Este sitio web utiliza cookies, además de servir para obtener datos estadísticos de la navegación de sus usuarios y mejorar su experiencia de como usuario. Si continúas navegando, consideramos que aceptas su uso. Puedes cambiar la configuración u obtener más información en nuestra política de cookies pulsando aquí.
Entendido
Iniciar búsqueda
Cerrar
25 LÍNIES I UN PAPER

Ja estem en Falles!

Lluis Mesa és cronista d'Estivella
LLUIS MESA - 15/03/2016
Lluis Mesa. FOTO EPDA Lluis Mesa. FOTO EPDA

Eixe crit festiu, tan repetit cada any, no és un tòpic. Significa que hi ha una altra oportunitat per demostrar que esta festa és gran i diferenciada per molts aspectes. Suposa el renaixement de la creació i la inclusió de la sàtira en l'espai urbà. És també la renovació de la tradició. Reflectix el moment en el qual la creació literària dels llibrets pren formà estètica. Quan la pólvora atresora un nou sentit que s'escampa des del tro de bac, la "mascletà" i el Castell de focs artificials. Es definix des de germanor entre veïns i també entre ciutadans. Es reivindica com la gran oportunitat per a mostrar les immenses possibilitats econòmiques d'una festa amb història, cultura i personalitat pròpia. S'estén al tombe o amb la grua. Arriba al ninot o la música feta composició viva, popular i alhora solemne. Creix amb la flor feta immens volum i la seua fragància escampada al carrer. Arreplega la vitalitat del Cap i Casal i la vida de les comarques. Constituïx una nova oportunitat per fer Camp de Morvedre i defendre que l'aventura fallera agermana el port amb la seua ciutat, Faura o Gilet. Tot un crit que amaga la indumentària més tradicional i la possibilitat de retratar un passat plural de penyores, mocadors, barrets, teles, espolins, pentinats, monyos diversos o pintes. Però per damunt de totes les valoracions, consolida la nostra manera de ser poble, de vertebrar-nos, de salvaguardar tradicions i de fer real un determinat ritual del foc.

Ell fa realitat l'esperit de la festa. Amb les seues flames celebra el triomf de la creativitat i la possibilitat de reinventar-se cada any. Així de gran és un crit que clama a la UNESCO per a ser patrimoni immaterial de la humanitat. Una manera de dir que mostra la pluralitat, l'heterodòxia que alguns han volgut negar i la possibilitat d'acabar amb els integrismes. En eixe crit cabem tots i totes, aquells que volgueren apoderar-se de les falles i els qui tingueren negada la paraula per molts anys. Disfrutem col·lectivament de l'oportunitat de fer-les intenses i vives perquè són dels fallers i dels no fallers. Emocionem-nos amb el ritual màgic i sentim-les. En este nou temps, si cap encara més. Cridem des de la varietat i la grandesa dels ninots, els llibrets, la música, la pólvora i el foc: Ja estem en falles!

Categorías de la noticia

Otras noticias en Opinión

Miles de españoles adolescentes hace más de cuarenta años le tachamos de hortera. Hoy le lloramos.

Otras noticias en sucesos

El PSOE elige Paterna por contar su cementerio con más de setenta fosas comunes con los restos de 2.238 represaliados del franquismo
Comparte la noticia
Eventos y digitales valencianos, S.L. Todos los derechos reservados
-


Otros productos de Eventos y digitales valencianos, S.L.