Este sitio web utiliza cookies, además de servir para obtener datos estadísticos de la navegación de sus usuarios y mejorar su experiencia de como usuario. Si continúas navegando, consideramos que aceptas su uso. Puedes cambiar la configuración u obtener más información en nuestra política de cookies pulsando aquí.
Entendido
Iniciar búsqueda
Cerrar
RIBA-ROJA DE TÚRIA

20 joves d'Espanya, Itàlia i Portugal faran excavacions al jaciment visigot València la Vella de Riba-roja a la cerca d'una ciutat amagada del segle VI

Des de dilluns participen en el IV Curs d'arqueologia cristiana i visigoda
REDACCIÓ - 27/07/2019
L L" alcalde de Riba-roja al jaciment del municipi.

Una vintena de joves vinguts de diverses ciutats d'Espanya, Itàlia i Portugal participaran des de dilluns vinent en el IV Curs pràctic d'arqueologia cristina i visigoda que tindrà lloc al jaciment de València la Vella a Riba-roja de Túria, organitzat conjuntament per l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica i l'Ajuntament de Riba-roja amb la finalitat que els estudiants i participants en perfeccionen l'aprenentatge.

Es tracta d'estudiants de grau postgrau de l'especialitat d'arqueologia procedent de Múrcia, Madrid, Catalunya, Andalusia, la Rioja i València, a més dels països veïns Portugal i Itàlia que des de dilluns 29 de juliol fins el 16 d'agost tindran l'oportunitat d'aprendre les tècniques adients d'excavació, aprenentatge i usos instrumentals sobre la mateixa excavació, la lectura i la interpretació, a més de les fases del registre i la posterior documentació. Les feines estaran coordinades, com en les edicions anteriors, pels professors i arqueòlegs Josep Maria Macias, Albert Ribera i Miquel Roselló.

Les tres setmanes de què consta el curs estan estructurades en jornades que combinen diverses facetes necessàries per completar l'aprenentatge, amb la feina a peu de camp al jaciment de València la Vella, els treballs de laboratori on s'analitzen les troballes i es posen en valor, a més de visites didàctiques a altres jaciments valencians dels voltants i un cicle de conferències, obertes a tot el públic.

Precisament, el cicle d'enguany consta de quatre jornades. La primera tindrà lloc el proper dimarts amb "Viure en època visigoda: una aproximació a l'arquitectura domèstica del nord-est peninsular", a càrrec de Karen Fortuny Mendo (Icac). La segona conferència serà el 6 d'agost amb "La fundació de ciutats en època tard antiga (segles IV-VIII)", amb Albert Ribera Lacomba. La tercera jornada se celebrarà en 13 d'agost amb el contingut "El regne visigot: una aproximació a través de les monedes", de Ruth Pliego, de la Universitat de Sevilla. Finalment, el 15 d'agost serà el temps de "Excavacions en València la Vella 2019, els primers resultats, a càrrec de l'equip de les excavacions d'enguany. Totes les conferències tindran lloc a les 19 hores a la sala noble del Castell de Riba-roja de Túria.

Les edicions anteriors han permès descobrir una sèrie de troballes i aspectes desconeguts fins ara, la qual cosa ha suposat escorcollar i conèixer amb més detall diversos continguts de les civilitzacions que hi van passar durant segles. De fet, cal recordar que en 2016 es van reprendre les excavacions a València la Vella després de 35 anys d'absència.

Entre els descobriments cal destacar-ne les dues torres de la muralla noves (sectors sud i oest) i les escales d'accés a la plataforma superior que han permès analitzar-ne els materials i les tècniques constructives. Una fotogrametria dels trams excavats, un actualització de la topografia general del jaciment i una documentació de la part més elevada del recinte, els murs i els paviments de morter van completar les tasques de l'àrea productiva, possiblement el conreu del vi.

No obstant, el moment culminant va arribar l'any passat quan s'hi van trobar dues monedes d'or i altres 125 de bronze que es remunten a l'època visigoda i anteriors. Eixa troballa ha suposat millorar el coneixement del poblat, fundat l'any 550 pel rei Leovigild, en un context que fa suposar la possible existència d'una ciutat, a més d'edificis públics com una basílica en la zona.

L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha recalcat l'aposta de l'equip de govern "per continuar escorcollant i investigant les 4'8 hectàrees de què consta el jaciment, perquè sols d'eixa forma podrem conèixer millor els nostres avantpassats i, per tant, saber-ne més de com vivien, com es comportaven i quines relacions s'hi establien, la qual cosa ens permet comprendre moltes de les coses que hui dia tenim al poble".

Categorías de la noticia

Otras noticias en C. Túria

La Guardia Civil El Equipo Roca de la Guardia Civil de Lliría ha detenido a 2 personas e investigado a una tercera por su implicación en 2 delitos de falsedad documental y otro delito de apropiación indebida

Otras noticias en sucesos

El presunto autor ha sido detenido gracias al análisis de las muestras recogidas en la ropa de las víctimas
Además de las violaciones investigadas se le atribuyen palizas a la mujer, que presenta heridas en el cuerpo y en el rostro, así como amenazas de muerte
Comparte la noticia
Eventos y digitales valencianos, S.L. Todos los derechos reservados
-


Otros productos de Eventos y digitales valencianos, S.L.