Este sitio web utiliza cookies, además de servir para obtener datos estadísticos de la navegación de sus usuarios y mejorar su experiencia de como usuario. Si continúas navegando, consideramos que aceptas su uso. Puedes cambiar la configuración u obtener más información en nuestra política de cookies pulsando aquí.
Entendido
Iniciar búsqueda
Cerrar
INVESTIGACIÓ

L'IVCR+i recupera la vèrtebra d'un dinosaure gegant apareguda al jaciment de Sant Antoni de la Vespa a Morella

Amb un metre de llargària, podria pertànyer a un sauròpode que va viure en Els Ports fa 120 milions d'anys
REDACCIÓ - 04/09/2018
L L"IVCR+i recupera la vèrtebra d"un dinosaure gegant apareguda al jaciment de Sant Antoni de la Vespa a Morella
L'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació està restaurant una vèrtebra cervical d'un sauròpode (dinosaure herbívor de coll molt llarg) que va viure al territori de l'actual comarca dels Ports durant el Cretaci inferior fa 120 milions d'anys.
La vèrtebra de grans dimensions, un metre i vint centímetres de longitud, ha sigut localitzada en els treballs de restauració que està fent l'IVCR+i al jaciment de Sant Antoni de la Vespa a Morella.La resta paleontològica es troba en excel·lent estat de conservació i a penes està deformada pels processos de fossilització. Disposa de tots els elements anatòmics que permeten la seua identificació: el cos vertebral i grans apòfisis laterals, la qual cosa permetrà als paleontòlegs la seua adscripció a una espècie concreta.
Els primers estudis apunten que podria tractar-se de la vèrtebra cervical més gran localitzada fins ara en un jaciment de la península Ibèrica i que va poder pertànyer a un sauròpode que podia aconseguir els 25 m de longitud, amb coll molt llarg, cua llarga i un pes de 50 tones.L'excavació la va dur a terme un equip interdisciplinari format per tècnics de la UNED de Madrid, l'Institut Català de Paleontologia, el Grup Guix de Vila-real i l'Ajuntament de Morella, amb la direcció dels paleontòlegs Jose Miguel Gasulla (Ajuntament de Morella) i Andrés Santos (Grup Guix).L'os estava integrat en un bloc de terra i pedres, la qual cosa es coneix com a 'mòmia'. Amb els treballs que estan duent a terme els tècnics és quan s'aprecia la importància de la troballa.Tres són les restauradores de l'IVCR+i que intervenen a eliminar els depòsits de terra i pedres adherits. El procés és molt lent perquè els sediments estan adherits a la superfície de l'os i cal alçar-los amb mitjans mecànics alhora que es van consolidant les superfícies.La troballa té valor patrimonial i importància científica perquè correspon a un animal de què ja hi ha un bon nombre d'ossos restaurats i del qual es pot disposar d'una part molt important del seu esquelet per a definir clarament l'espècie.

Categorías de la noticia

Otras noticias en Ciencia

Los expertos de la tecnológica valenciana velan 24 horas al día, 365 días al año, por la seguridad del negocio y la continuidad de las operaciones
A través de un trabajo desarrollado en un laboratorio de la Escuela Técnica Superior de Arquitectura

Otras noticias en sucesos

Un hombre de 49 años ha fallecido este sábado en una piscina de la localidad alicantina de El Campello tras haber sido sacado del agua con síntomas de ahogamiento, según han informado fuentes del Centro de Información y Coordinación de Urgencias (CICU).
Una segunda persona ha sido detenida en el marco de la investigación policial abierta en Alicante y que podría guardar relación con empadronamientos a inmigrantes
Comparte la noticia
Eventos y digitales valencianos, S.L. Todos los derechos reservados
-


Otros productos de Eventos y digitales valencianos, S.L.