Este sitio web utiliza cookies, además de servir para obtener datos estadísticos de la navegación de sus usuarios y mejorar su experiencia de como usuario. Si continúas navegando, consideramos que aceptas su uso. Puedes cambiar la configuración u obtener más información en nuestra política de cookies pulsando aquí.
Entendido
Iniciar búsqueda
Cerrar
SAGUNT

Compromís promou una declaració institucional en solidaritat amb els territoris afectats per la gota freda

El partit la presentarà en el pròxim ple municipal
REDACCIÓ - 19/09/2019
El Grup Compromís de l'Ajuntament de Sagunt ha promogut una declaració institucional per a ser debatuda i signada per tots els grups polítics del consistori i presentar-la en el pròxim Ple municipal, en els següents termes:

Entre els passats dies 11 a 15 de setembre del present any diversos municipis i comarques del país van quedar greument afectades com a conseqüència del temporal de gota freda anomenada DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts) i que va comportar greus episodis de pluges torrencials, acumulació de les precipitacions, baixada de les temperatures i fortes ratxes de vent. Algunes de les dades que s'han replegat des de l'Agència Espanyola de Meteorologia (AEMET) no tenen precedents i moltes localitats han superat els seus registres més alts, com pot ser el cas d'Oriola i Ontinyent que van arribar a acumular 425 l/m 2 i 300 l/m 2, sobrepassant així les seues màximes dels anys 1987 i 1917, respectivament.

La virulència i el caràcter torrencial de les esmentades pluges ha provocat importantíssims danys i destrosses a les infraestructures públiques (vials públics, camins rurals, espais i edificis municipals, barrancs, canalitzacions…) així com a béns i propietats privades (immobles, vehicles i propietats particulars). S'ha hagut d'evacuar a més de 4.000 persones, rescatar a quasi 700 i 240 vehicles i tancar nombrosos centres educatius. A més, també s'han de lamentar 6 morts durant aquest tràgic episodi meteorològic.

Tanmateix, la situació al camp valencià també ha estat devastadora, doncs les associacions d'agricultors han estimat uns danys xifrats en 200 milions d'euros i la superfície afectada d'hectàrees de conreu supera les 30.000, sent el més perjudicat el sector citrícola a la zona d'Alacant. Els experts afirmen que la pujada de temperatures del Mediterrani pel canvi climàtic és un dels principals fets que ha propiciat la DANA, i que les habituals tempestes que solen haver durant aquest període en la nostra zona no poden comparar-se amb el nivell de pluges torrencials que hem patit els darrers dies, per la qual cosa és indubtable que el canvi climàtic i l'acció humana ha estat darrere d'aquesta catàstrofe i que s'han de potenciar mesures per tal de reduir la nostra empremta sobre el medi ambient.
A més a més, el procés d'especulació urbanística implantat la Comunitat Valenciana durant les últimes dècades i en el que, entre altres, s'ha urbanitzat en zones inundables per ser part del llit del riu i s'han ocupat zones de barrancs per fer camps de conreu, agreugen de manera exponencial el problema i augmenten innecessàriament els danys materials.

És per això que davant d'esta situació i per tal de mostrar la posició de la Corporació Municipal davant la DANA, es proposen els següents:

ACORDS

PRIMER.- Mostrar la solidaritat de la ciutat de Sagunt i del seu Ajuntament amb tots els territoris afectats per la DANA i lamentar totes les pèrdues humanes i materials ocorregudes.

SEGON.- Instar a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer a que s'encarreguen de la neteja del llit dels rius i dels barrancs amb caràcter urgent.

TERCER.- Donar suport a tots els Ajuntaments que es troben en una situació d'Emergència de Protecció Civil segons la l'article 2.5 de la llei 17/2015 de 9 de juliol, de Sistema Nacional de Protecció Civil, per a que puguen realitzar les despeses necessàries en actuacions inajornables; així com instar al Consorci d'Assegurances, Ministeris corresponents i altres entitats autonòmiques a habilitar les ajudes econòmiques pertinents als territoris afectats.

QUART.- Declarar com a individus d'especial protecció als llauradors, ramaders, comerciants i altres treballadors que han perdut els seus conreus i negocis o que s'han vist damnificats, persones que han perdut el seu habitatge o ha quedat greument perjudicat i persones que davant la situació ocorreguda tenen una mancança d'estris de primera necessitat; per tal de que s'habiliten línies de crèdit i mesures fiscals avantatjoses que puguen ajudar a pal·liar la seua situació.

Categorías de la noticia

Otras noticias en Morvedre

L'exposició romandrà a la Casa Municipal de Cultura del Port de Sagunt del 16 d'octubre al 3 de novembre i a la Casa de Cultura Capellà Pallarés de Sagunt del 7 al 22 de novembre
Esta actuación se ha saldado con la detención de un varón de nacionalidad marroquí, como presunto autor de un delito de tráfico de drogas

Otras noticias en sucesos

La operación, culminada en Valladolid, se inició en Alicante
La Policia Local de Paterna ha abierto diligencias penales contra el conductor del camión, que transportaba una viga de 40 metros de longitud y 35 toneladas de peso, por un presunto delito contra la seguridad vial
Comparte la noticia
Eventos y digitales valencianos, S.L. Todos los derechos reservados
-


Otros productos de Eventos y digitales valencianos, S.L.