Albert Llueca. /EPDACom sabeu des de fa uns anys la meua filla intervé en un programa de la radio. Parla de com veu la vida des dels seus 9-10 anys. A voltes impressiona les reflexions que pot tindre.
Esta setmana ha parlat de la guerra. Ella ho te clar la guerra es quan dos persones o dos països oposats no estan d'acord i pensen que no se poden solucionar les coses dialogant.
És una explicació molt senzilla però defineix perfectament com és l'esser humà. Segur que ara eixirà algun politòleg que si la macro política, que si la macro economia... i conceptes que la gent no entén.
Ella per a poder documentar-se ha tornat a vore un documental sobre la Guerra Civil que va fer l'Ajuntament de Sagunt coordinat per l'historiador Juanfran Gómez. En este documental eixia el meu avi, el seu besavi, que contava amb 7 anys durant els bombardejos. Ell conta, en el documental, com sonaven les alarmes, com passaven els avions i com bombardejaven i ametrallaven sa casa. També explica com van caure les bombes a l'estació i pujaven els morts Camí Reial cap a dalt cap a l'Hospital.
El meu avi repetia una frase entre llàgrimes "en la guerra passà de tot, tu no saps el que es passar una guerra en aquella època. En els bombardejos varen morir moltes persones", no me puc imaginar con deu ser una guerra. Tot el dia sonant les alarmes, buscant refugi...
Com explicar a la meua filla com la gent ha de fugir del seu país deixant arrere tot el que estima, deixant a la família, als amics i amigues, i passar tota la vida om refugiats.
Hi ha gent de Rússia que no vol la guerra perquè te família i amics en Ucraïna. La manera que tenen els joves per entendre la guerra son les xarxes i els "nous continguts". Una persona jove consumeix Tik Tok, Youtube o Instagram... no llig els diaris clàssics i és important tindre referents en aquestes xarxes per tal de generar opinió crítica. Ella me conta que hi ha un youtuber que és diu ARTA és rus i esta en contra de la guerra, ell te família en Ucraïna, en la capital Kiív, té quatre cosines de menys de 8 anys i un que es un xic d'11 anys. Ell explica en les xarxes com veu ell la guerra i és per això que la meua filla de 10 anys sap, des del ulls d'un rus, els sentiments i les reflexions dels que estan patint la guerra.
Cal explicar la guerra, entendre la guerra, per cal fer-ho per a tots i totes. Les noves generacions han de saber d'on venim i on anem. Cal crear continguts per a que elles i ells ho entenguen.
Comparte la noticia
Categorías de la noticia