Joan-Carles JoverAlmàssera, com tots els pobles i ciutats del nostre país, i de tota Europa si més no, se situa davant el repte d’afrontar la triple emergència -climàtica, econòmica i social- en un moment d’incertesa.
Som conscients de la necessitat imperiosa d’impulsar la instal·lació de generadors d’autoconsum aerotèrmics, geotèrmics i fotovoltaica en totes les vivendes i empreses. I fer-ho a traves de la bonificació de la taxa de l’IBI i de l’ICIO. A més, hem de prosseguir en la instal·lació de plaques fotovoltaiques en tots els sostres públics. Hem d’aconseguir, en el curt termini, ser autosuficients energèticament. En aquest sentit, constitueix un repte col·lectiu la conformació de Comunitats Energètiques Locals i de generadors compartits.
Una Comunitat Energètica és una entitat legal on els ciutadans, les PIMES i les autoritats locals s’uneixen, com a usuaris finals d’energia, per a cooperar en la generació, la distribució del consum, l’emmagatzematge, el subministrament, l’agregació d’energia de fonts renovables o oferir eficiència energètica i/o servei de gestió de la demanda.
Respecte a la importància de la indústria, i per a la implantació d’empreses sostenibles al nostre municipi, cal impulsar-la des d’una Entitat de Gestió i Modernització (EGM) del polígon industrial d’Almàssera. Amb aquesta figura jurídica, que el Consell va llançar amb la Llei d’Àrees Industrials, tenim l’objectiu de potenciar les inversions en el polígon i convertir-se en un revulsiu per a augmentar la competitivitat de les empreses instal·lades en ell. A més, amb l’obertura del nou centre Labora de Formació al nostre municipi disposarem també d’un poderós instrument per augmentar la qualificació professional.
Respecte a l’impuls del comerç de proximitat hem articulat dos esdeveniments anuals de promoció d’aquest sector socioeconòmic local. Per una banda, la fira del Comerç d’Almàssera -FirAl- que posa en valor el sector i la interdependència amb altres sectors social del poble i la comarca. Per altra banda, la Setmana del Comerç Local, en la qual s’ha participat en la diada autonòmica del Comerç que ha establit la Generalitat. Awmb, la Setmana del Comerç Local volem visibilitzar la importància de botigues, de tallers i de despatxos professional que constitueixen una veritable xarxa social i econòmica estratègica per al nostre poble. També, tots els anys, s’han arbitrat ajudes econòmiques per al sector (també per a les micro empreses i els autònoms). Però hem de fer molt més. El futur passa per conformar l’Àrea de Comerç Local com ferramenta de participació del sector en la seua transformació i desenvolupament sostenible.
Respecte a l’activació d’un turisme sostenible i mediambientalment respectuós amb el nostre entorn natural. Tradicionalment aquest no ha sigut un sector econòmic de rellevància al nostre municipi. Tanmateix, en els últims anys hem vist les potencialitats que hi tenim per atraure visitants i generar una economia pròpia i de suport als altres sectors. La nostra participació proactiva en Turisme Carraixet i amb els programes desenvolupats des del Museu de l’Horta hem generat una dinàmica generadora de riquesa: Tastem l’Horta, Festival de Miradors de l’Horta, Amics del Museu, Aprenem de la Terra, etc, són alguns dels productes turístics que any rere any creix i es reconeix més enllà de les nostres comarques. Tenim com a repte de millorar el finançament a través dels Fons Europeus per ampliar i millorar la qualitat del producte turístic agroecològic i cultural que hui conforma una avantatge competitiva.
Respecte a la defensa i activació de la nostra agricultura: impulsant el canvi generacional, ampliant i consolidant l’etiquetatge dels productes agroalimentaris de km zero, diversificant les activitats econòmiques a l’horta dins d’una acció respectuosa amb l’entorn, impulsant l’agricultura extensiva davant de la intensiva, generant programes d’ajuda a les persones llauradores i les seues instal·lacions. Som una terra que deu molt a l’agricultura, però el nostre futur com a poble solament serà possible si fem servir la sobirania alimentaria que ens proporciona l’horta. Junts com a poble podem respondre als reptes que ens planteja les crisis energètica, econòmica i social. Hem de fer-ho sense deixar a cap veí ni veïna al marge. Ha de ser un compromís de totes i tots. Però solament ho farem de manera transversal i atenent també al desafiament del canvi climàtic. El compromís de guanyar el futur.
Comparte la noticia
Categorías de la noticia