cinc espais culturals que presenten produccions del Consorci de Museus en el seu cartell expositiu.
Després de passar inicialment pel Museu de Belles Arts de València i pel Museu de Belles Arts Gravina (MUBAG) d'Alacant, la mostra 'José Aparicio. 1770-1838' pot visitar-se al Museu de Belles Arts de Castelló fins al 5 de febrer de 2023. Es tracta de la primera mostra individual dedicada fins hui a l'artista alacantÃ, el recorregut del qual el va portar de la seua ciutat natal, en la qual només es podien realitzar els considerats 'estudis menors', a convertir-se en pintor de cambra de Ferran VII.
Fins al 8 de gener està oberta al públic al Palau de Malferit (Aielo de Malferit, Valencia) -amb motiu del seu nomenament com a Capital Cultural Valenciana 2022- la mostra 'Mirades a la memòria. Art Contemporani de la Generalitat Valenciana'. Aquesta exposició, que continua amb la itinerà ncia de la col·lecció 'Art contemporani' per la Comunitat Valenciana, reuneix els treballs d'Ana Teresa Ortega, Bleda i Rosa, Irene Grau i Pilar Beltrán. Una sèrie de propostes, amb la fotografia com a eix vertebrador, que indaguen en la memòria i el paisatge com a elements configuradors de la identitat, determinants en la construcció del carà cter i la singularitat de l'individu i la col·lectivitat.
La col·lecció 'Art contemporani de la Generalitat Valenciana' també compta amb una exposició al Museu del Mar a Santa Pola (Alacant), disponible fins al 8 de gener. La mostra 'De l'escultura a la instal·lació artÃstica. Art contemporani de la Generalitat Valenciana' reuneix els treballs d'Edu Comelles, Enric Mestre, FermÃn Jiménez Landa, Inma FemenÃa, LucÃa Peiró, Patricia Gómez & MarÃa Jesús González, Rosana Antolà i Sebastià Miralles, que, per mitjà de diferents plantejaments tècnics, exposen la relació entre l'objecte artÃstic i l'espai que l'envolta.
També a la provÃncia d'Alacant, al Centre Cultural Las Cigarreras, pot visitar-se fins al 25 de febrer de 2023 '¿Te está llegando algo?', el segon projecte seleccionat en Scroll 2022, la convocatòria pública de creació artÃstica audiovisual impulsada pel Consorci de Museus per a l'espai NEGRE del centre cultural alacantÃ. L'obra de les artistes Sara Aliana i Sara Marhuenda reflexiona, mitjançant el registre audiovisual d'un viatge a la Documenta de Kassel, sobre la corporalitat, la digitalització i l'amistat, aixà com el moment de canvi que suposa la dècada dels 20 anys.
El Centre del Carme Cultura Contemporà nia mostra a València sis exposicions de producció pròpia per a repassar la trajectòria de Jaime Hayón, indagar el futur de l'hà bitat contemporani, recórrer la vida i l'obra de Joan Fuster, submergir-se en el panorama de la il·lustració internacional, descobrir la ruta d'art urbà del València CF i experimentar els fluxos digitals a partir de la participació activa en la instal·lació de Rubén Tortosa. A més d'una intensa programació d'activitats per a totes les edats.