Presentació nou estudi elaborat per el Consell de la Juventut de la Comunitat Valenciana -EPDALa precarietat laboral de les persones joves condiciona molts dels problemes d'oci, relacions socials i convivència que pateixen. Així de contundent s'ha mostrat hui Pilar Blasco, Presidenta del Consell Valencià de la Joventut, en la presentació de l'Estudi Sociològic de la Joventut de la Comunitat Valenciana, realitzat amb la col·laboració de la Universitat de València.
Segons Blasco, la precarietat juvenil "pareix una malaltia que s'està cronificant" i, segons afirma, es converteix en una "roda que mai acaba". "L'estudi deixa molt clar que no es donen les suficients ferramentes per a un oci alternatiu i l'elecció no depèn de paràmetres personals, sinó de l'educació i els recursos de què es disposa", apunta Blasco. Per la seua banda, Ramón Llòpis, com a director de l'Estudi, apunta que ser jove s'ha convertit en "una tasca molt dura", una valoració que "s'extrapola a nivell mundial".
A més, els diferents grups de discussió que van participar a l'estudi presenten l'oci com una de les coses que més valoren les persones joves, un oci on tenen "especial protagonisme l'alcohol i les drogues". "El que volem ressaltar des del Consell Valencià de la Joventut és que això es deu a la falta d'alternatives de què disposa la joventut, especialment als barris més desfavorits i als municipis menuts, on les cases d'apostes i la ludopatia estan creixent de manera exponencial", explica Pilar Blasco.
Molt lligades a la precarietat juvenil es troben les dificultats d'emancipació de les persones valencianes de menys de 30 anys. Este problema suposa que, en la majoria dels casos, la gent jove acabe vivint en un "estat de semi-independència dels seus progenitors o de les ajudes estatals", i desenvolupen "itineraris de transició de la vida adulta molt inestables". Blasco apunta: "La joventut pateix molts prejudicis per part de la societat sense mirar quines són les causes d'este comportament".
Un altre punt tractat en els grups de discussió és l'educació. Segons les persones joves, l'educació ja no és una "garantia per a un futur professional d'èxit". En moltes ocasions, s'insisteix en el problema de la sobreeducació i en les limitacions que hi ha en el sistema educatiu. A esta qüestió, el Consell Valencià de la Joventut aposta per donar un pas més: "Hem de tindre en compte totes les branques que no engloba l'educació curricular i no oblidar-nos de la tasca tan important que fan les entitats d'educació no formal perquè la participació de la gent jove es faça efectiva en tots els àmbits", apunta Blasco.
Comparte la noticia
Categorías de la noticia