L'ETNO. Museu Valencià d'Etnologia i l'Associació Valenciana d'Antropologia (AVA) han lliurat el XIé Premi d'investigació Joan Francesc Mira. Un guardó que, en la present edició, ha premiat el treball De la pasa al ladrillo. El caso del Parque Natural del Montgó (Alicante, España) d' Ana MarÃa Campo Muñoz.
A l'acte de lliurament van assistir el diputat de Cultura, Xavier Rius, el cap de difusió de l'ETNO, Francesc Cabañés, la presidenta d'AVA, Pepa GarcÃa, la vicerectora de Cultura de la Univeristat de València, Ester Alba, la representant de Caixa Popular, Nuria Salazar i l'antropòleg Joan Francesc Mira. La presidenta d'AVA, Pepa Garcia, destacà al seu parlament "la consolidació d'un premi d'investigació antropològica únic a l'estat espanyol que arriba a l'onzena edició" mentre que el diputat de Cultura, Xavier Rius, emfatitzà "el suport a la tasca investigadora en l'à mbit de l'antropologia que són guardonats amb aquest prestigiós reconeixement".
Ana MarÃa Campo Muñoz és llicenciada en Ciències Biològiques per la Universitat de Valencia i en AntropologÃa Social i Cultural per la UNED. És doctora en Ciències Socials per la Universitat de Valencia. Ha treballat en com a tècnica d'Especies Amenaçades i tècnica d'Espais Naturals Protegits en la Generalitat Valenciana. És presidenta de l'associació "Observatori del Vinalopó"; presidenta del Consell de Participació del Paisatge Protegit de la Serra del Maigmó i la Serra del Sit; i investigadora en temes relacionats amb xarxes informals de conservació de la biodiversitat a la provÃncia d'Alacant.
Actualment treballa en el projecte "Goberpark", que té com a objecte conéixer l'evolució de la gestió als Parcs Naturals i analitzar la seua situació a través d'un enfocament multidisciplinari, finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació i el programa FEDER.
El seu treball, De la pasa al ladrillo. El caso del Parque Natural del Montgó analitza el context polÃtic, institucional, legislatiu, socioeconòmic, i cultural, en el qual es va desencadenar el procés que va culminar amb la declaració d'una à rea protegida (AP), el Parc Natural del Montgó, i la seua evolució i impacte en l'ordenació de la comarca de la Marina Alta i, en particular, els municipis en què es troba inserida, Dénia i Xà bia. Com a cas d'estudi, aquesta AP ha permés abordar la conservació i protecció de la naturalesa en contextos territorials densament urbanitzats i amb una orientació econòmica marcada pel turisme residencial i de masses, com és el cas de gran part de la franja litoral de la Comunitat Valenciana.
D'altra banda, la investigació ha incidit en l'anà lisi d'un factor escassament tractat en la gènesi de les à rees protegides: el lideratge en les iniciatives i accions col·lectives que culminen amb la declaració d'un "enclave protegido". Conéixer les preocupacions, interessos o expectatives, de determinades persones o xicotets grups d'actors socials, resulta essencial, en moltes ocasions, per a desentranyar les lògiques mantingudes en l'articulació del procés declaratiu o, fins i tot, de posicions obertament contrà ries a eixa protecció que aconsegueixen avortar aquest procés.
El Premi d'Investigació Joan Francesc Mira es convoca cada any amb l'objectiu de contribuir a la investigació, l'estudi i la difusió de l'antropologia sociocultural a la Comunitat Valenciana, a més de promocionar els joves investigadors i estudiants de l'à mbit antropològic. Els treballs presentats poden tractar qualsevol temà tica, sempre que es realitzen des d'una perspectiva antropològica. El premi està dotat amb 2.000 euros i la publicació de l'obra en la col·lecció de L'ETNO. Museu Valencjà d'Etnologia.