Este sitio web utiliza cookies, además de servir para obtener datos estadísticos de la navegación de sus usuarios y mejorar su experiencia de como usuario. Si continúas navegando, consideramos que aceptas su uso. Puedes cambiar la configuración u obtener más información en nuestra política de cookies pulsando aquí.
Entendido
Iniciar búsqueda
Cerrar
VALÈNCIA

El Museu Faller inicia un projecte contra l´Alzheimer basat en l´experiència del MOMA

Les visites dels pacients al Museu Faller de València tindran lloc els dies 16 i 30 de gener i els dies 13 i 27 de febrer
REDACCIÓN - 03/01/2019
Museu Faller de València Museu Faller de València

El projecte 'Museus per la Salut. Records de festa al Museu Faller de València' és una iniciativa impulsada per la Regidoria de Cultura Festiva i el centre d'innovació Las Naves que té com a objectiu estimular la memòria a llarg termini dels pacients d'alzhèimer amb els records de la festa fallera. El projecte té com a referents iniciatives de museuteràpia, relacionades amb estimulació cognitiva, dirigides a pacients amb demència senil o alzhèimer en les primeres fases, ja posades en marxa per institucions museístiques com el MoMa de Nova York o la Galeria Nacional d'Art Modern i Contemporani de Roma.

El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha dit que «es tracta de posar en comú recursos, coneixements i experiències per utilitzar la col·lecció de ninots indultats i cartells anunciadors de Falles del Museu Faller de València per generar records en pacients diagnosticats d'alzhèimer en les seues primeres fases amb una teràpia de reminiscència de la memòria a llarg termini».

Les visites dels pacients al Museu Faller de València, amb edats d'entre 60 i 75 anys, tindran lloc els dies 16 i 30 de gener i els dies 13 i 27 de febrer entre les 10 i les 11:30 hores. Amb els pacients aniran en la visita els guies del museu, cuidadors i psicòlegs, així com artistes fallers jubilats, que aportaran el seus records i anècdotes falleres.

El projecte és fruit de la col·laboració entre la Regidoria de Cultura Festiva i el centre d'innovació Las Naves amb l'Asociación de Familiares de Enfermos de Alzheimer de València (AFAV), la Universitat de València i el Gremi Artesà d'Artistes Fallers.

El Museu Faller de València aporta guies de les visites guiades adaptades, així com una sel·lecció de les peces de les col·leccions a visitar, a més de materials audiovisuals, audioguies i publicacions. A més, l'AFAV i el seu centre de dia fan la sel·lecció dels pacients participants i contribuïxen amb les seues experiències prèvies a Alacant, l'IVAM i la Càtedra DKV en Art i Salut de la Universitat Politècnica de València i els tallers de musicoteràpia del Museu Príncep Felip de València.

Per la seua banda, Las Naves aporta l'experiència en el Projecte Activa Cultural i les connexions amb entitats a través de Connecta Cultura i Connecta Salut, fent servir la seua capacitat de comunicació i difusió, així com una perspectiva de cultura inclusiva en la iniciativa, sumant també a la experiència del projecte la presència i participació d'artistes fallers jubilats, gràcies a la col·laboració del Gremi Artesà d'Artistes Fallers. Concretament, els artistes són Ramón Espinosa, Juan Carlos García Ibáñez, Vicente Lorenzo, José Martínez Mollá i Miguel Santaeulalia.

La Universitat de València, a través de personal docent i investigador del Departament de Personalitat, Avaluació i Tractaments Psicològics, ha aportat els seus coneixements especialitzats sobre els malalts d'alzhèimer, proposant la metodologia i procediment per al desenvolupament, medició i avaluació del projecte.

Fuset ha explicat que «per a l'Ajuntament és molt important este projecte. Desitgem posar, a través de la iniciativa, el nostre granet d'arena per retardar l'evolució de la malaltia i mantenir durant més temps la qualitat de vida de les persones afectades i dels pacients que hi participaran. L'objectiu del projecte és estimular la memòria a llarg termini dels pacients d'alzhèimer amb els records de la festa fallera que siga capaç de suscitar la visita guiada, a la qual donen suport els artistes fallers jubilats i que compta amb el suport tècnic i científic del personal especialitzat que estarà present en les visites. Amb este projecte també volem mostrar els fruits de la col·laboració entre diverses institucions municipals, universitàries i de la societat civil per aconseguir objectius conjunts que afavorisquen la salut pública».

Categorías de la noticia

Otras noticias en En Valencià

El paisatge protegit, enguany amb molta aigua, s'ha convertit en un espai important de la província de Castelló per a desenes d'espècies que han viatjat a Àfrica
Els mesos amb major afluència han sigut maig, setembre i desembre

Otras noticias en sucesos

Esta robo se ha solventado con la detención de dos varones de como presuntos autores de un delito de falsificación de documento público y otro de sustracción de vehículo a moto
El fast ferry "Pinar del Río" encalló a última hora de la noche del viernes cuando llegaba al puerto alicantino
Comparte la noticia
Eventos y digitales valencianos, S.L. Todos los derechos reservados
-


Otros productos de Eventos y digitales valencianos, S.L.