Este sitio web utiliza cookies, además de servir para obtener datos estadísticos de la navegación de sus usuarios y mejorar su experiencia de como usuario. Si continúas navegando, consideramos que aceptas su uso. Puedes cambiar la configuración u obtener más información en nuestra política de cookies pulsando aquí.
Entendido
Iniciar búsqueda
Cerrar
PERE FUSET

Un tresor de tradicions

Compromís
PERE FUSET - 11/03/2019
Pere Fuset Pere Fuset
El 30 de novembre de 2016 la UNESCO va incloure la festa de les Falles en la llista del Patrimoni Immaterial de la Humanitat, atorgant-nos als valencians i valencianes la responsabilitat d'atresorar un conjunt de tradicions i valors d'una festa tan viva com ho és la nostra societat.


Les Falles no són cap fòssil, ni es detenen en el temps. Com qualsevol manifestació cultural, el seu present és fruit d'una evolució històrica i dinàmica, com la que la recent recreació de les Falles de l'Antigor ens redescobria amb la senzillesa original d'una festa del veïnat, de la sàtira i el foc.


No sabem com seran les Falles del pròxim segle, però el compromís adquirit amb la humanitat amb què compartim patrimoni ens apunta un doble objectiu de futur: la imprescindible preservació dels aspectes essencials –ara protegits– i el compromís de buscar l'excel·lència per un camí de millora contínua on l'adequació als temps és garantia de supervivència.


Entre els elements que ens hem compromés a protegir hi ha la música, la pirotècnia i la indumentària valenciana. Parlem també de llibrets, d'una festa útil per a impulsar l'ús del valencià, de relacions intergeneracionals als casals i de la capacitat cohesionadora d'una festa que des de la diversitat unix milers de falleres i fallers.


Parlem, òbviament, de la falla, element d'art efímer, combustible i satíric, que ha de recuperar un posicionament central, i parlem d'artistes que durant tot un any treballen per elles i que han de ser també beneficiaris d'acords com el d'una nova classificació de falles i la pujada de pressupostos i subvencions que ha comportat.


També fa temps que hem començat a recórrer un camí per la millora que ens confirma com a motor cultural, econòmic i social de primer orde, i presenta el major teixit associatiu valencià també com una potent ferramenta per a millorar el nostre món. Els fallers i les falleres podem mirar-nos amb orgull a l'espill també per la creixent implicació de les comissions en tot allò que és relatiu a la solidaritat i el respecte a la diversitat, que troben també el seu reflex en equips de treball de la Junta Central Fallera. I podem sentir també satisfacció col·lectiva pels passos fets amb voluntat de diàleg, acord i convivència amb un veïnat del qual fallers i falleres també formem part.


Podem incidir també en els passos fets per a guanyar en una sostenibilitat responsable i persistir en els constants avanços per la plena igualtat que connecta amb les reivindicacions de milions de dones de tot el planeta que alcen la veu per plantar cara a discriminacions històriques que, com tot allò que és combustible per a falles, cremarem també en una nit de març.


I és que les Falles són una festa valenciana i universal. Una festa amb història i del nostre temps. Una festa amb fam de futur i que no tindrà mai por d'atrevir-se a millorar. Una festa que en realitat és molt més que una festa i que com a tal s'ha de reivindicar.

Categorías de la noticia

Otras noticias en Opinión

Comisario de Policía Local

Otras noticias en sucesos

El único procesado en esta causa, el yerno de la víctima Miguel López, será juzgado por un tribunal popular formado por seis mujeres y tres hombres
La operación, culminada en Valladolid, se inició en Alicante
Comparte la noticia
Eventos y digitales valencianos, S.L. Todos los derechos reservados
-


Otros productos de Eventos y digitales valencianos, S.L.