Ara que el llenguatge dels gestors públics sembla cada vegada més complicat, he cregut convenient intentar aclarir certs vocables o expressions que sentim quasi tots els dies, prà cticament a totes hores, sobretot a l'hora de les notÃcies. Doncs, acà va la primera part d'una sèrie de vocables per comprendre millor eixe lèxic que de vegades sembla inintel·ligible perquè d'aquesta manera puguem comprendre millor la societat en què vivim.
Democrà cia: sistema de govern en què el poble exerceix la sobirania, mitjançant el vot en les eleccions o comicis. En una democrà cia les decisions sempre són per majoria. És un vocable que procedeix del grec (demos: poble; krátos: poder). En una democrà cia els poders (legislatiu, executiu i judicial) són independents.
Dictadura: sistema de govern en què el governant o dictador acumula tots els poders: legislatiu, executiu i judicial, i controla totes les llibertats. No hi ha separació de poders.
Sistema parlamentari: Sistema d'organització polÃtica en què el poder executiu és exercit pel govern de l'Estat, és a dir, és qui governa. El poder legislatiu l'exerceix el Parlament (a Espanya, el Congrés i el Senat) i és on es fan les lleis, i el poder judicial el tenen els jutges (l'organisme del qual és el Consell General del Poder Judicial). En la majoria dels sistemes parlamentaris el cà rrec de cap de l'Estat i govern o president és exercit per persones distintes. El de l'Estat té una posició de representació o funció cerimonial (a Espanya, el rei), amb poders limitats i només poden utilitzar-se sota el consell o aprovació del govern. Un sistema parlamentari en què el cap de l'Estat és un monarca és una monarquia parlamentà ria. El Parlament té a més una altra funció, que és la de controlar el govern.
Ciutadania: És allò que faculta les persones i els grups per a portar les seues demandes de la vida quotidiana a l'à mbit públic fent possible la participació polÃtica i la prà ctica democrà tica, la qual cosa suposa el desenvolupament de les competències cÃviques. És allò que bà sicament s'anomena educació o cultura democrà tica. Quan més l'exercim, més desenvolupada està i més controlat està el sistema polÃtic.
Constitució: És l'ordenament jurÃdic fonamental d'un estat on s'expressen les lleis que han estat elaborades pels diputats elegits pels ciutadans en les eleccions generals. En una constitució es marquen els drets i els deures de la ciutadania i les lleis de l'Estat no poden ser contradictòries amb ella. Al nostre paÃs, la constitució vigent és la de 1978, que s'elaborà mitjançant una comissió constitucional a les Corts constituents en 1978.